Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Forskning inom könscellsbiologi och moder-fosterinteraktioner vid epigenetisk nedärvning av sjukdom utförs i Qiaolin Dengs laboratorium vid Institutionen för Fysiologi och Farmakologi, Karolinska Institutet. Gruppen arbetar i en inspirerande och interaktiv forskningsmiljö vid Biomedicum på Campus Solna (se https://medarbetare.ki.se/biomedicum-for-medarbetare) och har pågående kollaborativa projekt med nationella och internationella kollegor.

Ämnesbeskrivning

Vi fokuserar på ett flertal endokrina och reproduktiva sjukdomar såsom polycystisk ovariesyndrom (PCOS), obesitas och typ 1-diabetes (T1D) och strävar efter att förstå hur könsceller och mammors hälsa bidrar till fetal programmering och epigenetisk nedärvning av sjukdom. Vår forskning siktar på att åstadkomma fördjupad kunskap av moder-fosterinteraktioner, transkriptionell och metabol reglering av viktiga organfunktioner med länkar till avkommans fenotyp. För att åstadkomma detta använder vi in vitro-differentiering av könsceller från pluripotenta stamceller, primära trofoblastorganoider, genetiska och icke-genetiska musmodeller och fenotypiska analyser, samt singelcellssekvensering.

Din roll

Som forskningsspecialist kommer du vara involverad i att utveckla och genomföra nya och pågående projekt och metoder i tätt samarbete med resten av gruppen. Arbete inkluderar också metodutveckling, litteraturläsning, statistisk analys och skrivande av vetenskapliga rapporter och manuskript. Den anställde kommer att bidra och förbättra pågående projekt inom vävnadsinteraktioner, med fokus på att identifiera utsöndrade faktorer som medierar moder-fosterkommunikation. En kombination av olika tekniker, som in vitro pluripotenta stamceller och stamcellsdifferentiering, utveckling av placentaorganoider, mikrofluidik och co-culture-experiment, och andra molekylära och funktionella analyser av musmodeller i fosterutveckling och vuxen patofysiologi.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som forskningsspecialist är den som har uppvisat vetenskaplig skicklighet och har avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som bedöms motsvara svensk doktorsexamen samt dokumenterat forskningsarbete efter disputation.

Bedömningsgrunder

Den sökande måste ha djup teoretisk kunskap inom genreglering och metabolism, molekylärbiologi och fysiologi, med speciellt fokus på metabola sjukdomar och vävnadsinteraktioner. Den sökande måste vara skicklig med multidisciplinära tekniker, inklusive cellkultur (både primära och stabila cellinjer), transkriptiomik-, proteomik- och metabolomik-analys, molekylärbiologi, djurfysiologi och musgenetik. Den sökande bör visa på möjlighet att driva flera projekt samtidigt, lösa problem självständigt och interagera väl med övriga gruppmedlemmar. Personen bör vara en positiv lagspelare och kommer att vara involverad i handledning av masterstudenter, doktorander och postdoktorala forskare i gruppen. Vidare så är goda kommunikativa kunskaper samt goda kunskaper inom muntlig och skriftlig engelska nödvändiga. Muntlig och skriftlig svenska är en styrka. 

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

 • Kompetens inom djurförsök och forskning
 • Erfarenhet med arbete inom cellkultur med humana och murina cellinjer
 • Erfarenhet inom metabol fenotypning av möss
 • Expertis inom planering och utförande av respirometriexperiment
 • Erfarenhet inom hantering och användning av virala vektorer
 • Erfarenhet inom skrivande av anslagsansökningar
 • Erfarenhet inom kvalitetskontroll av data, data management och arkivering

Det är meriterande att den sökande har uppvisat

 • Färdigheter inom projektkoordinering
 • Erfarenhet inom handledning av studenter
 • Erfarenhet inom skrivande av etikansökningar
 • Erfarenhet av att hantera muskolonier

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. 

Placering: Biomedicum, Campus Solna

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 28 februari 2024.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-329/2024
Kontakt
 • Qiaolin Deng, qiaolin.deng@ki.se
Facklig företrädare
 • Helin Norberg, SACO, helin.norberg@ki.se
 • Niklas Andersson, ST, niklas.andesson@ki.se
 • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2024-02-01
Sista ansökningsdag 2024-02-28

Tillbaka till lediga jobb