Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Science for Life Laboratory (SciLifeLab) är ett nationellt forskningscenter för molekylära biovetenskaper. Vi har etablerat precisionsmedicin och diagnostik som ett fokusområde för att öka vår förmåga att tillgängliggöra service samt länka teknologinfrastruktur, forskning samt data-driven livsvetenskap.  SciLifeLab är också värd för den nya miljardsatsningen Data-Driven Life Science (DDLS) med elva partnerorganisationer. På SciLifeLab kretsar verksamheten kring life science – livsvetenskap ett globalt viktigt och välinvesterat forskningsfält som gör skillnad inom områden som hälsa, miljö och klimat, jord- och skogsbruk samt bioenergi. Vi flätar samman flera av de komponenter som behövs för att möta de samhällsutmaningar vi står inför: högteknologiska analysmetoder, hantering av stora mängder forskningsdata och tvärvetenskapliga samarbeten. Eftersom vi gör det med ett nationellt uppdrag från regeringen samtidigt som vårt center drivs av fyra värduniversitet finns inget vinstintresse. Bara strävan att möjliggöra forskning som annars inte vore genomförbar i Sverige.

Denna tjänst som dataingenjör är kopplad till fokusområdet precisionsmedicin och diagnostik samt den gemensamma teknologi-drivna innovationsmiljön för precisionsmedicin som etableras tillsammans med Karolinska Institutet (KI), Karolinska Universitetssjukhuset (KS) och SciLifeLab. Denna lokala innovationsmiljö har en roll regionalt och nationellt men har även internationellt i utveckling och införandet av precisionsmedicin. Tjänsten är baserad vid institutionen för Onkologi-Patologi, KI och ska jobba tät ihop med SciLifeLab Data Centre (DC) och DDLS-programmets Data Science Node (DSN) för Precisionsmedicin och Diagnostik vid KI.  
Specifikt berör denna tjänsten arbetspaket inom den svenska noden av Testing and Experimenting Facility (TEF)-Health projektet. TEF-Health är ett samarbete mellan Centre for Imaging Research (CIR) på KI, Karolinska Universitetsjukhuset and RISE (Research Institutes of Sweden) med fokus på framtidens data-driven precisionsmedicin och AI-utveckling. Denna tjänst innefattar utveckling av datatjänster för precisionsmedicin och diagnostik, på nationell och internationell nivå samt att engagera sig forskningsmiljöer och användare inom fältet. Arbetet organiseras lokalt och integreras i en stark miljö för forskning och datahantering för fältet. Anställning och placering är vid KI och arbetet leds från SciLifeLab DC. Vi strävar efter att verktyg, projektinformation, programkod och data ska vara så öppet tillgängliga som möjligt genom SciLifeLabs nationella dataplattform med FAIR-principerna centralt. Vi ansvarar för IT-frågor och forskningsdatahantering för våra teknologiplattformar och andra SciLifeLab-organiserade program och aktivititer. Hos oss har du möjlighet att aktivt påverka hur IT integreras i framtidens hälsovård och arbeta för öppenhet, reproducerbarhet och största möjliga vetenskapliga genomslag för de stora mängder forskningsdata som genereras i fältet. Du kommer att arbeta med forskare, dataingenjörer, data stewards, och systemutvecklare i ett snabbt växande, dynamiskt och progressivt team med en ledande roll i landet och Europa.  

Din roll

KI och SciLifeLab DC söker en motiverad och kunnig systemutvecklare med inriktning mot Precisionsmedicin och Diagnostik med placering vid i Solna. Som systemutvecklare förväntas du delta i tekniska utvecklingsprojekt för datatjänster, och applicera spetskompetens inom t.ex. mjukvaruutveckling, beräknings- och lagringsinfrastruktur, gränssnitt, molnteknologi, visualisering och databaser för att skapa tjänster som bidrar till att föra forskningsområdet framåt.
Hos oss kommer du att arbeta med tjänster för att möjliggöra forskningsprojekt inom precisionsmedicin och diagnostik, i tät samverkan med sjukvården. Detta kräver tekniska lösningar med hög nivå på säkerhet, dataintegritet och interoperabilitet, som måste utvecklas i samverkan med ingenjörer och utvecklare vid andra organisationer. Datamängderna är ofta stora och komplexa, vilket medför höga krav både på mjukvara och infrastruktur. Av särskild vikt blir lösningar för meta-datahantering och integration av datamängder från t.ex. biobanker, kvalitetsregister, kliniska prövningar, storskaliga molekylära mätdata och andra hälsodata.

Vem är du?

Kvalifikationskrav:

Ansökande ska ha universitetsexamen i ämne med anknytning till tjänsten. Utöver detta krävs:

 • Dokumenterad erfarenhet av teknologier för t.ex. datalagring, metadatahantering, beräkning och visualisering
 • Dokumenterad erfarenhet av system för dokumentation och versionshantering med Git
 • Dokumenterad erfarenhet av relevanta programmeringsspråk, t ex Python
 • Dokumenterad erfarenhet av att arbeta i Linuxbaserade miljöer
 • Flytande engelska.

Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet.

Önskvärt/meriterande i övrigt:

 • Kunskap eller intresse av biomedicinsk forskning och infrastruktur.
 • Erfarenhet av virtualisering och/eller container-baserade system och teknologier, gärna Kubernetes och Docker.
 • Erfarenhet av system- och användaradministration för mjukvarutjänster eller beräknings- och lagringsresurser
 • Erfarenhet av dataskydd och informationssäkerhetsarbete
 • Erfarenhet av att arbeta i projekt som drivs enligt Scrum och med metoder och verktyg för DevOps
 • Förmåga att arbeta både individuellt och i samarbete med kollegor i olika fält
 • Driftighet, initiativförmåga och ett intresse av att stödja svensk forskning inom datadriven livsvetenskap.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet en statlig myndighet. Det gör att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. Medarbetare på KI erbjuds också möjlighet till ett flexibelt arbetssätt. Det innebär att om den verksamhet du jobbar i tillåter, så kan du arbeta en del av din arbetstid på distans. Du får även träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar där utbildad personal finns på plats.  

Placering: SciLifeLab, Solna

 Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Ansökan

Varmt välkommen med din ansökan senast den 4 augusti.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi. I denna rekrytering söker du med ditt CV utan personligt brev. I ansökningsformuläret kommer du istället att få svara på några frågor om varför du söker jobbet. 

Anställningen är på 1 år, det är möjligt att denna tjänst senare utannonseras som en tillsvidareanställning.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1929/2023
Kontakt
 • Päivi Östling, paivi.ostling@scilifelab.se
 • Johan Rung , johan.rung@scilifelab.se
Facklig företrädare
 • Helen Eriksson, OFR, helen.eriksson@ki.se
 • Henry Wölling, henry.wolling@ki.se
 • Per Hydbring/Nick Tobin, Saco, per.hydbring@ki.se/nick.tobin@ki.se
Publicerat 2023-05-11
Sista ansökningsdag 2023-08-04

Tillbaka till lediga jobb