Karolinska Institutet, Karolinska Institutets Universitetsbibliotek

Karolinska Institutets universitetsbibliotek (KIB) är Nordens största medicinska bibliotek.
Biblioteket servar i första hand KIs ca 10 000 studenter, doktorander och forskare, men är också ett allmänt offentligt bibliotek.
KIB består av ett bibliotek med två enheter, ett i Solna och ett i Flemingsberg, med totalt 100 anställda och en årlig omsättning på ca 155 mkr.

Beskrivning

Universitetsbiblioteket är inne i en spännande fas där vi tagit fram en ny långsiktig strategi i samklang med universitetets strategiarbete. KIB har även under de senaste åren fokuserat på att arbeta fram ett tydligare användarcentrerat arbetssätt för att säkerställa en relevant verksamhet. Till den nybildade avdelningen Infrastruktur för vetenskaplig information söker vi nu en bibliotekarie med fokus på tillgängliggörande av elektroniska resurser. Tjänsten är placerad på en ännu ej namngiven enhet som ska arbeta för att vetenskaplig data och information görs tillgänglig, kan hittas, användas och analyseras.

Arbetsuppgifter

I dina arbetsuppgifter ingår administration av e-resurser i våra administrativa system och ansvara för aktivering och metadata för ett antal licensavtal/resurser. Likaså hantering och normalisering av metadata. Du ska även hantera proxy-konfiguration samt felsökning och support till användare av e-resurser. En naturlig del i det arbetet är kontakt med förlag gällande till exempel felsökning, autentisering och tillgängliggörande.

Du kommer även delta i arbetet med kommunikation och marknadsföring i relation till tillgängliggörande av resurser. Omvärldsbevakning inom områden relevanta för tjänsten är också en självklar del i ditt arbete liksom att bidra till verksamhetsutveckling inom enheten och avdelningen med fokus på tillgängliggörande ur flera perspektiv.

Kvalifikationer

Akademisk examen inom biblioteks- och informationsvetenskap eller motsvarande

Erfarenhet

Dina erfarenheter innefattar arbete med metadataformat, normaliseringsprocesser samt flöden av metadata. Arbete med s.k. central knowledge base (CKB), Ezproxy, felsökning av access och liknande har du också erfarenhet av sen tidigare. Då vi har har ett tydligt användarfokus i arbetet med våra tjänster och system bör du ha erfarenhet av att förändra och anpassa system utifrån ett användarcentrerat perspektiv.

Det är meriterande om du har erfarenhet av strategisk kommunikation kring effekterna av öppen vetenskap utifrån aspekten åtkomst och access.

Vi ser även gärna att du har förståelse för olika autentiseringsmetoder samt förståelse för inköps- och urvalsprocesser då de är nära knutna till tillgängliggörandet.

Du bör också ha ett avslappnat och lärande förhållande till teknik

Sakkunskap

Du behöver ha god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på såväl svenska som engelska.

Personliga förmågor och färdigheter 

Du har förmåga att ta ansvar för stora och komplexa uppgifter och vara självgående i dina dagliga arbetsprocesser. Samtidigt tycker du om och är duktig på att samarbeta med andra och underhåller och skapar relationer relevanta för ditt arbete och enheten/avdelningen.

Du har ett strategiskt förhållningssätt och har förmågan att se det du gör i sitt sammanhang och kopplingarna till resten av verksamheten. Du är tydlig och kommunikativ i din dialog både skriftligt och muntligt.

Villkor

Karolinska Institutet tillämpar sex (6) månaders provanställning

Anställningsform Vast dienstverband
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna / Flemingsberg
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2-5231/2019
Kontakt
  • Linda Lindström Bitr.Bibliotekschef, linda.c.lindstrom@ki.se 08-524 84164
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO / henry.wolling@ki.se, 08-524 840 80
  • Bodil Moberg , ST / bodil.moberg@ki.se, 08-524 836 01
  • Lars Nordesjö, SACO / lars.nordesjö@ki.se, 08-524 841 55
Publicerat 2019-10-18
Sista ansökningsdag 2019-11-12

Terug naar vacatures