Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Du kommer att integreras i Modelleringsteamet, lett av John Wallert, som ingår i den större forskargruppen som leds av Christian Rück. I forskargruppen arbetar vi för att göra livet bättre för människor med psykiatriska tillstånd genom att förstå uppkomsten och utveckla behandlingar. Ett centralt tema i vår forskning är även att utveckla bättre prediktionsmodeller avseende risken för samt utfallen av psykiatriska tillstånd. Vi arbetar i en tvärprofessionell och vårdnära forskningsmiljö vid Karolinska Flemingsberg där du får en möjlighet att bidra till högkvalitativ forskning på internationell toppnivå. Hos oss får du möjlighet att växa som forskare i ett framgångsrikt, tvärvetenskapligt team.

Din roll

Som postdoktor erbjuds du arbete och karriärutveckling inom tre högaktuella forskningsprojekt, flera erfarna handledare, och möjligheten att arbeta med världsledande register- och genetisk forskning som besvarar kliniskt relevanta forskningsfrågor. I rollen kommer du att arbeta med studiedesign, statistisk modellering och artikelskrivande. Du kommer att samarbeta med kollegor vid Oxford University (UK), University of North Carolina Chapel Hill (USA) samt nationella samarbetspartners.

Forskningsprojekt 1 är en registerstudie inriktad på riskfaktorer för suicid bland tvångsvårdade psykiatriska patienter. I projekt 1 finns det stora möjligheter att både tillämpa metoder för kausal inferens med observationsdata samt att konstruera instrument som predicerar risk. Det finns också en möjlighet att tillämpa mer avancerad prediktiv modellering lämplig för storskalig observationsdata. Arbetet i projekt 1 bedrivs uteslutande med en länkad nationell databas handhavd av Institutionen för Medicinsk Epidemiologi och Biostatistik vid KI (MEB).
I Forskningsprojekt 2 kommer du att arbeta med multimodal data (inklusive genetisk data) i en rikstäckande suicidkohort med syftet att förbättra nuvarande prediktion av suicid i syfte att härleda och validera bättre riskmodeller för suicid i den totala befolkningen.
Även Forskningsprojekt 3 involverar multimodal data men i en kohort bestående av patienter med depression och ångest behandlade med internetbaserad kognitiv beteendeterapi. Syftet är att identifiera kliniska, registerbaserade och genetiska prediktorer för kortsiktiga och långsiktiga utfall efter behandling. Projekt 2 och 3 erbjuder möjlighet att tillämpa både väletablerad statistisk modellering och nyare maskininlärningsmetodik. Du förväntas vara generös med din expertis inom teamet och forskargruppen. 

Samtliga projekt är välfinansierade men vi uppmuntrar och stöder dig också att ansöka om ytterligare forskningsanslag så att du kan utveckla din egen forskningslinje baserat på projekten.

Vem är du?

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Du behöver vara legitimerad psykolog med ett starkt kvantitativt intresse och färdighetsprofil. Tjänsten kräver att du är van och effektiv när du arbetar i R, Python eller motsvarande statistikprogram. Du har även klinisk erfarenhet av patienter samt metodologisk erfarenhet inom epidemiologi, inklusive kausala inferensmetoder för observationsdata, samt psykometri. Du är mycket kapabel avseende att läsa, skriva och tala engelska. Eftersom en del av arbetet kommer innefatta patientarbete krävs även flytande svenska i tal och skrift. Det är även meriterande om du har tidigare erfarenhet av genetisk forskning och applicerad maskininlärning. Vi ser att du är en lagspelare, som förväntas vara generös med din expertis inom teamet och även för den större forskargruppen, och du trivs med undervisa och handleda yngre forskare. Du förväntas även vara öppen för att arbeta kliniskt. 

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Flemingsberg

Läs mer om Institutionen för klinisk neurovetenskap
Läs mer om forskargruppen du kommer ingå i

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 9e februari 2024.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Flemingsberg
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-453/2024
Kontakt
  • John Wallert, Teamledare, john.wallert@ki.se
  • Camilla Ingelborn, HR-partner, 08-52483045,camilla.ingelborn@ki.se
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Arsalan Amir, SACO, 0704831165
  • Venus Azhary, OFR, 0707-124127
Publicerat 2024-01-29
Sista ansökningsdag 2024-02-09

Tillbaka till lediga jobb