Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Vi söker en ambitiös postdoktor med avancerade färdigheter inom epigenomik och single cell profiling för att utföra banbrytande forskning inom två engagerande och internationella forskargrupper. Detta är en möjlighet att bidra till högkvalitativ forskning på en internationell konkurrenskraftig nivå vid Karolinska Institutet och Scilifelab. Vi letar efter en mycket motiverad person som har utmärkt sig under sina doktorandstudier, har stor erfarenhet av att utveckla cellbaserade tekniker och ett starkt dokumenterat intresse för epigenetik. 


Som postdoktor i detta projekt kommer du att vara en del av KIRI, Karolinska Institutets forskningsinkubator, ett unikt initiativ vid KI för att bygga en gemenskap för tvärvetenskaplig forskning och banbrytande upptäckter. Du kommer att ha tillgång till två PI:s som du kan träffa och interagera med för att underlätta forskningsprocessen och öka synergieffekterna. Som en del av KIRI kommer du också att ha möjlighet att träffa andra KIRI-postdoktorer som bedriver toppmodern forskning, presentera ditt arbete vid vetenskapliga evenemang och delta i KIRI-aktiviteter. Läs mer om KIRI här.

Forskargrupperna

Fredrik Lanner är expert inom human embryologi, stamcells- och encellsbiologi. Lanner-laboratoriet utvecklar pluripotenta stamcellsbaserade cellulära terapier och utforskar de mekanismer som styr tidig mänsklig embryoutveckling och pluripotens. Gruppen är en blandning av medicinska och grundvetenskapligt inriktade medlemmar inklusive doktorander, postdoktorer, en senior bioinformatiker och en labbchef, vilket ger en inspirerande miljö för att stödja KIRI-postdoktorn. Labbet är fullt utrustat för innovativ forskning inom stamcells- och human embryoforskning inklusive embryomanipuleringsutrustning och är integrerat med enheten för reproduktionsmedicin inom Karolinska Universitetssjukhuset.

Simon Elsässer har lång erfarenhet av molekylärbiologi, kromatinbiokemi, epigenomik och bioinformatik. Elsässer-gruppen är en internationell och mångkulturell forskargrupp som fokuserar på att tillämpa nya syntetiska och kemiska biologimetoder för att förstå kromatinets struktur och funktion. Gruppen är belägen vid Science for Life Laboratory i Stockholm och inkluderar seniora och juniora forskare, bioinformatiker, administratörer, doktorander och grundutbildningsstudenter.

Din roll

Det föreslagna projektet ger en fantastisk utbildningsmöjlighet för KIRI-postdoktorn, som tillämpar de mest avancerade embryomodellerna som finns idag med toppmodern epigenomikteknik, genererar en omfattande epigenomisk atlas av tidiga mänskliga embryonala linjer och dissekerar nätverket av transkriptionsfaktorer och epigenetiska regulatorer som definierar tidiga cellöden. 

Den framgångsrika kandidaten kommer att handledas gemensamt av de två huvudforskarna och vara en del av båda forskargruppernas verksamhet samtidigt som forskningen vid behov flyttas mellan de två laboratorierna. Förmågan att arbeta självständigt och som en del av ett team är avgörande för denna tjänst.

Vem är du?

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Grundläggande krav för att anställas som postdoktor:

 • Dokumenterad erfarenhet av att utveckla epigenetiska metoder och erfarenhet av naiva pluripotenta stamceller
 • Dokumenterad erfarenhet av att cellbaserade tekniker för att profilera mänskliga embryon och stamcellsmodeller
 • God kommunikationsförmåga på engelska
 • Självständig arbetsförmåga, laganda och vilja att hjälpa doktorander/masterstudenter

Vidare meriter är:

 • Stor kompetens inom mikroskopi
 • Kunskaper i vetenskaplig programmering och bioinformatik

Du ska vara mycket motiverad och intresserad av att utveckla och utföra epigenetisk analys av tidiga mänskliga embryon och stamcellsmodeller. Det är viktigt att du är självständig, tar egna initiativ och har en mycket god samarbetsförmåga. Vidare är det viktigt att du är prestationsinriktad. Vi värdesätter personliga egenskaper vid urvalet av kandidater.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Scilifelab, Solna and Flemmingsberg


 Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

 • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
 • En komplett publikationslista
 • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 29 februari 2024.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast, enligt överenskommelse
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-696/2024
Kontakt
 • Rozina Caridha, rozina.caridha@ki.se
Facklig företrädare
 • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
 • Carina Eklund, OFR, 08-58582665
 • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2024-02-15
Sista ansökningsdag 2024-02-29

Tillbaka till lediga jobb