Var med och utveckla utbildning av högsta kvalitet

Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi (MTC) vid Karolinska Institutet bedriver forskning och undervisning inom immunologi, infektionsbiologi, cellbiologi och cancer. MTC har cirka 40 forskargrupper och våra nyckelord är multidisciplinära, överbryggande, nationella och internationella samarbeten.

Vi söker en postdoktor att ansluta till den nya forskargruppen Systemvirologi, ledd av Dr Andrea Fossati.

Din roll

Forskargruppen tillhörande Dr Andrea Fossati söker en postdoktor inom området för bakteriella antifagsystem.

Fossati-labbet undersöker bakteriella immunsystems sammansättning och mekanism genom att använda en kombination av bulk-NGS-teknologier och tillvägagångssätt för interaktionsproteomik med hög genomströmning (Fossati et al, 2023, Nat Com) samt utveckla beräkningslösningar för att analysera nästa generations interaktionsproteomikdataset med hjälp av maskininlärning (Fossati et al, 2021, Nat Methods) och djupinlärning (Frommelt och Fossati et al, 2024, Nat Methods).

Teamet använder en integrerande- och samarbetsbaserad metodik, upprätthåller nära partnerskap med beräknings- och experimentella enheter vid KI, Science for Life Laboratory (SciLifeLab), såväl som lokala och internationella forskningskollektiv. Regelbundna kurser på plats erbjuds, kompletterade med möjligheter till vidare professionell utveckling via sommarskolor och pågående workshops.

Som medlem i Fossati-labbet kommer du att tillämpa och utveckla nya genetiska screeningar (baserade på CRISPRi) för att karakterisera faggener som påverkar klinisk effekt mot bakteriella patogener, karakterisera dem i deras molekylära sammanhang med hjälp av interaktionsproteomik (affinitetsrening, närhetsmärkning, ko- fraktioneringsmasspektrometri, etc) och ingenjörs-"superfager" som visar ökad effektivitet mot kliniska isolat.

Som postdoktor kommer du att ta en framträdande roll i projektdesign och ledning, övervaka datagenerering, genomföra analyser och ge insiktsfulla tolkningar. Samarbete med andra teammedlemmar, andra grupper på KI/SciLifeLab kommer att vara en nyckelaspekt i din roll. Du kommer att ansvara för att sprida vetenskapliga rön genom författarskap till forskningsartiklar, aktivt deltagande i vetenskapliga konferenser och effektiv kommunikation med kollegor. Anpassningsförmåga till en mångsidig, tvärvetenskaplig och global forskningsmiljö, tillsammans med ett engagemang för pågående professionell tillväxt, är avgörande.

Vem är du?

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Vi söker efter en postdoktor för att arbeta inom området fagbiologi och fagteknik med fokus på förstärkning av fagens effektivitet med hjälp av genteknik.

Krav för tjänsten:

  • Demonstrerad expertis inom fram- och omvänd genetisk screening
  • Erfarenhet av CRISPRi (biblioteksdesign, provberedning och dataanalys)
  • Grundläggande molekylär kloning (primerdesign, PCR, restriktion, ligering, Golden Gate-montering, beredning av kompetenta celler, bakteriell transformation, plasmidrening, gelelektrofores, etc)
  • Grundläggande biokemi (proteinuttryck, rening, western blots, immunfluorescens)
  • Erfarenhet av fagrekombinering
  • Kunskaper om virologi/fagbiologiska tekniker (plackanalys, fagisolering, etc)

Meriterande för tjänsten:

  • Tidigare erfarenhet av Mycobacteria och Pseudomonas är meriterande
  • Arbetskunskaper i Python/R/bash/unix.
  • Praktisk erfarenhet av proteomikprovberedning eller dataanalys är ett plus

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna

Tio skäl att välja Karolinska Institutet

https://fossatilab.app

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast 2024-03-06

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-847/2024
Kontakt
  • Andrea Fossati, andrea.fossati@ki.se
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Carina Eklund, OFR, carina.eklund@ki.se
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
Publicerat 2024-02-21
Sista ansökningsdag 2024-03-06

Tillbaka till lediga jobb