Karolinska Institutet, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Avdelningen för klinisk geriatrik

Vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) bedrivs världsledande forskning inom åldrande, demens, epidemiologi och vårdvetenskap. Forskningen sträcker sig från grundforskning på molekyl- och cellnivå till kliniska studier och forskning på samhällsnivå. Vid NVS genomför cirka en tredjedel av KI:s studenter sin utbildning på grund- och avancerad nivå. Institutionen med cirka 540 anställda och en omsättning på 530 miljoner år 2023, består av sju avdelningar och finns på Campus Flemingsberg och Campus Solna.

Avdelningen för klinisk geriatrik, med över 100 anställda och anknutna forskare är lokaliserad både i Neo Campus Flemingsberg samt i Q-huset i Solna. Vi bedriver både forskning med fokus på kognitiv nedsättning, demens och andra åldersrelaterade sjukdomar samt geriatrisk utbildning. Vår forskning är mångfacetterad i nära samarbete med ledande universitet och kliniker över hela världen. Forskningen är kliniskt inriktad med tonvikt på diagnos, prevention och behandling. Avdelningen har ett nära samarbete med Medicinsk Enhet Åldrande inom Tema Inflammation och Åldrande på Karolinska universitetssjukhuset.

Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Vi söker en postdoktor för studier av hjärndegeneration vid Lewy Body demens (DLB) med hjälp av avancerade hjärnavbildningsmetoder. Du kommer att arbeta inom ramen av ett ledande EU-projekt inom det europeiska Lewy Body demens-konsortiet, tillsammans med forskare inom KI och  internationella samarbetspartners.

Forskargruppen

Postdoktorplatsen är inrättad vid avdelningen för Klinisk geriatrik, vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) och docent Daniel Ferreiras forskargrupp.
Forskargruppens arbetsplatser är belägna i Neo-byggnaden på KI Campus Flemingsberg (https://staff.ki.se/neo). Forskargruppens fokus har under lång tid varit inriktad på olika hjärnavbildningstekniker så som magnetiskresonanstomografi (MRT) och positronemissionstomografi (PET) och dess tillämpningar vid åldrande och neurodegenerativa sjukdomar.

Din roll

Som postdoktor kommer du att vara involverad i ett ledande EU-projekt om demens av typen Lewy Body (DLB), som ingår i det europeiska DLB-konsortiet. Demens av typen Lewy Body är en vanlig form av kognitiv sjukdom. Målet med detta projekt är att främja vår nuvarande förståelse av hjärndegeneration och sjukdomsprogression i DLB genom att använda state-of-the-art och avancerade hjärnavbildningsmetoder. Postdoktorn kommer att använda neuroimaging metoder för att undersöka markörer för neurodegeneration såsom kortikal tjocklek, regional volym och hypometabolism, såväl metoder som utvecklats internt för att bedöma hjärnans kolinerga system och andra aspekter av neurodegeneration. Således innebär projektet en spännande blandning av hjärnavbildningstekniker och avancerad matematisk modellering.

En viktig uppgift är att harmonisera hjärnavbildningsdata från EU-centra och utföra kvalitetskontroller och bygga upp forskningsdatabasen. Som postdoktor kommer du även att bidra med stöd att koordinera hjärnavbildningsstudier inom EU projektet European DLB (https://www.e-dlb.com/) och andra internationella kohorter samt till använda data från Karolinska Universitetssjukhuset. I projektet kommer du att kunna arbeta självständigt i ditt projekt och i nära samarbete med gruppledaren, andra i forskargruppen och övriga medarbetare i forskargruppen vid Karolinska Institutet. Som postdoktor kommer du självständigt att ansvara för att ansöka om forskningsanslag och bidrag, att utveckla din forskning och dina forskningsprojekt samt bidra till att koordinera seminarier och journal clubs inom avdelningen. I rollen kommer det även att finnas en möjlighet att undervisa på avancerad nivå och handleda studenter (exempelvis studenter på master-nivå samt doktorander). 

Vem är du?

Vi söker en motiverad, kreativ och självständig forskare med bakgrund inom medicinsk teknik och hjärnavbildning alternativt psykologi, medicin eller neurovetenskap.
Den framgångsrika kandidaten bör ha grundläggande kunskaper om hjärnsjukdomar, demens eller kognition. Vidare krävs att du har kompetens inom inom dataanalys och programmering. Erfarenhet av bearbetning av hjärnavbildningsdata, magnetisk resonanstomografi (MRT) samt positronemissionstomografi (PET) är en fördel. Väl utvecklad samarbetsförmåga och förmåga till kommunikation på engelska i tal och skrift är ett krav. 

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige.
På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Campus Flemingsberg - Blickagången 16 (byggnad Neo), Huddinge

Läs mer om avdelningen för klinisk geriatrik

Daniel Ferreira Padillas forskargrupp

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 23 februari, 2024.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-695/2024
Kontakt
  • Daniel Ferreira Padilla, forskargruppsledare, daniel.ferreira.padilla@ki.se
  • Lina Karlsson, HR-partner, liina.karlsson@ki.se
Facklig företrädare
  • Carina Eklund, OFR, 08-58582665
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2024-02-12
Sista ansökningsdag 2024-02-23

Tillbaka till lediga jobb