Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Vid enheten för neuroimmunologi, avdelningen Neuro, bedrivs en bred och framgångsrik forskning kring flertalet olika neuroinflammatoriska sjukdomar. Enheten består av drygt 40 forskare som genom epidemiologiska, genetiska, immunologiska, kliniska och behandlingsstudier belyser olika aspekter av neuroinflammation. Forskningen har en tydlig translationell karaktär med nära kontakt till neurologiska kliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset. Enheten är belägen på Centrum för Molekylär Medicin (CMM), där närmare 400 forskare studerar kroniska folksjukdomar.

Ämnesbeskrivning

Positionen har en inriktning mot patogenetiska och kliniska studier av sjukdomen myastenia gravis (MG) och är idealisk för en person med intresse för en framtida karriär som klinisk [FP1] forskare inom neuroinflammation och/eller neurologiska sjukdomar.

Din roll

Den framgångsrika kandidaten kommer att bedriva translationell och epidemiologisk forskning kring sjukdomen myastenia gravis, särskilt orsaksmekanismer, immunologiska och prognostiska faktorer och behandlingssvar. Den sökande ska ha en stark ambition att utveckla och driva egen forskning inom detta område. Den sökande förväntas också ha kapaciteten att ansöka om och erhålla forskningsmedel för projektet, och förväntas också att ha förmågan att etablera samarbeten med andra forskare och kliniker. Kandidaten förväntas även bedriva undervisning inom klinisk neurologi och immunologi, samt bedriva handledning av doktorander och post-doktorala studenter inom ämnet.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som senior forskningsspecialist är den som utöver att ha avlagt doktorsexamen, eller har motsvarande vetenskaplig kompetens, har visat god vetenskaplig skicklighet med en betydande vetenskaplig produktion. Den sökande ska även ha uppvisat god vetenskaplig självständighet där de egna insatserna har varit betydelsefulla och ha en forskningsplan av god kvalitet med tydlig framtidspotential.

Sammanfattningsvis listas behörighetskraven för positionen nedan:

  • Läkarexamen, med erfarenhet av klinisk neurologi.
  • Disputerad inom immunologi/autoimmun sjukdom eller motsvarande.
  • Flerårig forskningserfarenhet som forskarassistent (eller motsvarande).
  • Dokumenterad erfarenhet av handledning och projektledning.
  • Gedigen kunskap om immunologi, företrädelsevis B cells immunologi, med dokumenterad erfarenhet av multiparametrisk flödescytometri, in vitro samt in vivo modeller.
  • Erfarenhet av studier av kliniska manifestationer och behandlingseffekt vid autoimmun sjukdom, med fokus på myastenia gravis.

Bedömningsgrunder

Vid anställning som senior forskningsspecialist gäller de behörighetskrav och bedömningsgrunder som anges i föreskrifter för andra anställningar än läraranställningar i förhållande till fastställd anställningsprofil.

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

  • Plan för framtida forskning baserad på aktuell vetenskap.
  • Vetenskapliga originalarbeten, dess kvalitet och kvantitet med särskilt beaktande efter forskarutbildningen.
  • Vetenskaplig självständig förmåga visad genom ledande inklusive seniora författarskap.
  • Nationella och internationella forskningssamarbeten.
  • Forskningsansvar som handledare för examensarbete på avancerad nivå, doktorand eller postdoktor.
  • Forskningserfarenhet från annan forskargrupp än där forskarutbildningen genomfördes, särskilt om denna utförts vid framstående utländsk fakultet.
  • Utveckling av en egen forskningsprofil inom sitt ämnesområde.

Det är meriterande att den sökande har uppvisat

  • Forskningsanslag som erhållits i regional, nationell och internationell konkurrens.
  • Erfarenhet av undervisning på högskolenivå, inklusive föreläsningar och kursorganisation.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet även en statlig myndighet. Det innebär att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal, generös semester och en bra tjänstepension. Du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Placering: Solna

Läs mer om institutionen för klinisk neurovetenskap här

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 9 december 2021.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-5173/2021
Kontakt
  • Vendela Breeze, HR-administratör, 08-524 832 82, vendela.breeze@ki.se
  • Fredrik Piehl, Professor/överläkare, fredrik.piehl@ki.se
Facklig företrädare
  • Venus Azhary, OFR, 0707-124 127
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Arsalan Amir, SACO, 0704831165
Publicerat 2021-11-26
Sista ansökningsdag 2021-12-09

Tillbaka till lediga jobb