Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Institutionen för global folkhälsa är en tvärvetenskaplig institution med målet att fördjupa kunskapen om hur befolkningens hälsa kan förbättras på lokal, nationell och global nivå. Forskningen vid institutionen syftar till att kartlägga hälsans bestämningsfaktorer, samt till att utveckla och utvärdera individinriktade och strukturella åtgärder för att förbättra hälsan. Många av institutionens forskare är vetenskapliga rådgivare till myndigheter och andra beslutsfattare på regional, nationell och internationell nivå. Vid institutionen finns 12 forskargrupper, omkring 110 forskarstuderande och cirka 140 anställda. 

Tjänsten som biträdande lektor är placerad i forskargruppen, Global katastrofmedicin -hälsobehov och insats, som bedriver forskning, utbildningsprogram och kurser inom området samt ger policystöd till myndigheter och sekonderar experter till insatser vid katastrofer.  Forskargruppen är ett WHO-samarbetscenter inom global katastrofmedicin.  

Din roll

Som biträdande lektor förväntas du fungera som en central senior forskare i gruppen. Du förväntas engagera och utveckla gruppen samt stimulera forskning och samarbeta med gruppens medlemmar inom ramen för nedanstående arbetsuppgifter. 

Anställningen som biträdande universitetslektor är tidsbegränsad till 6 år med rätt att ansöka om befordran till universitetslektor. Lektor är den näst högsta befattningen efter professor i den svenska akademiska karriärstrukturen och motsvaras av ”assistant professor” i det nordamerikanska systemet. Syftet med anställningen som biträdande lektor är att utveckla forskningen som självständig forskare och förvärva de vetenskapliga meriter som krävs för behörighet att anställas som universitetslektor. 

Beskrivning av arbetsuppgifter och ansvarsområden:

  • Utveckla och bedriva forskning inom området hälsosystem vid katastrofer och hälsokriser av relevans för forskargruppens verksamhetsområde
  • Medverka och stödja i forskargruppens övriga projekt och uppdrag 
  • Undervisa på program och kurser och fungera som kursledare och examinator
  • Handleda studentuppsatser och doktorander
  • Vara en senior medlem i forskargruppen och bidra till dess strategi och utveckling 

Denna anställning som biträdande lektor är en tidsbegränsad anställning på 6 år med rätt att bli prövad för en befordran till lektor.

Kvalifikationer

Behörig att vara anställd som biträdande lektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens högst fem år före ansökningstidens utgång. Även den som har avlagt doktorsexamen eller uppnått motsvarande kompetens tidigare kan dock komma i fråga om det finns särskilda skäl. 

Med särskilda skäl avses:

  • föräldraledighet
  • förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer
  • plikttjänstgöring inom totalförsvaret
  • längre sjukdom

Skäl, datum och omfattning ska tydligt specificeras i ansökan och ska styrkas med intyg.

Sökande ska: 

  • Ha en examen inom ett hälsorelaterat område (masternivå eller motsvarande)
  • Ha en doktorsexamen inom ett område relaterat till hälsosystem i katastrofer och hälsokriser
  • Ha ett etablerat internationellt nätverk inom området
  • De senaste åren ha bedrivit forskning av hög kvalitet, samt visat förmåga att bedriva forskning och datainsamling av hög kvalitet i resursknappa miljöer
  • Ha uppvisad metodologisk kännedom av både kvalitativa och kvantitativa forskningsmetoder och visad förmåga att tillämpa dem i miljöer med knappa resurser
  • Under de senaste åren ha publicerat i internationellt ledande tidskrifter inom sitt område och haft en framträdande plats i författarlistan, företrädesvis som förste och/eller siste författare
  • Ha uppvisad erfarenhet av undervisning och kursledning inom området global katastrofmedicin 
  • Ha visad förmåga att erhålla externa forskningsmedel och att vidare bygga upp ett internationellt nätverk inom sitt forskningsområde
  • Visat en stark potential att uppnå kraven för befordran till universitetslektor inom den angivna tiden
  • Ha utmärkt skriftlig och muntlig kommunikationsförmåga på engelska

Sökande ska kunna arbeta självständigt men också ha en stark fallenhet för lagarbete. Personliga egenskaper kommer att särskilt beaktas vid tillsättningen.  

Bedömningsgrunder

Vetenskaplig expertis inom området hälsosystem vid katastrofer och hälsokriser kommer att vara viktigast vid bedömningen av de sökande. Grad av erfarenhet att bedriva forskning i miljöer med knappa resurser och nivå av expertis inom applicerbara kvalitativa och kvantitativa metoder kommer ligga till stor vikt för bedömningen. Pedagogisk erfarenhet och ledaregenskaper är meriterande. Personliga egenskaper inkluderar förmåga att arbeta i team och kommer vara del av bedömningen av sökande. 

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna

Läs mer om institutionen för Global folkhälsa
Läs mer om forskargruppen

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Den ska bestå av följande handlingar; CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 1 november 2024.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.


Särskild prövning för befordran till lektor

En biträdande lektor som är anställd enligt 4 kap. 12 a § högskoleförordningen ska efter ansökan befordras till lektor om denne har behörighet för en anställning som lektor enligt KI:s anvisningar till anställningsordning och vid en prövning bedöms lämplig för en sådan anställning enligt de bedömningsgrunder som KI har bestämt ska tillämpas i ett ärende om befordran till lektor. Vid ansökan om befordran till lektor tillämpas de bedömningsgrunder som framgår av de anvisningar till anställningsordning som gällde vid tillträdet för anställningen som biträdande lektor. Aktuella bedömningsgrunder hittar du här. En sådan befordran innebär en tillsvidareanställning som lektor.


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-3951/2024
Kontakt
  • Johan von Schreeb, johan.von.schreeb@ki.se
Facklig företrädare
  • Saco styrelse, saco@ki.se
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Magnus Anå, OFR, 08-52486437,magnus.ana@ki.se
Publicerat 2024-10-18
Sista ansökningsdag 2024-11-01
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb