Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Forskningen vid Avdelningen för biomaterial fokuserar på nya tekniker för bioteknik och nya material för cellbiologisk forskning. Målet med många av våra projekt är att utveckla nya metoder som hjälper oss och andra att bättre förstå biologiska processer på nanoskalan och uppåt. I synnerhet är vi intresserade av hur man kontrollerar och studerar cellbeteende genom deras förmåga att känna av sin mikromiljö.

Din roll

Vi söker en forskningsspecialist för att gå med i forskargruppen för professor Björn Högberg vid avdelningen för biomaterial. Kandidaten kommer att leda våra projekt med superupplösningsmikroskopi samt hjälpa andra medlemmar i gruppen och avdelningen i deras avbildningsexperiment. En framgångsrik kandidat kommer också att ansvara för underhållet av våra superupplösta mikroskop samt utbilda och hjälpa andra medlemmar inom avdelningen vid användning av instrumentet.

Fokus för projekten är utvecklingen av nya, DNA-baserade märkningsmetoder för transkriptomik och proteomik med hög genomströmning med hjälp av DNA-origami eller andra metoder för DNA-nanoteknik.

Behörighetskrav

För att få anställning som forskningsspecialist, förutom att ha en doktorsexamen, doktorsexamen eller motsvarande vetenskaplig expertis, måste den sökande ha visat forskningsexpertis samt ha dokumenterad forskningserfarenhet efter att ha disputerat inom doktorsexamen Molekylärbiologi, biofysik eller något annat relaterat område.

Behörig att anställas som forskningsspecialist är den som har uppvisat vetenskaplig skicklighet och har avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som bedöms motsvara svensk doktorsexamen samt dokumenterat forskningsarbete efter disputation.

Bedömningsgrunder

För att den sökande ska passa in i laboratoriets allmänna tema bör den sökande ha god erfarenhet av laboratorietekniker som används för produktion, rening och karakterisering av DNA-strukturer. Utöver detta bör den sökande ha en solid kunskap om mjukvaruverktyg och laboratorietekniker som används för produktion och karakterisering av DNA-origami strukturer. Eftersom kandidaten kommer att ansvara för underhåll och drift av divisionens superupplösta TIRF-mikroskopiinstrument, kommer positionen specifikt att kräva expertkunskaper om TIRF-mikroskopitekniken, drift och underhåll av TIRF-mikroskopiutrustning och lokaliseringsbaserade superupplösningstekniker i synnerhet DNA-PAINT, tillsammans med tillhörande programvara som används för mikroskopdrift och databehandling. Arbetet kommer också att innehålla användning av nästa generations sekvenseringstekniker, erfarenheten av provberedning, datagenerering och bearbetning för sådana tekniker är således också ett krav för en framgångsrik kandidatur. En solid kunskap om programmeringsspråk (t.ex.Python) och programvarumoduler som används för mikroskopi och databehandling av sekvenseringsdata uppmuntras också starkt.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet även en statlig myndighet. Det innebär att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal, generös semester och en bra tjänstepension. Du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Placering: Biomedicum, Solna

Högberg Lab

Department of Medical Biochemistry and Biophysics

 

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 2:a september 2021.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Omgående/enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-3613/2021
Kontakt
  • Björn Högberg, bjorn.hogberg@ki.se
Facklig företrädare
  • Anurupa Nagchowdhury, OFR, anurupa.nagchowdhury@ki.se
  • Hongyan Xia, SACO, hongyan.xia@ki.se
Publicerat 2021-08-17
Sista ansökningsdag 2021-09-02

Tillbaka till lediga jobb