Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Forskargruppen under ledning av Michael Ratz vid institutionen för cell- och molekylärbiologi söker en forskningssistent. Labbet är beläget på KI:s campus Solna i Biomedicum, ett helt nytt och tvärvetenskapligt forskningscentrum med avancerade laboratorier och moderna faciliteter utformade för att främja forskning och samarbete. Ratz-labbet använder och skapar nya molekylära verktyg (t.ex. cellulär streckkodning och encellig rumslig transkriptomik) för att förstå utvecklingen av neurala kretsar i däggdjurshjärnan i hälsa och sjukdom.

Din roll

Syftet med projektet är att bidra till utvecklingen och tillämpningen av ett nytt tillvägagångssätt kallat "encellig molekylär konnektorik". Tillvägagångssättet kommer att möjliggöra spårning av neurala kretsar med hög genomströmning med hjälp av (in situ) RNA-seq och vi vill använda denna metod för att dechiffrera de molekylära mekanismerna för utveckling av neurala kretsar i däggdjurshjärnan.

Du kommer att få möjlighet att arbeta med banbrytande verktyg inklusive viral streckkodning samt transkriptomik. Din huvudsakliga roll kommer att vara att upprätta ett protokoll som tillåter exakta virusinjektioner i den tidiga (första postnatala månaden) mushjärnan följt av immunhistokemi av vävnadssektioner samt encells-/rumsligt RNA-seq-biblioteksberedning. Du kommer att arbeta nära med experimentella såväl som beräkningsforskare inne i labbet.

Vem är du?

Vi rekryterar en entusiastisk forskningsassistent för att stödja användningen av rabiesvirus för spårning av neurala kretsar i tidig mushjärna. 

Kvalifikationer:

Erfarenhet av att arbeta med laboratoriemöss (t.ex. grundläggande hantering, beteendescoring, intracerebrala). Intresse för att utveckla och använda avancerade molekylära verktyg inom neurovetenskap, musmodeller för neurologiska utvecklingsstörningar samt metoder för analys av encelliga/spatiala transkriptomikdata. Utmärkt kommunikations- och presentationsförmåga samt samarbetsinriktad och nyfikenhetsdriven inställning till grundläggande vetenskaplig grundforskning. 

 • Stark grund inom molekylärbiologi/neurovetenskap/fysiologi med civilingenjörsexamen inom relevant område.
 • Expertis inom molekylära och cellbiologiska metoder (t.ex. primer design, PCR, kloning, cellodling).
 • Erfarenhet av fluorescensavbildning (t.ex. bredfältsmikroskopi, konfokalmikroskopi).
 • Expertis inom histologiska metoder för vävnadsbearbetning (t.ex. vibratome, kryostat).
 • Intresse för att utveckla och använda avancerade molekylära verktyg inom neurovetenskap, musmodeller av neuroutvecklingsstörningar samt encelliga/spatiala transkriptomiska dataanalysmetoder.
 • Utmärkt kommunikations- och presentationsförmåga
 • Samarbetande och nyfikenhetsdrivet förhållningssätt till grundläggande vetenskaplig forskning.
 • Flytande engelska i tal och skrift.

Meriter:

 • Erfarenhet av streckkodade virusspårningsmetoder.
 • Erfarenhet av encellig och/eller rumslig transkriptomik.

 • Erfarenhet av beräkningsbiologi (t.ex. i R, Python, MATLAB)

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet en statlig myndighet. Det gör att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. Medarbetare på KI erbjuds också möjlighet till ett flexibelt arbetssätt. Det innebär att om den verksamhet du jobbar i tillåter, så kan du arbeta en del av din arbetstid på distans. Du får även träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar där utbildad personal finns på plats.  

Placering:  Solna 

https://www.ratzlab.org/

--[Video om Karolinska Institutet, hur vi alla bidrar till en bättre hälsa för alla] ---

Ansökan

Varmt välkommen med din ansökan.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi. I denna rekrytering söker du med ditt CV utan personligt brev. I ansökningsformuläret kommer du istället att få svara på några frågor om varför du söker jobbet. 

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-2342/2024
Kontakt
 • Michael Ratz, michael.ratz@ki.se
Facklig företrädare
 • Shahla Rostami, OFR, shahla.rostami@ki.se
 • Björn Andersson, SACO, bjorn.andersson@ki.se
 • Elisabeth Valenzuela, SEKO, elisabeth.valenzuela@ki.se
Publicerat 2024-06-13
Sista ansökningsdag 2024-06-28

Tillbaka till lediga jobb