Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Dr Magda Bienko lab vid Karolinska Institutet söker en forskningsspecialist för att arbeta inom genomorganisation/3D-genombiologi.

Bienko-laboratoriet är inriktat på att utveckla och tillämpa banbrytande genomisk teknik för att kartlägga den rumsliga organisationen av kromatin i kärnan av däggdjursceller, med det långsiktiga målet att förstå principer för DNA-RNA-proteininteraktioner som formar kromatinarkitektur av högre ordning och orkestrerar den under fysiologiska och patologiska förhållanden.

Anställningen bidrar till att generera kunskap som har potential att inom en snar framtid bidra till utvecklingen av nya metoder för att behandla en rad olika mänskliga sjukdomar.

Bienko-laboratoriet fokuserar på att förstå principer för genomorganisation, genom att göra det hoppas vi kunna bidra till grundläggande kunskaper som hjälper till att behandla flera störningar. Vi finns på Karolinska Institutet och SciLifeLab där vi arbetar i en unik miljö där nya koncept och vetenskapliga idéer frodas. På Bienko-labbet får du möjlighet att samarbeta och nätverka med forskare från olika vetenskapliga områden och bakgrunder. Dessutom, när labbet expanderar till Human Technopole i Milano, Italien, får du möjlighet att vara involverad i gemensamma forskningsprojekt och utbyta besök med labbet i Milano.

Ämnesbeskrivning

Vårt huvudsakliga forskningsintresse är att förstå hur kärnan i eukaryota celler är rumsligt organiserad, och hur genomets tredimensionella (3D) arkitektur påverkar genuttrycksreglering och genomets integritet.

Vi är också intresserade av att förstå rollen av 3D-genomarkitektur och genombräcklighet i samband med sjukdomar som cancer och neuroutvecklingsstörningar, och strävar efter att utnyttja vår kunskap om genomets organisation och bräcklighet för att utveckla förbättrade diagnostiska metoder.

Mot dessa mål kombinerar vi avancerade mikroskopimetoder, nästa generations sekvenseringstekniker och avancerade beräkningsmetoder, för att bedöma kromosomkontakter, kromatinmodifieringar, DNA-avbrott, kromosomala omarrangemang och genuttrycksnivåer i odlade celler och patienthärledda vävnadsprover.

Din roll

Forskningsspecialisten ska:

  • Stödja pågående och nya projekt vid Bienko-labbet
  • Leda projekt inom genomorganisation/3D-genombiologi med stark tonvikt på genomövergripande tekniker, inklusive men inte begränsat till Hi-C, GPSeq, ATAC-seq, CRISPR/Cas genredigering, biofysik och FISH.
  • Handleda, hjälpa till att rekrytera och handleda juniora medlemmar i teamet (doktorander).
  • Bidra till att generera nya projekt och koncept för att främja vår förståelse av principerna för kromatinorganisation.
  • Generera preliminära uppgifter och skrivbidrag för extramural finansiering.
  • Ge hjälp för NGS-datagenerering och analysutbildning av nya medlemmar i teamet.
  • Etablera nya samarbeten och fortsätta att odla befintliga samarbeten för att främja Bienko-labbets forskningsmål.
  • Generera tillförlitliga uppgifter för publicering i de projekt som han/hon är tilldelad och registrera alla data och resultat i angivna formulär (papper och elektroniska).
  • Skriva vetenskapliga manuskript.
  • Presentera data vid internationella och lokala vetenskapliga konferenser.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som forskningsspecialist är den som har uppvisat vetenskaplig skicklighet och har avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som bedöms motsvara svensk doktorsexamen samt dokumenterat forskningsarbete efter disputation.

Bedömningsgrunder

Minst 7 års beprövad erfarenhet som postdoktor i ett molekylärbiologiskt labb. Tidigare erfarenhet av både laboration och projektledningsuppgifter. Grundlig kunskap från 3D-genomorganisationsområdet

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

  • Erfarenhet av att arbeta som bänkforskare för att producera prover för NGS från en mängd olika biologiska prover och förhållanden (t.ex. lågt antal celler) med utmärkt laboratorie- och felsökningsförmåga.
  • erfarenhet av optimering och utförande av sekvenseringstekniker med hög genomströmning, t.ex. Hi-C, NGS och superupplösningsmikroskopitekniker.
  • Erfarenhet av molekylärbiologi för manipulation och isolering av DNA (shRNA, siRNA).
  • Erfarenhet av genommonteringstekniker och genommonteringsdataanalys.
  • Erfarenhet av att använda biofysiska metoder för att modellera organisationen av genomet i 3D.
  • Förmåga att generera innovativa molekylärbiologiska lösningar genom att optimera befintliga protokoll eller generera nya.
  • Lär eleverna felsökningsmetoder.
  • Bevisad förmåga att analysera och visualisera komplexa sekvenseringsdata med hjälp av flera toppmoderna beräkningsverktyg och pipelines
  • Erfarenhet av att integrera och tolka komplexa multi-omics data som produceras med olika metoder.

 

  • Förmåga att skriva forsknings- och översiktsartiklar samt ansökningar om extramural finansiering.
  • Bevisad rörlighet under hela sin karriär och förmåga/intresse att arbeta i en tvärvetenskaplig, mångkulturell miljö med känslighet och respekt för mångfald och en strävan att främja inkludering.
  • Förmåga att hantera konkurrerande prioriteringar i en snabb miljö och att arbeta självständigt.
  • Förmåga att bygga förtroende genom att arbeta med transparens och skapa en öppen och positiv miljö.
  • Flytande engelska behövs, svenska är ett plus.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet även en statlig myndighet. Det innebär att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal, generös semester och en bra tjänstepension. Du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Placering: Solna, SciLifeLab

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde omg
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-2256/2022
Kontakt
  • Magda Bienko, magda.bienko@scilifelab.se
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
  • Carina Eklund, OFR, carina.eklund@ki.se
Publicerat 2022-05-20
Sista ansökningsdag 2022-06-02

Tillbaka till lediga jobb