Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Per Svenningssons forskargrupp vid Institutionen för klinisk neurovetenskap (CNS) är en translationell och multidisciplinär forskargrupp som fokuserar på studier av rörelsestörningar, med särskilt intresse för Parkinsons sjukdom och depression. Genom att använda cellulära och djurmodeller, analysera prover och biopsier från patienter, strävar vi efter att förstå de molekylära mekanismerna bakom dessa sjukdomstillstånd. Vårt mål är att identifiera nya biomarkörer och medicinskt relevanta terapeutiska mål. Som forskningsspecialist kommer du att vara en viktig del av vårt team, som ständigt strävar efter att utnyttja de senaste medicinska metoderna.

Din roll

Vi söker en motiverad, kunnig och engagerad kandidat för att delta i flera projekt inom området Translationell neurofarmakologi. Din huvuduppgift kommer att vara att undersöka mekanismer och biomarkörer för rörelsestörningar, särskilt Parkinsons sjukdom och depression, genom både in vitro och in vivo studier.

Som forskningsspecialist kommer du att ha en ledande roll inom experimentell design, genomförande av experiment, dataanalys och presentation samt publicering av resultaten. Du kommer också att bidra till att skriva vetenskapliga artiklar och söka forskningsanslag. Ur ett tekniskt perspektiv kommer du att vara involverad i framställningen av rekombinanta proteiner från olika källor, kopplade till Parkinsons sjukdom och relaterade störningar (som α-synuklein och GPR37). Dessutom kommer du att ansvara för den kvantitativa analysen av neurotransmittorer, både i prover från människor och djur.

Utöver ovanstående kommer du att vara involverad i screening av humana biovätskor för att identifiera biomarkörer för Parkinsons sjukdom och deras vidare validering. Du kommer också att undersöka utvalda mål och upptäcka deras roll i patologi med hjälp av cellodlingsmetoder. Dessutom kommer du att fungera som mentor för kandidat- och masterstudenter, samt som co-mentor för doktorander. Du kommer också att delta i gruppmöten och journalklubbar. Vi förväntar oss att du kan arbeta självständigt och som del av ett team, samt etablera och upprätthålla samarbeten. Slutligen kommer du att ansvara för samspelet med andra samarbetspartners som är viktiga för projektområdet.

Behörighetskrav

Vi söker dig som har:

 • Doktorsexamen inom ett relevant område med postdoktoral forskningserfarenhet, med en stark vetenskaplig bakgrund relevant för studier av neurodegenerativa sjukdomar och depression.
 • En stark bakgrund inom proteinrening och karakterisering är ett måste, gärna med mål från det neurovetenskapliga området.
 • Erfarenhet av ett brett utbud av biofysikaliska metoder för proteinkarakterisering inklusive masspektrometri, FPLC/HPLC, TEM, spektroskopiska metoder, Protein-protein interaktioner, WB, ELISA och immunfärgningsmetoder.
 • Förmåga att få forskningsanslag och arbeta i olika typer av organisationer.
 • God förmåga att presentera forskningsresultat.
 • God organisationsförmåga, personligt engagemang och flexibilitet. Social kompetens, förmåga att arbeta i team och kommunikationsförmåga.
 • Goda kunskaper i engelska, muntligt och skriftligen.

Behörig att anställas som forskningsspecialist är den som har uppvisat vetenskaplig skicklighet och har avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som bedöms motsvara svensk doktorsexamen samt dokumenterat forskningsarbete efter disputation.

Bedömningsgrunder

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

 • Kompetens inom cellodling, konfokal och/eller fluorescensmikroskopi.
 • Erfarenhet av att hantera mänskliga prover tillsammans med kompetens inom analys av stora data.

Det är meriterande att den sökande har uppvisat

 • Certifiering som tillåter arbete med försöksdjur.
 • Intresse för och dokumenterad erfarenhet av handledning av masterstudenter och doktorander.
 • Förmåga att arbeta i mycket internationella miljöer.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. 

Placering: Solna

Läs mer om Institutionen för klinisk neurovetenskap här
Läs mer om forskargruppen du kommer ingå i här

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 22 maj 2024.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1974/2024
Kontakt
 • Mikaela Hernberg, HR-administratör, +46852483047
 • Per Svenningsson, Forskargruppsledare, per.svenningsson@ki.se
Facklig företrädare
 • Venus Azhary, OFR, 0707-124127
 • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
 • Arsalan Amir, SACO, 070-4831165
Publicerat 2024-05-08
Sista ansökningsdag 2024-05-22

Tillbaka till lediga jobb