Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Vid vår forskargrupp, ledd av professor Fredrik Piehl och docent Susanna Brauner, får du en unik möjlighet att arbeta med banbrytande forskning i skärningspunkten mellan immunologi, epidemiologi, genetik och klinisk neurologi. Myastenia gravis (MG) är en potentiellt livshotande sjukdom orsakad av autoantikroppar riktade mot receptorer i den neuromuskulära ändplattan som tros bero på både genetik och miljöfaktorer. I gruppen genomför vi nationella och internationella studier för att bättre karaktärisera riskfaktorer, sjukdomsförlopp och behandlingssvar hos patienter med MG. Vi erbjuder en engagerande och internationell forskningsmiljö där du kan bidra till högkvalitativ forskning på en internationellt konkurrenskraftig nivå.

Din roll

Som postdoktor kommer du att vara med och utveckla och leda ett experimentellt projekt som syftar till att karaktärisera patogenesen för MG genom att kombinera immunologiska metoder med genomik och proteomik, delvis syftande till att belysa rollen för infektion för sjukdomsutveckling. Projektet innebär forskning på unika blod- och vävnadsprover som samlats lokalt och i samarbete med andra Europeiska centra och syftar till att molekylärt karaktärisera immunceller i blod och tymusvävnad.

Du ska självständigt kunna ta ansvar för att driva projekt framåt, både experimentellt och intellektuellt, syftande till att utveckla en oberoende forskningslinje. Du förväntas på ett konstruktivt och självständigt sätt granska vetenskaplig litteratur och genomförande av experiment. Du kommer även analysera data, tolka resultat och sammanställa forskningsrapporter och anslagsansökningar. Rollen innehåller även presentation av data vid nationella möten och internationella konferenser. God samarbetsförmåga är också viktigt, vilket bland annat innebär att bistå doktorander och postdoktorer vid enheten med deras projekt och vara behjälplig med introduktion av nya gruppmedlemmar. 

Behörighetskrav

Det är krav att den sökande har uppvisat:

  • PhD och postdoktoral erfarenhet av immunmedierade sjukdomar, med färdighet i att hantera både patientmaterial och experimentella sjukdomsmodeller.
  • Omfattande kunskap kring bakomliggande mekanismer vid inflammation och immunreglering vid immunmedierade sjukdomar, med tonvikt på autoimmuna sjukdomar och mikrob-värdinteraktioner.
  • Självständiga färdigheter i cellextraktion, celluläranalys och in vitro-studier av primära immunceller från olika vävnadstyper.
  • Skicklighet inom multiparametrisk flödescytometri och fluorescensaktiverad cellsortering.
  • Dokumenterad erfarenhet av framställning av encelliga RNA-bibliotek.
  • Grundläggande kunskaper om programmering (med t.ex. R och Python) och analys av stora dataset.
  • Väldokumenterad skicklighet i kommunikation och att förmedla resultat.
  • Förmåga att leda vetenskapliga projekt, vilket avspeglas i publikationer där den sökande är förstaförfattare och gärna korresponderande författare i granskade tidskrifter.
  • God erfarenhet av projektledning med nationella och internationella samarbetspartners inom och utanför akademin.
  • God erfarenhet av vetenskapligt skrivande (publikationer och bidragsansökningar).
  • Goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift.

Behörig att anställas som forskningsspecialist är den som har uppvisat vetenskaplig skicklighet och har avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som bedöms motsvara svensk doktorsexamen samt dokumenterat forskningsarbete efter disputation.

Bedömningsgrunder

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat:

  • God samarbetsförmåga och förmåga att arbeta både självständigt och som en del av ett team.
  • God förmåga att utbilda studenter och även tillägna sig nya färdigheter och metoder.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. 

Placering: Solna

Läs mer om Institutionen för klinisk neurovetenskap
Läs mer om forskargruppen du kommer vara en del av

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 3 maj 2024.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tillsvidare med provanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1706/2024
Kontakt
  • Mikaela Hernberg, HR-administratör, +46852483047
  • Susanna Brauner, Senior forskningsspecialist, 08-52480000
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Venus Azhary, OFR, 0707-124127
  • Arsalan Amir, SACO, 070-4831165
Publicerat 2024-04-23
Sista ansökningsdag 2024-05-07
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb