Karolinska Institutets Universitetsbibliotek

Karolinska Institutets universitetsbibliotek (KIB) är inne i en spännande fas där vi tagit fram en ny långsiktig strategi i samklang med universitetets strategiarbete. KIB har även under de senaste åren fokuserat på att arbeta fram ett tydligare användarcentrerat arbetssätt för att säkerställa en relevant verksamhet. Just nu pågår en omorganisering av verksamheten på KIB, där tre större avdelningar med två till tre enheter bildas. Enheterna i respektive avdelning är inte formerade ännu. Den nya organisationen är planerad att starta den 1 oktober 2019. Vi söker nu två enhetschefer till en av dessa avdelningar som totalt kommer ha tre enhetschefer. Denna avdelning ansvarar bl.a. för:

 • Införskaffande av såväl öppen som licensierad vetenskaplig information
 • Stödja processer för publicering och KI:s interna strukturer för att möjliggöra öppen vetenskap
 • Tillhandahålla infrastruktur för såväl öppen som licensierad vetenskaplig information med fokus på användbarhet, sökbeteenden och arbetsflöden
 • Bidra med teknisk kompetens och expertkunskap inom systemutveckling för att utveckla och anpassa tjänster på KIB.

Arbetsuppgifter

Vi söker nu dig som vill leda och utveckla verksamheten inom en organisation som aktivt arbetar gentemot ett tillitsbaserat arbetssätt. Uppdraget innebär både strategiskt och operativt arbete. Uppskattar du den utmaning som finns i att jobba med och i förändring tillsammans med medarbetare och bibliotekets ledningsgrupp, för att säkerställa att verksamheten både är och ses som relevant? Då ska du söka!

Som enhetschef innefattar dina arbetsuppgifter:

 • Budget och personalansvar för ca 8-12 personer
 • Verksamhetsplanering - och utveckling
 • Arbete i ledningsgrupp – tillsammans med bibliotekschef och andra chefer strategiskt leda hela bibliotekets verksamhet
 • Att tillsammans med avdelningschef och övriga enhetschefer driva och utveckla avdelningens verksamhet
 • Att tillsammans med medarbetarna driva och utveckla enhetens verksamhet
 • Visst operativt arbete förekommer

Kravprofil

För denna verksamhet ser vi behov av, oavsett enheternas indelning, erfarenhet och egenskaper inom någon/några av följande områden hos våra nya enhetschefer:

 • Erfarenhet av licens- och avtalsarbete avseende både licensierad och öppen vetenskaplig information samt vidhängande budgetarbete
 • Förmåga att på ett ansvarsfullt sätt navigera övergången från traditionella licenser till öppen vetenskap.
 • Erfarenhet av att dels leda och dels koordinera utvecklingsarbete, t.ex. komplexa projekt, med lyhördhet för verksamhetens behov utifrån lämpliga metoder och arbetssätt.
 • Förmåga att utifrån en helhetssyn över bibliotekets verksamhet säkerställa att användandet av teknikens möjligheter främjar verksamhetsutveckling och IT i framtiden.

Utbildning

Akademisk examen inom biblioteks- och informationsvetenskap eller motsvarande.

Erfarenhet

 • Erfarenhet av att leda utvecklings- och förändringsarbete
 • Erfarenhet och sakkunskap inom delar i avdelningens ansvarsområden
 • Erfarenhet inom vetenskaplig biblioteksverksamhet
 • Erfarenhet av licens- och avtalsarbete avseende både licensierad och öppen vetenskaplig information samt vidhängande budgetarbete och/eller erfarenhet av att dels leda och dels koordinera utvecklingsarbete, t.ex. komplexa projekt, med lyhördhet för verksamhetens behov utifrån lämpliga metoder och arbetssätt.

Erfarenhet av chefsarbete är meriterande men inte ett krav.

Sakkunskap

God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på såväl svenska som engelska.

Personliga förmågor och färdigheter

Vi lägger stor vikt vid personliga förmågor och färdigheter i denna rekrytering.

Du har ett strategiskt förhållningssätt som tar hela verksamheten i beaktande och du är tydlig och kommunikativ i din dialog både skriftligt och muntligt. Du är trygg och stabil med ett stort mått självinsikt och har ett coachande förhållningssätt för att skapa engagemang och delaktighet i att föra verksamheten framåt. Du delegerar ansvar men är bekväm med att fatta och förmedla beslut

Du tycker om och är duktig på att samarbeta med andra samt har en empatisk förmåga. Du kan väga samman komplex information och olika typer av hänsynstaganden och visar omdöme vid uttalanden, ageranden och beslut.

Ansökningsförfarande

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vid tillsvidareanställning tillämpar Karolinska Institutet 6 månaders provanställning.

Om arbetsplatsen

Karolinska Institutets universitetsbibliotek (KIB) är Nordens största medicinska bibliotek. Biblioteket servar i första hand KIs ca 10 000 studenter, doktorander och forskare, men är också ett allmänt offentligt bibliotek. KIB består av ett bibliotek placerat på två campus, ett i Solna och ett i Flemingsberg, med totalt 99 anställda och en årlig omsättning på ca 157 mkr.

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den medicinska akademiska forskningen och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Sedan 1901 utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Karolinska Institutet strävar efter att vara en arbetsplats med jämn könsfördelning som är fri från diskriminering och ger lika möjligheter för alla. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Anställningsform Fast stilling
Anställningens omfattning Heltid
Ort Solna/Flemingsberg
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2-2577/2019
Kontakt
 • Linda Lindström, biträdande bibliotekschef, 08-524 841 64, linda.c.lindstrom@ki.se
Facklig företrädare
 • Lars Nordesjö, Saco, lars.nordesjo@ki.se, 08-524 841 55
 • Henry Wölling, Seko, henry.wolling@ki.se, 08-524 840 80
 • Lotta Mathiesen, ST, lotta.mathiesen@ki.se, 08-524 840 10
Publicerat 2019-04-26
Sista ansökningsdag 2019-05-19

Tilbake til ledige stillinger