Vill du bidra till medicinsk forskning av högsta kvalitet?

Välkommen med din ansökan till att bli en del av vår translationella forskargrupp vid Karolinska Institutet, Södersjukhuset!

Forskargruppen

Institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset, bedriver grundutbildning, forskarutbildning och internationellt erkänd forskning med fokus på folksjukdomar och skador. Målet med alla aktiviteter är att förbättra människors hälsa.

"Grupp Melén" leds av professor Erik Melén, barnallergiläkare och epidemiolog. Vår forskning är inriktad på att främja kunskap om sjukdomens etiologi och prognos med hjälp av ett translationellt tillvägagångssätt; från genetik, immunologi och mekanismer till miljö- och livsstilsfaktorer. Kliniskt sett har gruppen ett stort fokus på astma, allergier och lungfunktion. Molekylära biomarkörer och immunfenotypningsmetoder används för att bedöma interaktioner mellan arv och miljö, samt för att bättre karakterisera miljöexponering och hälsoeffekter. Många projekt bedrivs i internationellt samarbete.

Din roll

Projektet syftar till att utforska epidemiologiska data för att identifiera riskfaktorer och relevanta biomarkörer i relation till astma och lungfunktion i tidig vuxenålder. Astma är en vanlig sjukdom som drabbar cirka 10% av befolkningen. De underliggande riskfaktorerna som är förknippade med dessa olika typer av astma är dock inte så väl studerade, och det finns ett behov av att förstå lungfunktionens utveckling i förhållande till riskfaktorer och hälsoparametrar. Projekten i detta postdoktorala program finansieras främst av ERC, European Research Council (grant No 757919, TRIBAL) och kommer att genomföras inom vår pågående populationsbaserade födelsekohort BAMSE (https://ki.se/en/imm/bamse-project). Replikeringsförsök, när det är tillämpligt, kommer att göras i oberoende kohorter.

Postdoktorn kommer att ta den ledande rollen i att utföra avancerade statistiska dataanalyser för att utforska epidemiologiska, kliniska och biomarkördata i projektet. Kausala modelleringsmetoder kommer att användas.

Din profil

Vi söker en forskare med ett genuint intresse för medicinsk forskning, epidemiologi, statistik och problemlösning som tillsammans med vårt team kan utforska de underliggande patofysiologiska mekanismerna vid luftvägssjukdomar.

Kandidaten ska ha en doktorsexamen i en relevant vetenskaplig disciplin (t.ex. epidemiologi, statistik, medicin, biomedicin). Sökande som inte har avlagt doktorsexamen vid ansökningstidens slut kan också ansöka, förutsatt att alla krav för en avslutad examen är uppfyllda före (avsedda) anställningsdatumet. Detta ska styrkas av den sökandes huvudhandledare, föreståndare eller motsvarande.

Kandidat ska ha ett genuint intresse för forskning och en inre drivkraft att förstå biologiska problem såväl som klinisk relevans. Tidigare forskning inom luftvägssjukdomar är ett krav. Kandidaten förväntas använda ett brett spektrum av metoder som används inom epidemiologi och biostatistik. Erfarenhet av och djup förståelse för epidemiologi (inklusive interaktionsanalyser), biostatistik (särskilt longitudinell modellering och klusteranalyser) kunskap om R, STATA etc och storskalig datahantering är ett krav. Erfarenhet av andra omics-data, immunologi och bioinformatisk analys (t.ex. väganalys) är meriterande. Eget finansieringsstöd är meriterande.

Arbetet kräver god samarbetsförmåga, förmåga att lösa problem och öppenhet för att lära sig nya metoder samt förmåga att handleda studenter/kollegor. Utmärkta kunskaper i engelska, både muntligt och skriftligt, krävs.

Viktiga kriterier:

  • Relevant vetenskaplig kompetens och skicklighet
  • Relevant arbetslivserfarenhet inom luftvägsområdet
  • Relevant arbetslivserfarenhet inom epidemiologiområdet 
  • Tidigare publikationer
  • Personlig lämplighet
  • Språkkunskaper och kommunikationsförmåga 

Vad erbjuder vi?

Vi erbjuder en kreativ och inspirerande miljö full av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av de världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och att främja en bättre hälsa för alla. På Karolinska Institutet bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinsk utbildning i Sverige. Som postdoktor erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett brett utbud av valbara kurser och möjlighet att arbeta i en ledande forskargrupp. Karolinska Institutet samarbetar med framstående universitet från hela världen, vilket skapar möjligheter till internationellt utbyte. Som postdoktor får du månadslön  på deltid. Att ha Tidsperioden är 2 år, med möjlighet att förlänga ytterligare 2 år (efter utvärdering). Anställda har också tillgång till vårt moderna gym gratis och får ersättning för sjukvård.

Ansökningsprocess

En ansökan ska innehålla följande handlingar på engelska eller svenska:

  • En fullständig curriculum vitae, inklusive datum för disputationen, avhandlingens titel, tidigare positioner, akademisk titel, nuvarande position, akademiska utmärkelser och kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av aktuellt arbete (högst en sida)

Välkommen med din ansökan senast 8 september 2022.

Ansökan ska skickas in via Rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad? Gå med oss och bidra till bättre hälsa för alla

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad Upon agreement
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-3282/2022
Kontakt
  • Erik Melén, 08-52487508
Publicerat 2022-08-23
Sista ansökningsdag 2022-09-08

Tillbaka till lediga jobb