Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Vi är ett internationellt, multidisciplinärt forskarteam dedikerat till att avslöja mekanismer som är ansvariga för att framgångsrik regenerering inträffar i salamander, och omvänt lyfter fram processer som förhindrar jämförbara skadesvar hos däggdjur. Som en del av ett ERC-finansierat projekt kommer du att få möjlighet att samarbeta med experter från olika discipliner. Andras Simons forskargrupp är verksam vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi (CMB). CMB bedriver forskning och utbildning inom cellbiologi, molekylärbiologi, utvecklingsbiologi, stamcellsbiologi, cancer och infektionsbiologi. CMB är beläget i Biomedicum, ett tvärvetenskapligt forskningscentrum som är designat att koncentrera mycket av den experimentella forskning som bedrivs vid Karolinska Institutet. Biomedicum rymmer cirka 1 200 forskare och annan personal vilket möjliggör att dyrare utrustning kan delas mellan grupperna och användas så effektivt som möjligt.

Forskargruppen

Simon Lab försöker förstå mekanismer som styr återbildning av skadade vävnader och organ hos salamandrar. Den huvudsakliga salamandermodellgruppen man studerar är den iberiska salamandern som har det bredaste spektrumet av regenereringskapacitet bland ryggradsdjur. Labbet har etablerat flera experimentella paradigmer, både in vivo och in vitro, sekvenserat den iberiska salamanderns genom, och etablerade genmodifierade linjer. Genom att utnyttja dessa tekniska landvinningar kommer gruppen att kombinera storskaliga cellspårningsstudier med massiv parallell sekvensering och molekylära manipulationer för att få insikt i regleringsmekanismer som styr återbildningsprocesserna hos salamandern.

Forskningsprojekt stöds av flera finansiärer så som det europeiska forskningsrådet (ERC), Knut och Alice Wallenberg Stiftelse, Vetenskapsrådet och Cancerfonden.

Din roll

Postdoktorn kommer att studera hur återbildning av nervceller i ryggmärgen med särskilt fokus på hur neurala nätverk etableras och ombildas efter en skada. Arbetet kommer att innebära omfattande kartläggning av neurala nätverk, cellspårning inom det centrala nervsystemet samt molekylära karakteriseringar och manipulationer.

Kandidaten kommer att ingå i en mycket interaktiv, multinationell och tvärvetenskaplig grupp med expertis inom molekylärbiologi, cellbiologi, neurovetenskap, regenereringsbiologi, matematisk modellering och robotik.

Aktivt deltagande i lokala gruppdiskussioner och tidskriftsklubbar förväntas, vilket främjar en samarbetsmiljö. Dessutom kommer du som framgångsrik kandidat att få möjlighet att visa upp dina resultat under möten med EU-konsortiet och vid internationella konferenser.

Projektet stöds av ett bidrag från ERC (Synergy grant). De grundläggande frågorna som studeras i projektet beskrivs i Ryczko, Simon, Ijspeert, 2020, Trends in Neurosciences.

Vem är du?

Vi söker en ambitiös person med doktorsexamen och bakgrund inom molekylär- och/eller systemneurovetenskap. Erfarenhet av singelcellsekvensering och färdigheter inom bioinformatik är meriterande. Att kunna tala och skriva på engelska på hög nivå är ett krav.

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Stockholm

--[Video om Karolinska Institutet, hur vi alla bidrar till "en bättre hälsa för alla"] ---

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan!

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-3539/2023
Kontakt
  • András Simon, andras.simon@ki.se
  • Matthew Kirkham, matthew.kirkham@ki.se
Facklig företrädare
  • Shahla Rostami, OFR, shahla.rostami@ki.se
  • Elisabeth Valenzuela, SEKO, elisabeth.valenzuela@ki.se
  • Björn Andersson, SACO, bjorn.andersson@ki.se
Publicerat 2023-09-28
Sista ansökningsdag 2023-10-20

Tillbaka till lediga jobb