Vill du bidra till en bättre hälsa för alla?

Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi (MTC) vid Karolinska Institutet bedriver forskning och undervisning inom immunologi, infektionsbiologi, cellbiologi och cancer. MTC har cirka 40 forskargrupper och våra nyckelord är multidisciplinära, överbryggande, nationella och internationella samarbeten.

På Center for Translational Microbiome Research (CTMR) studeras vilken roll mikrobiomet spelar för människans hälsa med fokus på sjukdomar i mag-tarm trakten, kvinnors hälsa, reproduktion och cancer. Centret bygger på gedigen kunskap inom mikrobiologi, klinisk epidemiologi, gastroenterologi och genomik analyser. Vi samarbetar med kliniska forskare inom ett flertal specialistområden där kopplingen mellan mikrobiomet och sjukdomsutveckling är central. En del av CTMR är Culturomics som fokuserar på att ta kunskaperna vidare inom magtarmstudierna, och har som målsättning att optimera bakterieodlingstekniker och tekniska processer för mikrobiombaserad terapi.

Ämnesbeskrivning

Rollen är relevant inom mikrobiell- och cellfysiologi, molekylärbiologi/molekylär teknikutveckling och bakteriell culturomics.

Din roll

I rollen som forskningsspecialist kommer du att arbeta i vårt laboratorium med att utveckla banbrytande verktyg för utveckling av mikrobiomterapi. Arbetet innefattar både laborativa moment och analys, vilket ställer höga krav på noggrannhet och analytisk förmåga.

I rollen ingår det att hjälpa till att vidareutveckla vår Culturomics-plattform. Fokus för utvecklingen ligger inom användningen av FACS och hanteringen av svårodlande bakterier. Du kommer att arbeta med in vitro-fenotypning av isolerade och genetiskt modifierade bakterier och planera för analys och urval av bakteriestammar som kan användas för behandling av specifika sjukdomar. Syftet är att skapa en heltäckande odlingsbiobank genom att odla och karakterisera bakteriestammar från våra kliniska forskningsprover. Samt utföra molekylärbiologiska analyser där så är nödvändigt i arbetsuppgifterna att utföra utvecklings- och rutinarbete och utarbetande av olika kvalitetskontroller. Odlingsarbete planeras och prioriteras i samarbete med enhetschefen. I arbetet ingår även implementering av riskanalyser samt utformning av protokoll (SOP).

Vi söker dig som:

  • Tar initiativ, planerar aktiviteter och uppnår resultat.
  • Har mod att agera efter din egen förmåga.
  • Har lätt för att anpassa sig till olika omständigheter, snabbt kan ändra syn- och förhållningssätt samt ser möjligheter i förändringar.
  • Arbetar bra med andra människor och relaterar till dem på ett lyhört och smidigt sätt.
  • Lyssnar, kommunicerar och löser konflikter konstruktivt.
  • Är lugn, uppmärksam och tillmötesgående i ditt bemötande. Därtill visar på intresse, vilja och förmåga att hjälpa andra och anstränger sig för att leverera lösningar.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som forskningsspecialist är den som har uppvisat vetenskaplig skicklighet och har avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som bedöms motsvara svensk doktorsexamen samt dokumenterat forskningsarbete efter disputation. Som forskningsspecialist inom vårt team ser vi också dokumenterad erfarenhet inom Culturomics området som en nödvändighet.

Krav för rollen:

  • Minst femårig erfarenhet av mikrobiologiskt arbete i BSL2 labbet
  • Gedigen kunskap om bakterieodlingstekniker och bakteriell metabolism
  • Lång erfarenhet av att hantera kräsna bakterier, inklusive strikta anaerober i en anaerobbox
  • Gedigen kunskap av standardtekniker för molekylärbiologi, inklusive bakteriekloning och proteinanalytiska tekniker såsom western blotting, peptidisolering och provberedning för masspektrometri
  • Gedigen kunskap och erfarenhet av sekvensering

Bedömningsgrunder

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat:

  • Erfarenhet av FISH färgning och FACS teknologi
  • Erfarenhet av bakteriemikroskopi, inklusive konfokal-, elektron- och fluorescensmikroskopi
  • Erfarenhet av cellhantering och utveckling av cellmodeller inom gastroenterologi, kvinnors hälsa eller Cancerdiagnostik

Det är meriterande att den sökande har uppvisat:

  • Erfarenhet av högkapacitetsanalyser och plattformar (Fluent Tecan, minibioreaktorer med flerabrunnar, kolorimetriska analyser etc.)

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. 

Placering: Solna

Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi

Centre for Translational Microbiome Research

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan senast 2024-01-30

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-125/2024
Kontakt
  • Valerie Valeriano, valerie.valeriano@ki.se
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Carina Eklund, OFR, carina.eklund@ki.se
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
Publicerat 2024-01-16
Sista ansökningsdag 2024-01-30

Tillbaka till lediga jobb