Karolinska Institutet

Vid institutionen för fysiologi och farmakologi bedrivs internationellt uppmärksammad forskning av hög kvalitet i fysiologi, farmakologi, anestesiologi och intensivvård. Institutionen har cirka 400 verksamma, bestående av 30 forskargrupper och 90 doktorander. Vårt samarbete med kliniker vid Karolinska Universitetssjukhuset ger unika möjligheter för translationell forskning inom våra ämnen. Vid institutionen bedrivs utbildning på grund- och avancerad nivå innefattande undervisning på flertalet olika program vid KI.

Avdelning
Det övergripande syftet med forskningen inom integrativ fysiologi är att upptäcka och definiera riktpunkter som är viktiga inom metabola sjukdomar, till exempel vid nedsatt glukos homeostas och typ 2-diabetes mellitus. Forskargruppen fokuserar på att identifiera de underliggande mekanismer som styr olika metabola sjukdomar. I synnerhet, men inte enbart med fokus på, insulinresistens i skelettmuskulatur. Vi har utvecklat en unik metod för att studera human muskel, och var först med att identifiera vilka molekylära steg som är nedreglerade i insulinsignaleringskedjan i muskel från personer med typ 2-diabetes mellitus. Många försök utförs också på odlad human muskel, både från friska personer och från personer med diabetes för att kartlägga sjukdomsbilden på molekylär nivå.

Arbetsuppgifter
Till arbetsuppgifterna hör att evaluera befintliga och utveckla egna statistiska och biofysikaliska modeller tillämpat på det diabetiska tillståndet. Att studera det kritiska beteendet hos typ 2 diabetes mellitus med avseende på de olika underliggande analyterna. Den sökande skall även skriva rapporter för publikation i internationella tidskrifter och deltaga i vetenskapliga samarbeten i Stockholm och i Köpenhamn, som syftar till att öka förståelsen utav typ 2 diabetes mellitus.

Upp till och med 20% utav arbetstiden kan komma att vara förlagd i Köpenhamn. Vi vill även att den sökande skall bedriva forskning kring typ 2-diabetes melllitus i samarbete med andra seniora och juniora forskare i gruppen samt bedriva egen forskning kring de samband som reglerar sjukdomstillståndet. Detta innebär att understödja andra projekt i gruppen som också behöver analys, visualisering och/eller bioinformatikstöd.

Kvalifikationer
Den sökande skall ha disputerat inom fysik eller matematik med inriktning mot biologisk och biomedicinsk fysik, eller disputerat inom annan likvärdig kvantitativ disciplin.

  • Erfarenhet av dataintegrering utav olika datakällor (transkriptomik, metabolomik, methylering etc.) tillämpat på typ 2 diabetes mellitus dokumenterat till exempel via publikationer i internationella tidskrifter.
  • Gedigen kunskap om molekylära interaktioner och molekyldynamik Minst 5 års erfarenhet utav statistisk modellering av mikrobiologiska system.
  • Minst 5 års erfarenhet utav programmering i C/C++ och Python

Meriterande erfarenheter

  • Erfarenhet av statistiska lärningsmetoder och maskinlärningsmetoder
  • Erfarenhet av verktyg för datavisualisering så som VMD och Bokeh.
  • Då miljön är internationell så är även flerspråkighet utöver Svenska och Engelska meriterande

Ansökningsförfarande

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vid tillsvidareanställning tillämpar Karolinska Institutet 6 månaders provanställning.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överrenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2-6759/2018
Kontakt
  • Anna Krook, Professor, anna.krook@ki.se
Facklig företrädare
  • Bo Rydqvist, SACO, 08-524 872 67, bo.rydqvist@ki.se
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Niklas Andersson, OFR, niklas.andersson@ki.se
Publicerat 2018-12-05
Sista ansökningsdag 2018-12-14

Tillbaka till lediga jobb