Karolinska Institutet, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Sektionen för klinisk geriatrik

Vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) bedrivs världsledande forskning inom åldrande, demens, epidemiologi och vårdvetenskap. Forskningen sträcker sig från grundforskning på molekyl- och cellnivå till kliniska studier och forskning på samhällsnivå. Vid NVS genomför cirka en tredjedel av KI:s studenter sin utbildning på grund- och avancerad nivå. Institutionen med cirka 540 anställda och en omsättning på 530 miljoner år 2023, består av sju avdelningar och finns på Campus Flemingsberg och Campus Solna.

Avdelningen för klinisk geriatrik, med över 100 anställda och anknutna forskare är lokaliserad både i Neo Campus Flemingsberg samt i Q-huset i Solna. Vi bedriver både forskning med fokus på kognitiv nedsättning, demens och andra åldersrelaterade sjukdomar samt geriatrisk utbildning. Vår forskning är mångfacetterad i nära samarbete med ledande universitet och kliniker över hela världen. Forskningen är kliniskt inriktad med tonvikt på diagnos, prevention och behandling. Avdelningen har ett nära samarbete med Medicinsk Enhet Åldrande inom Tema Inflammation och Åldrande på Karolinska universitetssjukhuset.

Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Forskargruppen

Forskargruppen "Nordic Brain Network" (NBN) vid Center för Alzheimerforskning erbjuder en dynamisk och internationell forskningsmiljö där den åldrande hjärnan och olika demenssjukdomar står i fokus. NBN är en del av sektionen för klinisk geriatrik vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) vid KI. Målet med NBNs forskning är att identifiera och förebygga utveckling av kognitiva sjukdomar som Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar. Vår forskning är kliniknära, translationell och multidisciplinär och inkluderar flera forskarinitierade kliniska interventionsstudier. Vi leder och deltar i ett flertal internationella forskningsnätverk med fokus på demensförebyggande arbete och behandlingsstudier såsom multimodala livsstilsinterventioner för personer som har ökad risk att utveckla kognitiva sjukdomar och kliniska läkemedelsstudier.

Den utlysta tjänsten är i samarbete med sektionen Neurogeriatrik vid samma institution (NVS), men tjänsten är placerad på sektionen för Klinisk geriatrik. Fokus för forskningen på Neurogeriatrik är att öka förståelsen för basala sjukdomsmekanismer inom neurodegenerativa sjukdomar. Sektionerna har flera etablerade samarbeten och erbjuder en translationell forskningsmiljö.

Din roll

Den anställde kommer att arbeta på heltid med forskning inriktad på biomarkörer för Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar och sjukdomsmekanismer relaterade till risk- och prevention för demenssjukdomar. I tjänsten ingår dessutom att koordinera stora, internationella, translationella projekt i samarbete med andra akademiska aktörer, hälso- och sjukvårdsinstanser samt läkemedelsbolag.

Arbetet inbegriper planering, projektledning och rapportskrivning om nya biomarkörer i blod och ryggmärgsvätska från observations- och preventionsstudier. Kandidaten kommer att vara ansvarig för att skriva ansökningar om forskningsfinansiering och etiska tillstånd, att handleda postdocs, doktorander och masterstudenter. En del av arbetstiden kommer att vara förlagd på laboratoriet i Bioclinicum vid sektionen för Neurogeriatrik (NVS) för att handleda gruppmedlemmar. Därtill ingår statistiska beräkningar och sammanställning av resultat för vetenskapliga publikationer, presentationer på konferenser och forskargruppmöten.

Vem är du?

Behörig att anställas som forskare är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens, samt dokumenterat forskningsarbete efter disputation motsvarande meritering som forskarassistent.

Bedömningsgrunder

Vi söker dig som är disputerad inom neurovetenskap eller motsvarande. För tjänsten krävs tidigare erfarenhet av forskning samt projektkoordinering inom biomarkörer och sjukdomsmekanismer relaterade till risk och prevention av demens. Tidigare erfarenhet från att koordinera stora samarbeten med andra akademiska aktörer samt industripartners är en stark merit. Vetenskaplig bredd inom neurodegeneration är meriterande; exempelvis är erfarenhet av analyser av kliniska data från preventionsstudier samt specifik analys av extracellulära vesiklar en tillgång.

Tjänsten kräver även att du har god erfarenhet av att skriva vetenskapliga artiklar samt anslagsansökningar och du behöver kunna behärska det svenska språket då forskningsarbetet är kliniknära.

Sökanden ska ha de egenskaper som krävs för att kunna driva en egen forskningslinje. Det innebär att tjänsten kräver att du är ansvarstagande, självständig och besitter en positiv problemlösningsattityd samt har förmågan att vara en aktiv lagspelare i vår stora och dynamiska multidisciplinära grupp. Stor vikt tillskrivs samarbetsförmågor och kommunikationsfärdigheter eftersom en väsentlig del av arbetet görs i samarbete med andra.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet även en statlig myndighet. Det innebär att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal, generös semester och en bra tjänstepension. Du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Placering: Karolinska Institutet, Klinisk Geriatrik i Solna


Din karriär fortsätter här

Institutionen för Neurobiologi, Vårdvetenskap och Samhälle (NVS)

Forskargruppen Nordic-UK brain network

 

 

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 2021-04-13.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi. 

Vid tillsvidareanställning tillämpar Karolinska Institutet 6 månaders provanställning.


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde omg
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1481/2021
Kontakt
  • Miia Kivipelto, Professor/specialistläkare, 08-585 801 36
  • Amanda Nyberg, HR-partner, 08-524 868 12
Facklig företrädare
  • Carina Eklund, OFR, 08-585 826 65
  • Taher Darreh-Shori, SACO, 08-524 835 29
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2021-03-23
Sista ansökningsdag 2021-04-13

Tillbaka till lediga jobb