Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Vi söker en ambitiös postdoktor med gedigna single-cell immunologikunskaper. Postdoktorn kommer att vara en del av vårt team av immunologer i ett projekt finansierat av Cancerfonden. Vi erbjuder en stimulerande miljö i en snabbt utvecklande forskningsfront.

Din roll

Mjösbergsgruppen  studerar utvecklingen, regleringen och funktionen av medfödda lymfoida celler (ILC), i människor, och hur dessa celler bidrar till patologi i slemhinnor som lunga och tarm. Studierna är translationella eftersom de involverar avancerade molekylära och cellulära immunologiska undersökningar av mänskliga vävnadsprover för att upptäcka nya sjukdomsmekanismer, terapimål och förbättrade strategier för individanpassad behandling. Mjösbergsgruppen består av två teamledare, två doktorander, fem postdoktorer och en labmanager i nära samarbete med kliniska partners på flera svenska sjukhus och laboratorier vid Science for Life Laboratories (SciLifeLab), Karolinska Institutet och utomlands.

Mjösbergsgruppen är internationellt erkänd som ledande inom området genom flera publikationer de senaste åren (Nat Comm 2020, Cell Res 2021, Sci Imm 2022, Cell Rep Med 2023 etc). I synnerhet kommer postdoktorn att fortsätta den framgångsrika forskningslinjen kring single-cell RNA-sekvensering (scRNA-seq) för att dissekera den human tarmslemhinnans lymfocytbiologi i hälsa och sjukdom.

Projektet har redan genererat scRNA-seq-data såväl som flödescytometridata för humana intratumorala lymfocyter och stromaceller i kolorektalcancer. Postdoktorn kommer nu att analysera dessa data och utföra funktionella experiment (in vitro differentiering, co-kulturer etc) tillsammans med ytterligare en postdoktor i teamet och gastrokirurger vid Karolinska Universitetssjukhuset. Eftersom detta är en laginsats är utmärkt kommunikationsförmåga avgörande, liksom bevisad förmåga att arbeta i tvärvetenskapliga team. Postdoktorn förväntas även handleda studenter och andra forskare vid behov, samt bidra till gemensamma labbuppgifter.

Postdoktorn kommer att vara en del av Centrum för infektionsmedicin (CIM), Karolinska Institutet, som är ett nationellt ledande och internationellt erkänt centrum för human translationell immunologi och forskning om infektionssjukdomar. Centret består av cirka 25 doktorander och 25 postdoktorer organiserade runt 14 oberoende forskargrupper.

Vem är du?

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Den sökande ska ha en doktorsexamen motsvarande svensk doktorsexamen inom området immunologi. Kandidaten måste fullt ut behärska multidimensionell (minst 20 parametrar) flödescytometrianalys och sortering, samt ha erfarenhet av scRNAseq inklusive analys. Erfarenhet av isolering och in vitro-odling av primära immunceller är ett krav, liksom grundläggande funktionella in vitro-experiment av immuncellsfunktion såsom intracellulära cytokinfärgningar, ELISA etc. Kandidaten bör ha en stark publikationshistorik. Kandidaten ska vara självgående, ha god kommunikationsförmåga och en bevisad förmåga att interagera effektivt och arbeta produktivt i ett tvärvetenskapligt team. Flytande engelska är ett krav.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Flemingsberg


Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 2023-11-12.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Flemingsberg
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-3886/2023
Kontakt
  • Jenny Mjösberg, jenny.mjosberg@ki.se
Facklig företrädare
  • Belinda Pannagel, SACO, belinda.pannagel@ki.se
  • Sidinh Luc, SACO, sidinh.luc@ki.se
  • Mari Gilljam, OFR, mari.gilljam@ki.se
Publicerat 2023-10-11
Sista ansökningsdag 2023-11-12

Tillbaka till lediga jobb