Karolinska Institutet, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Avdelningen för klinisk geriatrik

Avdelningen för klinisk geriatrik, med över 100 anställda och anknutna forskare är lokaliserad både i Neo Campus Flemingsberg samt i Q-huset i Solna. Vi bedriver både forskning med fokus på kognitiv nedsättning, demens och andra åldersrelaterade sjukdomar samt geriatrisk utbildning. Vår forskning är mångfacetterad i nära samarbete med ledande universitet och kliniker över hela världen. Forskningen är kliniskt inriktad med tonvikt på diagnos, prevention och behandling. Avdelningen har ett nära samarbete med Medicinsk Enhet Åldrande inom Tema Inflammation och Åldrande på Karolinska universitetssjukhuset.

Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Forskargruppen

Som postdoktor kommer du att tillhöra docent Daniel Ferreiras forskargrupp, vid avdelningen för klinisk geriatrik och institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS).
Forskargruppen sitter i moderna lokaler i byggnaden Neo, Campus Flemingsberg.

Forskargruppens fokus har under lång tid varit inriktad på kognition och på olika hjärnavbildningstekniker så som magnetisk resonanstomografi (MRT) och positronemissionstomografi (PET) och dess tillämpningar vid åldrande och neurodegenerativa sjukdomar. 

Om projektet

Lewy Body demens (DLB) är en vanlig form av kognitiv sjukdom. Dock har DLB i kliniska sammanhang visat sig vara påtagligt svårdiagnostiserat på grund av en komplex underliggande patologi. Många DLB-patienter har förutom sin Lewykropps-patologi även visat sig ha Alzheimerspatologiska förändringar och cerebrovaskulära förändringar i hjärnan. Målet med detta projekt är att förbättra diagnostiken för DLB-patienter genom att skapa större klarhet i hur degeneration av hjärnans celler leder till de patologiska symptom som associeras med DLB.

Din roll

Som postdoktor i projektet kommer du att använda dig av innovativa hjärnavbildningstekniker och avancerade matematiska modeller (exempelvis network analysis) för att undersöka hjärnpatologier, biomarkörer och kliniska symptom hos patienter med Lewy Body demens, Alzheimers sjukdom. Samma undersökningar kommer att genomföras på friska kontrollindivider. Vidare kommer du att stödja med att koordinera hjärnavbildningsstudier inom EU-projektet European DLB och andra internationella kohorter samt till använda data från Karolinska Universitetssjukhuset. Som postdoktor kommer du att arbeta såväl självständigt i ditt projekt som i nära samarbete med forskargruppsledaren och övriga forskargrupper vid avdelningen. I tjänsten ingår att självständigt ansvara för att ansöka om bidrag och forskningsanslag, utveckla den egna forskningen och sitt egna projekt samt bidra till att koordinera seminarier och journal clubs vid avdelningen. I tjänsten ingår undervisning och handledning av studenter på avancerad nivå.

Vem är du?

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Krav:

-Doktorsexamen inom området Klinisk Neurovetenskap (Medicin, Biologi eller Psykologi).
-Goda kunskaper om demens och kognition.
-Goda kunskaper om dataanalys och programmering.
-Mycket goda kunskaper i svenska och engelska, såväl skriftligen som muntligen.

Meriterande:

-Erfarenhet av multimodal hjärnavbildning, inklusive network analysis.
-Erfarenhet av att bidra till internationella studier.
-Erfarenhet av att presentera forskning vid ledande internationella konferenser.
-Erfarenhet av att undervisa och handleda studenter på avancerad nivå.
-Erfarenhet av att samordna seminarier/workshops mm

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet och söker en driven och engagerad medarbetare med en god samarbetsförmåga som uppskattar att arbeta såväl självständigt som i ett team.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Huddinge 

Läs mer om Daniel Ferreira Padilla

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 21 november 2023.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-4300/2023
Kontakt
  • Daniel Ferreira Padilla, forskargruppsledare, daniel.ferreira.padilla@ki.se
  • Lina Karlsson, HR-partner, liina.karlsson@ki.se
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Carina Eklund, OFR, 08-58582665
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
Publicerat 2023-11-02
Sista ansökningsdag 2023-11-21

Tillbaka till lediga jobb