Vi söker en mycket motiverad person som är dedikerad till heltidsforskning, har potential att arbeta både självständigt och inom ett translationellt team och hantera det nära samarbetet mellan vår forskargrupp, de internationella samarbetspartnerna, såväl som kliniken. Det dagliga arbetet är kontorsbaserat och beläget i moderna BioClinicums lokaler på KI.
Som forskningsspecialist har du disputerat och har dokumenterat forskningsarbete efter disputation. I en forskningsspecialist arbetsuppgifter ingår att delta i forskningsverksamhet.
Vid Institutionen för molekylär medicin och kirurgi (MMK) bedriver vi preklinisk och klinisk forskning inom ett stort antal områden. Till institutionen hör ca 450 forskare, forskarstuderande, lärare samt teknisk och administrativ personal och för närvarande har vi ca 150 doktorander. Institutionen bedriver grundutbildning inom både läkarprogrammet, sjukgymnastprogrammet, biomedicinprogrammet och biomedicinska analytikerprogrammet.
Den blivande forskningsspecialisten kommer att rekryteras till Team Translational Vascular Medicine som leds av Assoc Prof Ljubica Matic, MSc, PhD. Teamet är integrerat i den stora forskargruppen Kärlkirurgi, vid Institutionen för molekylär medicin och kirurgi (MMK), KI, och är dedikerad till translationell och klinisk forskning om kärlsjukdomar och patologiska kärltillstånd i allmänhet. Team Translational Vascular Medicine är specialiserat på molekylära och cellulära mekanismer som ligger bakom åderförkalkning och vaskulär skada. Detta team är beläget i BioClinicum, det tillhör också Centrum för Molekylär Medicin vid KI och samlar flera andra doktorander, postdoktorer och forskningsspecialister.
De kärlsjukdomar och tillstånd som tas upp i vårt bredare forskningssammanhang är åderförkalkning, aortaaneurysm, perifer artärsjukdom samt restenos efter kärlinterventioner. Sammantaget bidrar dessa tillstånd till den höga totala kardiovaskulära dödligheten, dominerad av komplikationer av ateroskleros såsom hjärtinfarkt eller stroke. För att bättre förstå utvecklingen och fortskridandet av kärlsjukdomar har vi under de senaste decennierna, tillsammans med Kärlkirurgiska kliniken, Karolinska sjukhuset, sammanställt flera stora biobanker av mänskliga och murina kärlvävnader. Vår plattform möjliggör storskaliga multivariata och multimodala analyser av gen-, protein- och metabolituttryck från vaskulära lesioner och blod, kombinerat med genetiska, kliniska/epidemiologiska och avbildningsparametrar från patienter. Vi utför också djupgående funktionella och mekanistiska studier i djur- och cellodlingsmodeller av vaskulär skada och sjukdom, där vi utvärderar de nya målen som identifierats från mänskliga biobanker som potentiella biomarkörer eller terapier vid vaskulär sjukdom.
Det övergripande målet för vårt team är att utveckla 1) moderna förutsägelsemodeller för att bedöma personlig risk för negativa utfall hos patienter med kärlsjukdom, såväl som 2) nya, terapeutiska mål för att lindra komplikationerna av åderförkalkning och restenos i sent skede. För detta ändamål använder vi toppmoderna laboratorieresurser och några av världens största mänskliga kärlbiobanker som etablerats under paraplyet Kärlkirurgi under de senaste 20 åren. Biobankerna omfattar tillgång till biomaterial (blod och kärlvävnader), omfattande omicsdata, diagnostiska bilder och kliniska/epidemiologiska data från patienter, inklusive långtidsuppföljning av biverkningar. Gruppen driver också en fullt utvecklad cell- och molekylärbiologi experimentell plattform, histologisk anläggning och en etablerad djurplattform med alla typiska murina modeller av vaskulär sjukdom. Gruppen genomför fenotypning av relevanta musknockouts, utmaningsmodeller och interventionsmodeller för att testa de nya drogbara målen.
Hela vår forskningsplattform är inriktad på translationella undersökningar och öppnar nya möjligheter för förbättrad behandling och riskstratifiering av patienter med hjärt-kärlsjukdom. Vi erbjuder en position i en av de ledande grupperna inom kärlsjukdomsområdet med ett utmärkt nätverk av internationella och industriella samarbetspartners och lång erfarenhet av translationell vetenskap. Projektet kommer att genomföras i en multidisciplinär miljö i gränssnittet mellan akademi, klinik, läkemedelsindustri, där resurser och expertis inom human biobanking, omics data, bildbehandling, djurkirurgi, in vitro och molekylärbiologiska metoder kommer att finnas tillgängliga.
Behörig att anställas som forskningsspecialist är den som har uppvisat vetenskaplig skicklighet och har avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som bedöms motsvara svensk doktorsexamen samt har dokumenterat forskningsarbete efter disputation.
För rollen krävs att du är flytande i engelska.
Kandidaten bör ha en stark meritlista inom den komplexa patofysiologin av hjärt-kärlsjukdomar. Kandidaten förväntas ha både teoretisk och empirisk bakgrund inom molekylär/cellbiologi, farmakologi, biomedicin eller molekylärmedicinska discipliner.
Expertis inom bioinformatik och omics dataanalyser, såväl som djurmodeller av vaskulär sjukdom anses meriterande.
Kandidaten förväntas planera och leda forskningsprojekt självständigt och inom teamet, närvara vid kongresser och delta i nationella/internationella samarbetsnätverk. Därför är vilja att arbeta flexibelt för att uppnå projektets krav och mål nödvändig. Resor utomlands för att genomföra forskningsbesök kommer att förekomma.
Att kunna organisera och prioritera eget arbete samt att organisera forskning inom projektets deadlines och planerade leveranser krävs, likväl att kunna upprätthålla korrekta och uppdaterade elektroniska register för projekt.
Utmärkt social, interpersonell, organisatorisk och analytisk förmåga är avgörande.
Förmåga och vilja att bedriva undervisning och pedagogisk verksamhet kommer att bedömas.
Förmåga att utföra administrativa uppgifter effektivt kommer att bedömas.
Kunskaper i svenska ses som meriterande.
Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.
En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.
Placering: Solna
Läs mer om vår forskning och våran forskargrupp här:
https://ki.se/en/people/ljubica-matic
https://www.ljubicamaticgroup-translationalvascularmedicine.eu
https://ki.se/en/research/research-areas-centres-and-networks/research-groups/vascular-surgery-ulf-hedins-research-group#tab-start
Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: Intyg om doktorsexamen, CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.
Varmt välkommen med din ansökan senast den 24 februari 2025.
Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.
Vid tillsvidareanställning tillämpar Karolinska Institutet 6 månaders provanställning.
Anställningsform | Tillsvidareanställning |
---|---|
Anställningens omfattning | Heltid |
Tillträde | Enligt överenskommelse |
Löneform | Månadslön |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 100 % |
Ort | Stockholm |
Län | Stockholms län |
Land | Sverige |
Referensnummer | STÖD 2-709/2025 |
Kontakt |
|
Facklig företrädare |
|
Publicerat | 2025-02-10 |
Sista ansökningsdag | 2025-02-24 |