Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik bedriver forskning inom epidemiologi och biostatistik inom ett brett spektrum av områden inom biomedicinsk vetenskap. Institutionen är bland de största inom sitt område i Europa och har särskilt starka forskningsprofiler inom psykiatrisk, cancer-, reproduktiv, pediatrisk, farmakologisk, genetisk och geriatrisk epidemiologi, ätstörningar, precisionsmedicin, och biostatistik.

En del av framgången för institutionen beror på vår samarbetsanda, där en stor bidragande faktor är att forskare vid institutionen delar och samfinansierar gemensamma resurser (som t.ex. IT och en tillämpad biostatistikgrupp). Institutionen ligger på campus Solna. Mer information finns på http://ki.se/meb.

Forskargruppen är ansluten till det nationella programmet Data Driven Life Sciences (DDLS) och SciLifeLab (https://www.scilifelab.se/researchers/kimmo-kartasalo/). Vi bedriver internationell spetsforskning inom beräkningspatologi och artificiell intelligens (AI). Mer specifikt har gruppen i flera år arbetat med AI-baserade modeller för att hjälpa patologer i deras bedömning av prostatabiopsier.

Din roll

AI och maskininlärning (ML) ger nya möjligheter för precisionsmedicin, där datadrivna metoder tillämpas för förbättrad diagnostik, prognostisering och behandlingsbeslut. Vi tillämpar de senaste AI-teknikerna för analys av digitala patologidata i syfte att förbättra effektiviteten, noggrannheten och reproducerbarheten hos patologiska bedömningar.

Du kommer att driva projekt som analyserar prestandan hos både egenutvecklade, toppmoderna AI-modeller och offentligt tillgängliga grundmodeller för diagnos, gradering och prognostisering av prostatacancer över olika patientpopulationer och digitala patologiplattformar. Du förväntas utnyttja din djupa expertis inom toppmodern AI och bildanalysmetodik för att förstå och lösa utmaningar relaterade till översättningen av AI-prototyper till tillförlitliga och skalbara algoritmer som är lämpliga för verkliga kliniska miljöer.

Postdoktorns roll innebär att ta en aktiv roll i att driva dina egna forskningsprojekt, utveckla forskargruppens praxis och stödja doktorander och juniora gruppmedlemmar.

Detta är en tvåårig tjänst med möjlighet till förlängning.

Vem är du?

Sökande förväntas ha följande färdigheter och erfarenhet:

  • Doktorandutbildning inom beräkningspatologi, medicinsk bildanalys eller relaterade områden.
  • Djup förståelse för ML/AI, inklusive praktisk utveckling av djupinlärningsmodeller för dataintensiva applikationer i PyTorch.
  • Erfarenhet av att arbeta med biologiska eller medicinska applikationer.
  • Starka färdigheter inom högpresterande parallell AI-beräkning på kluster, superdatorer och/eller molnplattformar.
  • Goda programmeringskunskaper i Python, påvisbara i form av öppen källkodsprojekt eller annan output från tidigare projekt/studier (t.ex. länk till Github/Gitlab-profil eller publicerade verktyg).
  • Goda färdigheter inom mjukvaruutveckling, inklusive rutinmässig användning av versionshanteringsverktyg i samarbetsprojekt och beroendehantering med verktyg som Docker och Singularity.
  • Flytande skriftlig och muntlig engelska.

Följande färdigheter och erfarenheter anses meriterande:

  • Erfarenhet av att arbeta med digitala patologidata och verktyg (t.ex. OpenSlide, Bioformats, QuPath, Cytomine).
  • Detaljerade kunskaper om bildfilformat för whole slide bilder.
  • Kunskap om andra AI- och bildanalysramverk (t.ex. TensorFlow, OpenCV).
  • Expertis inom datahantering, särskilt medicinsk bilddata.
  • Kunskap om och intresse för patologi, onkologi eller andra relevanta medicinska områden.
  • Förtrogenhet med cancerforskning, särskilt prostatacancer.
  • Dokumenterad vetenskaplig skrivförmåga (t.ex. i form av avhandlingar eller publikationer).
  • Erfarenhet av att arbeta i en tvärvetenskaplig miljö med yrkesverksamma från olika bakgrunder.
  • Förmåga att kommunicera forskningsresultat begripligt i olika format till olika målgrupper.
  • Erfarenhet av handledning eller mentorskap.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper i denna rekrytering. Sökanden bör ha utmärkta analytiska problemlösningsförmågor, kunna visa initiativförmåga och ta ansvar för sina forskningsprojekt, samt möta hinder i sitt arbete med uthållighet. Sökanden måste också vara mycket kollegial och kunna arbeta bra som medlem i ett tvärvetenskapligt och mångsidigt team.

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • Bevis om doktorsexamen
  • Ett komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 25-06-05

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-2162/2025
Kontakt
  • Kimmo Kartasalo, Biträdande lektor, kimmo.kartasalo@ki.se
  • Martin Eklund, professor, martin.eklund@ki.se
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Ann Almqvist, SACO, ann.almqvist@ki.se
  • Kontakt OFR, st@ki.se
Publicerat 2025-05-21
Sista ansökningsdag 2025-06-05
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb