Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

I Social Perception Lab vid Karolinska Institutet finner du en unik möjlighet att arbeta tillsammans med toppforskare inom kognitiv neurovetenskap för att gemensamt försöka förstå hur hjärnan representerar andras mentala innehåll. För att nå detta mål bedriver vi olika forskningsprojekt i gränslandet mellan social kognition och uppmärksamhetsprocesser genom att använda en rad olika metoder, bland annat funktionell magnettomografi (fMRI), beteende- och psykofysiskmetoder (bl a avancerad ögonrörelsemätning) samt intrakraniella elektrofysiologiska (EEG) mätningar hos neurokirurgiska patienter. Vi erbjuder en engagerande och internationell forskningsmiljö där du får en möjlighet att bidra till högkvalitativ forskning på internationell toppnivå. Anställningen är en heltidsanställning på 2 år med eventuell möjlighet till förlängning. 

Din roll

I din roll som postdoktor i gruppen kommer du att leda ett av två nya projekt, som båda undersöker social perception av andras uppmärksamhet. Forskargruppen har karaktäriserat en ny mekanism där hjärnan representerar andras uppmärksamhet likt en omedveten visuell rörelse som länkar samman sociala agenter med objekt i deras uppmärksamhetsfokus (se Guterstam el al 2020 PNAS; Guterstam & Graziano 2020 Prog Neurobiol). Även om folk inte är medvetna om denna agent-till-objekt-rörelse har den en signifikant effekt på klassiska beteendemått för rörelseperception, hjärnareor som bearbetar rörelse, och påverkar våra sociala kognitiva beslut om andras uppmärksamhet.

I det ena projektet kommer vi använda beteendemått, machine learning och ögonrörelsemätning (simultant hos två försökspersoner) för att undersöka vilka ledtrådar hjärnan använder för att avgöra en annans individs uppmärksamhetsriktning. I det andra projektet kommer vi, i samarbete med en grupp neurokirurger i Portland (Oregon, USA), utföra för intrakraniella EEG-experiment där vi mäter hjärnaktivitet associerad med perception av andras uppmärksamhet. Du uppmuntras även att utveckla dina egna idéer inom gränslandet mellan fälten social kognition och uppmärksamhet. Med hjälp av forskningsassistenter kommer du att bli ansvarig för att sätta upp experiment, analysera data samt skriva vetenskapliga artiklar. Vi har tillgång till två moderna 3-Tesla magnetkameror samt en ny 7-Teslakamera.

Som postdoktor erbjuds du möjligheten att arbeta i en framgångsrik och välfinansierad forskargrupp och kommer vara omgiven av flertal seniora och juniora forskare, vilket skapar en kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Forskargruppen har samarbeten med flera framstående forskargrupper över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten.

Vem är du?

Vi söker en talangfull, innovativ, och entusiastisk forskare med en PhD inom relevant forskningsfält. Vi ser att du har tidigare väldokumenterad forskningserfarenhet av arbete med avancerad beteende-data, eye tracking, EEG-analyser, machine learning, eller annan avancerad experimentell elektrofysiologi eller närliggande forskningserfarenheter. Ett konsekvent utmärkt akademiskt track record är ett krav, med vetenskapliga publikationer i högkvalitativa internationella journaler. För att vara aktuell måste du kunna uttrycka dig väl på engelska i tal och skrift, detta på grund av att engelska är det huvudsakliga kommunikationsspråket i forskargruppen. Även personliga färdigheter och egenskaper kommer att beaktas vid tillsättningen av tjänsten. 

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna

Läs mer om Institutionen för klinisk neurovetenskap
Läs mer om forskargruppen och Social Perception Lab

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 11 juni 2024. 

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-2004/2024
Kontakt
  • Arvid Guterstam, Forskargruppsledare, arvid.guterstam@ki.se
  • Lisa Rister Walker, HR-partner, 08-52483287,lisa.rister@ki.se
Facklig företrädare
  • Venus Azhary, OFR, 0707-124127
  • Arsalan Amir, SACO, 070-4831165
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2024-05-14
Sista ansökningsdag 2024-06-11

Tillbaka till lediga jobb