Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Ämnesbeskrivning

Den seniora forskningsspecialisten ska driva en forskningslinje som fokuserar på prekliniska modeller för åldrande och Alzheimers sjukdom på avdelningen för Neurogeriatrik. Specifikt kommer forskningen att baseras på in vitro modeller och musmodeller som uppvisar speciella patologiska förändringar som sker vid Alzheimers sjukdom.

Din roll

Den sökande kommer leda, planera och samordna en preklinisk forskningslinje som fokuserar på amyloidbeta-patologi och processer inducerade av denna samt nya behandlingsstrategier för Alzheimers sjukdom. Kandidaten kommer använda in vitro modeller och unika musmodeller som uppvisar Alzheimerpatologier så som amyloidbeta plack, neuroinflammation minnesförändringar. Vidare kommer den sökande att studera enzymet Sppl2b och dess roll vid utvecklandet av amyloidbeta-patologi och neuroinflammation för att förstå de molekylära mekanismerna bakom Alzheimers sjukdom och dess progression.

Den sökande kommer vara involverad i undervisning, handledning av doktorander och postdocs, anslagsansökningar, sprida sina resultat genom publicerade granskade vetenskapliga artiklar och på konferenser samt delta i nationella och internationella samarbeten.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som senior forskningsspecialist är den som utöver att ha avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens, har visat god vetenskaplig skicklighet med en betydande vetenskaplig produktion. Den sökande ska även ha uppvisat god vetenskaplig självständighet där de egna insatserna har varit betydelsefulla och en forskningsplan av god kvalitet med tydlig framtidspotential.

Den sökande ska ha god kommunikativ-och samarbetsförmåga då rollen involverar handledning av doktorander och postdocs, vetenskapliga samarbeten. Utmärkt förmåga att uttrycka sig på engelska i tal- och skrift är ett krav och att ha publicerat vetenskapliga artiklar självständigt som förste-och sisteförfattare. Den sökande ska ha djup kunskap, erfarenhet och praktiska förmågor i forskning med djurmodeller som inkluderar beteendeanalys av kognition och minne.

Den sökande ska ha en gedigen erfarenhet och kunskap av preklinisk forskning inom neurovetenskapliga området, speciellt Alzheimers sjukdom och utmärkta kunskaper inom beteendeanalys av musmodeller med fokus på minne och kognition

Bedömningsgrunder

Vid anställning som senior forskningsspecialist gäller de behörighetskrav och bedömningsgrunder som anges i föreskrifter för andra anställningar än läraranställningar i förhållande till fastställd anställningsprofil.

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

  • Vetenskapliga originalarbeten, dess kvalitet och kvantitet med särskilt beaktande efter forskarutbildningen.
  • Vetenskaplig självständig förmåga visad genom ledande och seniora författarskap.
  • Presentationer och vetenskapliga uppdrag vid internationella kongresser.
  • Forskningsanslag som erhållits i regional, nationell och internationell konkurrens.
  • Nationella och internationella forskningssamarbeten.
  • Forskningsansvar som handledare för examensarbete på avancerad nivå, doktorand och postdoktor.
  • Forskningserfarenhet från annan forskargrupp än där forskarutbildningen genomfördes.
  • Utveckling av en egen forskningsprofil inom sitt ämnesområde.
  • Plan för framtida forskning baserad på aktuell vetenskap.

Det är meriterande att den sökande har uppvisat

  • Dokumenterad erfarenhet i form av vetenskapliga originalartiklar från tidigare forskning inom neurodegenerativa sjukdomar/neurovetenskap och att ha arbetat med musmodeller för Alzheimers sjukdom
  • Granskare och utvärderare av andras vetenskapliga
  • Granskare av vetenskapliga artiklar och andra vetenskapliga publikationer

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna

 Din karriär fortsätter här]

-

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 28:e oktober 2022.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enligt överenskommelse / according to agreement
Löneform månadslön/ Montly salary
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-3851/2022
Kontakt
  • Elin Danielsson, HR- Partner , elin.danielsson@ki.se
  • Per Nilsson, Senior forskare, 070-5589143
  • Helena Karlström, Avdelningschef , 08-52483548
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Carina Eklund, OFR, 08-58582665
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
Publicerat 2022-10-06
Sista ansökningsdag 2022-10-28

Tillbaka till lediga jobb