Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Prof. Miia Kivipelto leder den tvärvetenskapliga forskargruppen "Nordic Brain Network" (NBN) som samarbetar med University of Eastern Finland, National Institute of Health and Welfare i Helsingfors, Finland, Imperial College London med flera. Forskningen fokuserar på prevention, tidig upptäckt och behandling av kognitiva sjukdomar, AD och andra demenssjukdomar. NBN-teamet leder flera stora EU-projekt och internationella projekt samt World-Wide FINGERS-nätverket (www.wwfingers.com). NBN-teamet genomför också banbrytande preventionsstudier genom multidomäna interventioner för att förebygga kognitiv svikt och AD, samt fas I-III-läkemedelsprövningar för AD, vid enheten för kliniska prövningar, Karolinska Universitetssjukhuset. 

Vi söker nu en senior forskningsspecialist till vårt team för att bidra till vår forskningsverksamhet.

Ämnesbeskrivning

Vi söker en senior forskningsspecialist i klinisk geriatrisk epidemiologi, med fokus på modifierbara riskfaktorer för demens, samt erfarenhet av att arbeta med observationsstudier och kliniska prövningar.

Din roll

Du kommer att arbeta för att öka kunskapen om flera modifierbara riskfaktorer för kognitiv svikt och demens, faktorer som fortfarande kräver ytterligare utredning (t.ex. stress och sömn), och utveckla effektiva och hållbara multimodala förebyggande insatser för kognitiv svikt och AD, riktade till personer med olika riskprofiler. 

De primära arbetsuppgifterna kommer att innehålla utveckling av strategier för primär, sekundär och tertiär prevention av åldersrelaterad kognitiv svikt, demens och AD. Detta innebär arbete med stora databaser från populationsbaserade och kliniskt baserade projekt, och med data som samlats in från observations- och interventionsstudier.

Du kommer att arbeta med ett rikt utbud av data, inklusive neuropsykologiska, kliniska och medicinska data, samt ett brett spektrum av biomarkörer såsom blodbaserade och salivära biomarkörer och neuroradiologiska data. Du kommer att vara involverad i design och genomförande av icke-farmakologiska randomiserade interventionsstudier med äldre vuxna, som utförs vid enheten för kliniska prövningar, ansluten till minneskliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset. 

Du bör också vara villig att handleda master- och doktorander och att ge stöd till forskare i början av sin karriär.

Vi söker en forskare med bakgrund inom human neurovetenskap eller epidemiologi, med erfarenhet av geriatriska epidemiologiska studier och av demens/AD-riskreduktion och biologiska markörer, med fokus på nya modifierbara riskfaktorer såsom stress och sömn. 

Du ska även ha dokumenterad erfarenhet av att hantera stora kohortstudier. Utmärkta engelskkunskaper i tal och skrift är obligatoriskt. Funktionell kommunikationsförmåga på svenska krävs. Du förväntas kunna arbeta självständigt inom områdena experimentell design, datainsamling och analys samt förberedande av vetenskapliga artiklar och bidragsansökningar.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som senior forskningsspecialist är den som, utöver att ha avlagt doktorsexamen eller innehar motsvarande vetenskaplig kompetens, visat god vetenskaplig skicklighet med betydande vetenskaplig produktion. Den sökande ska också ha visat en god vetenskaplig självständighet där det egna bidraget har varit betydelsefullt samt en forskningsplan av hög kvalitet med tydlig potential för framtiden. 

Bedömningsgrunder

Vid anställning som senior forskningsspecialist vid Karolinska Institutet tillämpas de behörighetskrav och bedömningsgrunder som anges i Reglerna för annan anställning än läraranställning i förhållande till fastställd anställningsprofil.

För att vara behörig krävs 15 originalpublikationer där majoriteten ska baseras på forskning som genomförts efter forskarutbildningen. Av dessa ska minst två vara som förste- eller sisteförfattare, varav minst en som sisteförfattare, genomförd efter forskarutbildningen och utan någon av doktorandhandledarna som medförfattare

Övriga bedömningsgrunder:

  • Vetenskapliga originalpublikationer, deras kvalitet och kvantitet, med särskild hänsyn till publikationer efter forskarutbildningen.
  • Vetenskapligt självständig förmåga visad genom ledande och seniora författarskap.
  • Översiktsartiklar och andra vetenskapliga publikationer.
  • Presentationer och vetenskapliga uppdrag vid internationella konferenser.
  • Forskningsbidrag som erhållits i regional, nationell och internationell konkurrens.
  • Nationella och internationella forskningssamarbeten.
  • Forskningsansvar som handledare för examensarbete på avancerad nivå, doktorand och postdoktor.
  • Erfarenhet av granskning och utvärdering av andras vetenskapliga arbete.
  • Forskningserfarenhet från annan forskargrupp än där forskarutbildningen bedrevs.
  • Utveckling av egen forskningsprofil inom ämnesområdet.
  • Plan för framtida forskning baserad på aktuell vetenskap.

 Det är särskilt meriterande om den sökande har erfarenhet av

  • Ledarskap i olika projekt och akademiska uppgifter
  • Framgångsrikt genomförande av handledningsuppdrag
  • Internationella samarbeten
  • Självständigt erhållande av extern finansiering
  • EU-projekt och internationella projekt

Det är meriterande om den sökande har

  • Erfarenhet av arbete med evidens från kliniska prövningar
  • Bidragit till att optimera vetenskapliga arbetsmiljöer
  • Bidragit till beviljade bidragsansökningar
  • Bred undervisningserfarenhet från olika utbildningsnivåer

Färdigheter och personliga egenskaper 

Du kommer att ingå i en dynamisk internationell forskargrupp, bestående av medlemmar med olika bakgrund, utbildningsmässigt såväl som kulturellt. Du ska vara driven och motiverad, kunna tänka fördomsfritt, uppvisa stort ansvarstagande, god kommunikationsförmåga och förmåga att arbeta självständigt på en tvärvetenskaplig nivå, samt i team och ha goda sociala färdigheter.

Efter en samlad bedömning av de sökandes meriter och skicklighet i förhållande till ämnesområdet kommer Karolinska Institutet att avgöra vem av dem som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten vid KI.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna 

 

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 5:e maj 2023.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enligt överenskommelse/ According to agreement
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1707/2023
Kontakt
  • Miia Kivipelto, Professor , 08-58580136
  • Elin Danielsson, HR-partner, 08-52483926
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Carina Eklund, OFR, 08-58582665
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
Publicerat 2023-04-20
Sista ansökningsdag 2023-05-05

Tillbaka till lediga jobb