Institutionen för cell -och molekylärbiologi (CMB) är en institution med fokus på grundforskning. CMB bedriver forskning och utbildning inom cellbiologi, molekylärbiologi, utvecklingsbiologi, stamcellsbiologi, cancer och infektionsbiologi. CMB ligger i Biomedicum, ett nytt interdisciplinärt forskningscenter utformat för att samla den experimentella forskningen som bedrivs på Karolinska Institutet Campus Solna under ett tak för att främja och uppmuntra samarbete. Biomedicum inhyser ca 1200 forskare och möjliggör att dyrare utrustning kan delas mellan grupperna och användas så effektivt som möjligt.

MikroRNA (miRs) finjusterar mRNA-stabilitet och translation under embryoutvecklingen och vid cancer. Trots deras avgörande funktion, är inte mycket känt om hur mikroRNA skiljer mellan olika bona fide mRNA mål. I det här projektet, finansierat av ett Knut och Alice Wallenbergs projektbidrag, har vi samlat ett internationellt team av bioinformatiker, strukturbiologer och fysikaliska kemister för att klargöra hur miRs väljer deras mål och bestämmer deras öde. Vi söker nu efter en postdoktor till Andersson-labbet (www.anderssonlab.com), med erfarenhet av våtlabbarbete, för att arbeta med mikroRNA och validera och testa principer av ”val av mRNA mål” i verkligheten.

Tillsammans med Katja Petzolds grupp (www.petzoldlab.com) undersöker vi hur sekvensen och strukturen hos mikroRNA:er kan styra deras mRNA "mål" i utvecklingen av embryot.

För mer info, se även: https://kaw.wallenberg.org/sma-molekyler-styr-hjarnans-utveckling-och-cancer  (webbplats på svenska).

Den postdoktorala forskaren kommer att tillhöra Institutionen för cell- och molekylär biologi (CMB), med ett nära samarbete med Petzold-labbet vid Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik.

Din roll

Det postdoktorala projektet går ut på att studera inriktning av en grupp av mRNA’er som styrs av ett mikroRNA, med hjälp av qPCR, luciferasanalyser, immunblotting, encellstranskriptomik (single cell transcriptomics) och proteomik. I projektet kommer högupplösta metoder såsom icSHAPE-MaP (vid cellselektiv 2'-hydroxylacylering analyserad genom primerförlängning och mutationsprofilering) och NMR (kärnmagnetisk resonans) att användas för att studera mRNA- och mikroRNA-strukturer. Ett nära samarbete med bioinformatiker, strukturbiologer och fysikaliska kemister kommer att ämna till att belysa en struktur-funktionsmodell. Studier kommer att utföras in vitro (i cellinjer och primära cellkulturer) och in vivo (i musembryon).

Vem är du?

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Vi söker en nyfiken, driven och kreativ person med intresse för mikroRNA, embryonal utveckling och sjukdomar. En förmåga att ta initiativ och god kommunikationsförmåga är meriterande. Kandidaten måste ha erfarenhet av våtlabbarbete, hantering av möss (FELASA) och arbete med mikroRNA för att validera och testa målinriktning.

Befattningsspecifika krav är:

  • Doktorsexamen i mikroRNA-biologi eller liknande område
  • En meritlista av publikationer inom RNA-biologi, strukturbiologi, biokemi
  • En stark bakgrund inom mikroRNA-biologi, inklusive detektion och kvantifiering av mikroRNA, kvantifiering av mRNA, luciferasanalyser, eller IP för till exempel Argonaut för mikroRNA-laddning, immunblotting för målnedregleringsbedömning
  • Expertis inom RNA sekundär struktur och analys
  • Stark bakgrund inom kloning, plasmidproduktion, cellodling, transfektionsmetoder
  • Erfarenhet av biblioteksförberedelser för RNAseq
  • Bakgrund i histologi, IF, IHC, konfokalmikroskopi och bildanalys
  • Intyg om försöksdjurshantering (FELASA eller motsvarande), erfarenhet av försöksdjursarbete, speciellt möss

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • CV max 3 sidor inklusive datum för disputation, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser och kommittéarbete.
  • Ett motiveringsbrev (max. 1 sida)
  • En sammanfattning av aktuellt arbete (max. 1 sida).
  • Verifikation från disputationskommittén eller motsvarande (endast om disputationen är schemalagd inom tre månader efter sista ansökningsdag)
  • Kopior av examensbevis och tillhörande intyg.
  • Komplett publikationslista med länkar till examensarbete och eventuella tidigare publikationer
  • Kontaktuppgifter till två referenser, rekommendationsbrev är också välkomna.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-4931/2022
Kontakt
  • Emma Andersson, emma.andersson@ki.se
Facklig företrädare
  • Elisabeth Valenzuela, SEKO, 08-52486353
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
  • Magnus Anå, OFR, 08-52486437,magnus.ana@ki.se
Publicerat 2022-12-09
Sista ansökningsdag 2022-12-23

Tillbaka till lediga jobb