Vill du bidra till en bättre hälsa för alla?

Institutionen för laboratoriemedicin består av sju avdelningar där både forskning och undervisning bedrivs. Institutionen är engagerad i avancerad forskning inom både grundforskning och tillämpad forskning. Avdelningen för biomolekylär och cellulär medicin fokuserar på användningen av modifierade biomolekyler, celler och cellprodukter som nya terapeutiska medel samt identifiering och studie av lämpliga biomolekylära och cellulära mål för terapi och diagnos. För närvarande söker biträdande lektor Joel Nordins forskargrupp en forskningsspecialist.

Ämnesbeskrivning

Trots kunskapen om sjukdomar och deras mekanismer är många lovande terapeutiska metoder fortfarande kliniskt otillgängliga. Det finns inget effektivt sätt att leverera genterapier till rätt organ i rätt dos. Nordin-gruppen utvecklar innovativa cell- och genterapier för avancerade tillämpningar. Vi har utvecklat en ny metod för att screena målproteiner för extracellulära vesikler (EV). Idag är målinriktade EVs ineffektiva. Vi har utvecklat riktade EVs som endast är aktiva i vissa celler. Med ökad målriktning kan vi börja utnyttja potentialen för leverans av EVs till svåråtkomliga vävnader, såsom CNS och benmärg.

Din roll

Som forskningsspecialist kommer du att arbeta med utveckling av biotekniska riktade nanopartiklar. Det mesta av forskningen kommer att utföras med hjälp av cellinjer och djurmodeller. Det övergripande målet med projektet är att utveckla naturliga nanopartiklar som effektivt laddas med specifika makromolekyler som Cas9, mRNA och siRNA, som är riktade mot specifika celler och organ, i detta projekt främst CNS- och T-celler. mRNA- och Cas9-terapier har fått ökat intresse eftersom covid-19-vacciner har visat sig vara tillämpliga i klinisk medicin och Cas9-medierade terapier har gått in i kliniska prövningar.

De leveransvektorer som används idag är dock fortfarande toxiska efter systemiska, upprepade injektioner och levererar huvudsakligen mRNA/Cas9 till levern. I detta projekt kommer vi därför att använda extracellulära vesiklar (EVs), som är naturliga, giftfria nanopartiklar som frigörs av alla celler. EVs innehåller makromolekyler, såsom mRNA och proteiner, och kan konstrueras för att laddas med olika typer av molekyler, såsom mRNA, siRNA och CRISPR/Cas9. Men för närvarande är inriktningen och det funktionella upptaget av EVs i bästa fall dåligt. Vi strävar därför efter att förbättra både laddning och målinriktning och i slutändan frigöra potentialen för EV-medierad leverans till svåråtkomliga vävnader. Detta skulle göra det möjligt för oss att behandla flera sjukdomar som är utom räckhåll idag.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som forskningsspecialist är den som har uppvisat vetenskaplig skicklighet och har avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som bedöms motsvara svensk doktorsexamen samt har dokumenterat forskningsarbete efter disputation.

Dessutom är det viktigt att ha:

  • En mycket stark bakgrund inom molekylärbiologi

  • Erfarenhet av att arbeta med olika virala fusogena proteiner och inriktning av nanopartiklar och speciellt extracellulära vesiklar.

  • Praktisk laboratorieerfarenhet inom följande områden är avgörande: PCR, kloning (restriktionsenzym, infusionskloning), cellodling, lentivirusproduktion, proteinteknik, CRISPR- och CRE-proteinleverans till reporter- och vildtypsceller, human T-cellsodling och manipulation , EV-rening och kvantifiering.

Bedömningsgrunder

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

  • Lång erfarenhet av att arbeta med konstruerade extracellulära vesiklar och deras leverans av CRISPR till specifika cellpopulationer.

Det är meriterande att den sökande har uppvisat

  • Erfarenhet inom området extracellulära vesiklar eller virus och molekylär kloning samt målinriktning av nanopartiklar till specifika celler.
  • Den perfekta kandidaten har dessutom erfarenhet av andra nanopartiklar, såsom lentivirus eller AAV.

Som person ser vi gärna att du är en energisk och passionerad person som passar in och aktivt bidrar i vårt team. I denna rekrytering lägger vi stor vikt vid personliga egenskaper.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Flemingsberg

Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: Intyg om doktorsexamen, CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan!

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-632/2025
Kontakt
  • Joel Nordin Biträdande Lektor, joel.nordin@ki.se
Facklig företrädare
  • Carina Eklund OFR , 08-58582665
  • Annica Lindkvist SACO , annica.lindkvist@ki.se
  • Henry Wölling SEKO , henry.wolling@ki.se
Publicerat 2025-02-05
Sista ansökningsdag 2025-02-19

Tillbaka till lediga jobb