Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Eva Hedlunds laboratorium är fokuserat på att deschiffrera mekanismer som gör motorneuron motståndskraftiga eller sårbara för den dödliga sjukdomen amyotrofisk lateral skleros (ALS). Målet är att identifiera nervskyddande molekyler som kan användas för utveckling av terapier för ALS.

Ämnesbeskrivning

Amyotrofisk lateral skleros (ALS) är en dödlig sjukdom som karaktäriseras av en progressiv förlust av motorneuron. Motorneuron innerverar muskulatur i hela kroppen, så degeneration leder till muskelförtvining, svaghet och förlamning hos patienterna. Dock är inte alla motorneuron lika sårbara vid dessa sjukdomstillstånd. Snabba motorneuron i ryggmärgen, vilka styr snabba muskelfibrer, degenererar tidigt under sjukdomen medan långsamma motorneuron, vilka styr posturala muskler, bibehålles till sena sjukdomsstadier. De långsamma motorneuronen påvisar till och med en regenerativ kapacitet under sjukdomsförloppet och kompenserar under en tid för förlusten av de snabba motorneuronen genom att kontakta och styra muskelfibrer som förlorat sin kontakt med snabba motorneuron.

Vi vill förstå varför långsamma motorneuron är relativt motståndskraftiga mot degeneration i ALS då vi tror att detta kan leda till framtida terapier. För att identifiera mekanismer som styr neuronal känslighet, motståndskraft och regeneration i ALS kommer vi att undersöka skillnader mellan enskilda motorneuron med hjälp av RNA-sekvensering. Denna analys kommer att utföras i human post mortem vävnad från ALS patienter samt kontroll individer vilka avlidit av andra orsaker än neurodegeneration. Genom att analysera tusentals celler kan vi konstruera kartor som beskriver motståndskraftiga och sårbara motorneuron i mänsklig vävnad under normaltillstånd och vid ALS. På detta sätt kan vi identifiera hur motorneuron svarar på och förändras under sjukdomen. Vi kommer testa effekten av identifierade målgener (RNA molekyler) på odlade humana motorneuron med ALS-orsakande mutationer där vi kan studera cellers motståndskraft och regenerativa kapacitet.

Din roll

Arbetsuppgifterna inkluderar histologiska färgningar av vävnad följt av isolering av individuella nervceller med hjälp av så kallad ”laser capture microdissection” (LCM) och generering av cDNA bibliotek och singel-cell RNA sekvensering. Vidare ingår odling av humana inducerade pluripotenta stamceller (hiPSCs), introduktion av ALS-orsakande genmutationer m.h.a CRISPR-Cas9, och deras derivering till motorneuron, samt odling i mikrofluidikkammare och studier av motoraxoner.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som forskningsspecialist är den som har uppvisat vetenskaplig skicklighet och har avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som bedöms motsvara svensk doktorsexamen samt dokumenterat forskningsarbete efter disputation.

Vid tillsättningen kommer särskild vikt att fästas vid vetenskaplig skicklighet påvisat genom ett flertal publicerade vetenskapliga originalarbeten inom neurovetenskap och RNA biologi.

Bedömningsgrunder

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

Stor vikt sätts vid tidigare erfarenhet av LCM, singel-cell RNA sekvensering, genomeditering m.h.a CRISPR-Cas9, samt arbete med hiPSCs, deras derivering till motorneuron och odling i mikrofluidikkammare.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. 

Placering: Solna

[Video om Karolinska Institutet, hur vi alla bidrar till en bättre hälsa för alla] 

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-4150/2023
Kontakt
  • Eva Hedlund, eva.hedlund@ki.se
Facklig företrädare
  • Elisabeth Valenzuela, SEKO, elizabeth.valenzuela@ki.se
  • Shahla Rostami, OFR , shahla.rostami@ki.se
  • Björn Andersson, SACO , bjorn.andersson@ki.se
Publicerat 2023-10-27
Sista ansökningsdag 2023-11-10

Tillbaka till lediga jobb