Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för mikrobiologi, tumör-och cellbiologi (MTC) vid Karolinska Institutet i Stockholm bedriver forskning och undervisning inom immunologi, infektionsbiologi, cellbiologi och cancer. Våra ledord är tvärvetenskaplighet, kliniskt förankrad grundforskning samt nationellt och internationellt samarbete.

Dr Claudia Kutters forskargrupp söker en Postdoktor (antingen beräkningsmässig eller beräkningsmässig/experimentell) inom området funktionell genomik och RNA-biologi. Claudia Kutterss forskargrupp har erfarenhet av att dechiffrera molekylära mekanismer genom vilken RNA (long noncoding RNA, transfer och små RNA) reglerar gener och genomstruktur i somatisk vävnad från däggdjur och i könsceller (Geng et al. Genome Research 2022, Søndergaard et al. Gut, 2022, Gao et al. Genome Research 2022). Som Postdoktor kommer du att ingå i ett multidisciplinärt och kollaborativt forskarteam verksamt inom områdena kromatin- och RNA-biologi, funktionell och/eller jämförande genomik.

Din roll

Som Postdoktor i Claudia Kutters forskagrupp kommer du att tillämpa, optimera och integrera nya transkriptomomfattande tillvägagångssätt (baserade på single cell RNA-sequencing) för att studera transkriptreglering med hjälp av data erhållna från musstudier och patienter. Detta projekt fokuserar på rollerna för regulatoriska RNA. 

Kutter-labbet undersöker genom- och transkriptomomfattande reglering och funktionalitet genom att använda en kombination av nästa generations sekvenseringsteknologier (både bulk och encelliga) och metoder för genetisk screening med hög genomströmning, utvecklar beräkningsmetoder, tillsammans med tillämpning av experimentella tekniker. Gruppen använder sig av ett integrativt och kollaborativt förhållningssätt, har ett nära samarbete med beräknings- och experimentella grupper vid KI, Science for Life Laboratory (SciLifeLab) och andra lokala och internationella forskargrupper. Frekventa kurser ges på campus. Ytterligare professionell utbildning är tillgänglig genom sommarskolor och återkommande workshops.

Laboratoriet ligger vid SciLifeLab på Karolinska Institutets campus i Stockholm. SciLifeLab erbjuder en attraktiv forskningsmiljö, tillhandahåller toppmodern instrumentering och kärnfaciliteter, och är hem för det näst största sekvenseringsklustret i Europa. SciLifeLab är ett samarbete mellan Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan och Stockholms universitet. Det är värd för forskargrupper med olika bakgrunder och expertis, vilket skapar ett unikt gränssnitt mellan grundläggande biologi, genomik, bioteknik, läkemedelsupptäckt och translationell medicin.

Vem är du?

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare. Även sökande som inte avlagt doktorsexamen vid ansökningstidens utgång kan söka under förutsättning att alla krav för fullgjord examen uppfylls innan (avsett) anställningsdatum. Detta ska styrkas av sökandes huvudhandledare, studierektor eller motsvarande.

Vi söker dig som har en stark bakgrund inom genomik, beräkningsbiologi och/eller statistik samt erfarenhet av högkapacitetssekvens- och genuttrycksdataanalystekniker är avgörande. Utmärkta färdigheter i programmering (främst Python, R/Bioconductor, UNIX), kunskap om biologiska databaser och dataintegration samt datavisualisering krävs. Du som söker förväntas ta lead inom projektdesign samt datagenerering, analyser och tolkning, delta i teamets allmänna uppgifter och samarbeta med andra teammedlemmar. Du som söker förväntas rapportera de vetenskapliga resultat som leder till vetenskapliga manuskript, delta i vetenskapliga möten och effektivt kommunicera med andra teammedlemmar. Förmågan att arbeta i en mycket tvärvetenskaplig och internationell miljö, och att engagera sig i kontinuerlig professionell utveckling är ett måste.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna, Science for Life Laboratory

https://ki.se/en/mtc/kutter-group-regulatory-transcriptions

https://www.scilifelab.se/researchers/claudia-kutter/

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete En komplett publikationslista En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Kopia av examensbevis (doktorsexamen)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 2023-03-03

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-501/2023
Kontakt
  • Claudia Kutter, claudia.kutter@ki.se
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, henry.wolling@ki.se
  • Carina Ekelund, carina.eklund@ki.se
  • Taher Darreh-Shori, taher.darreh-shori@ki.se
Publicerat 2023-02-03
Sista ansökningsdag 2023-03-03

Tillbaka till lediga jobb