Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Vi söker en motiverad och kunnig databassamordnare med inriktning mot precisionsmedicin med placering vid SciLifeLab i Solna. Som databassamordnare förväntas du delta i utveckling för datatjänster, med fokus på forskningsdatastöd, metadatahantering, datakurering, kommunikation med användare och föra forskningsområdet framåt. Hos oss kommer du att arbeta med utveckling av tjänster för att möjliggöra projekt inom precisionsmedicin ofta i samverkan med sjukvården och med företag. Detta kräver tekniska lösningar med hög nivå på säkerhet, dataintegritet och interoperabilitet, som måste utvecklas i samverkan med ingenjörer och utvecklare vid andra organisationer. Datamängderna är ofta stora och komplexa, vilket medför höga krav både på mjukvara och infrastruktur. Av särskild vikt blir lösningar för metadatahantering och integration av datamängder från till exempel biobanker, kliniska prövningar, storskaliga molekylära mätdata och annan hälsodata. I ditt arbete som databassamordnare kommer du att arbeta direkt med datahantering, dels genom stöd till olika projekt och aktiviteter, dels genom att arbeta med forskare, ingenjörer och utvecklare i utvecklingen av datatjänster för området.

Om SciLifeLab, TEF-Health och Karolinska Institutet

SciLifeLab är nationellt forskningscenter för molekylära biovetenskaper i Sverige och har sedan 2013 ett uppdrag från regeringen att verka som nationell infrastruktur för att tillgängliggöra spjutspetsteknologier och -expertis inom molekylära livsvetenskaper. SciLifeLab har strategiska fokusområden och ett av dem är precisionsmedicin. SciLifeLab är också värd för den nya miljardsatsningen Data-Driven Life Science (DDLS) med elva partnerorganisationer. Samtliga verksamma inom SciLifeLab är anställda vid något av de samverkande lärosätena och denna position är på Karolinska Institutet. Den anställde kommer att arbeta vid teamet för Precisionsmedicin och tillsammans med DDLS-programmets Data Science Node (DSN) för Precisionsmedicin och Diagnostik vid Karolinska Institutet (KI) och SciLifeLab Data Centre (DC). Detta team arbetar med precisionsmedicin för olika datatjänster som ska stöda forskningsmiljöer och användare inom fältet. Vi strävar efter att verktyg, projektinformation, programkod och data ska vara så öppet tillgängliga som möjligt genom SciLifeLabs nationella dataplattform i enlighet med FAIR-principer.

TEF-Health vill främja testning och implementering av tillförlitlig AI-teknik inom hälsa. Detta ska ske genom att tillgängliggöra testnings- och experimenteringsanläggningar (TEF) för validering av AI och robotik. TEF-Health lanserades i januari 2023 och dess svenska nod drivs från Karolinska Institutet (KI) i nära samarbete med SciLifeLab samt RISE (tef-health.se). TEF-Health erbjuder virtuella testanläggningar för att främja datadriven forskning men även fysisk testanläggning för datagenerering inom avbildning och molekylär profilering för utveckling av AI och precisionsmedicin. TEF-Health har en bred målgrupp som i första hand riktar sig till små och medelstora företag, men som också har stor relevans för akademiska och kliniska användare. 

Vi erbjuder en unik möjlighet att arbeta i ett multidisciplinärt, inspirerande och internationellt team. Du kommer att ingå i ett växande team som bygger upp en ny funktion, som utvecklas utifrån och integreras med de framgångsrika befintliga strukturerna vid KI och SciLifeLab.

Din roll

Du kommer specifikt att stöda precisionmedicin teamet med metadatahantering och kunskap. Du kommer även jobba nära den svenska noden av TEF-Health, samt interagera med TEF-Health-konsortiet gällande frågor kring metadatahantering, kurering av dataset och tillgängliggörande av data i nära samverkan med DSN/DC vid KI och SciLifeLab. Vi önskar också att du fungerar som en länk till utvecklingen av befintliga strukturer som gör det möjligt för tillgång till väl kurerade känsliga data. Rollen är på plats på Karolinska Institutet i Solna och kan innebära en del resor inom EU.

Arbetsuppgifter

KI söker en motiverad och kunnig databassamordnare med inriktning mot precisionsmedicin med placering vid SciLifeLabs precisionsmedicin team i Solna. Som databassamordnare förväntas du delta i användarstöd och utveckling av datatjänster, med fokus på forskningsdatahantering enligt FAIR-principerna, metadatahantering och dataannotering, kommunikation med användare och utbildningsaktiviteter. I vårt team kommer du att utveckla stöd och tjänster för att möjliggöra forskningsprojekt inom precisionsmedicin och diagnostik, ofta i samarbete med hälso- och sjukvårdspartners. Detta kräver tekniska lösningar med hög säkerhet, dataintegritet och interoperabilitet, som behöver utvecklas i samarbete med ingenjörer och utvecklare på andra organisationer. Datamängderna är ofta stora och komplexa, vilket leder till höga krav på både mjukvara och infrastruktur. Du kommer även att jobba med lösningar för hantering och standardisering av metadata.

 Vem är du?

För att lyckas i den här rollen skall du ha en universitetsexamen i ämne med anknytning till tjänsten (bioinformatik, livsvetenskaper). Vi tror att du är en driven, utåtriktad, socialt skicklig och noggrann person med ett stort intresse för metadata kurering och tillgängliggörande av data. Det är meriterande om du har erfarenhet från medicinsk forskning samt hantering och tillgängliggörande av känslig data. Du gillar att jobba självständigt och driva frågor framåt på egen hand men har samtidigt en god samarbetsförmåga. Du kan uttrycka dig fritt i både tal och skrift på engelska och svenska.

Kvalifikationskrav:

Ansökande ska ha universitetsexamen i ämne med anknytning till tjänsten. Utöver detta krävs:

  • Utbildning på mastersnivå från bioinformatik eller forskning inom livsvetenskaper
  • Dokumenterad erfarenhet från vetenskaplig datahantering, FAIR och öppen vetenskap
  • Erfarenhet från forskarstöd, metadatahantering, datakurering och arbete med semantiska standarder
  • Flytande engelska.

Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet.

Önskvärt/meriterande i övrigt:

  • Utbildning eller anställning inom vetenskaplig kommunikation
  • Erfarenhet av system för dokumentation och versionshantering med Git
  • Förmåga att arbeta både individuellt och i samarbete med kollegor i olika fält
  • Driftighet, initiativförmåga och ett intresse av att stödja svensk forskning inom datadriven livsvetenskap.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet en statlig myndighet. Det gör att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. Medarbetare på KI erbjuds också möjlighet till ett flexibelt arbetssätt. Det innebär att om den verksamhet du jobbar i tillåter, så kan du arbeta en del av din arbetstid på distans. Du får även träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar där utbildad personal finns på plats.  

Placering: SciLifeLab, Solna

Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Ansökan

Varmt välkommen med din ansökan senast den 29 november.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi. I denna rekrytering söker du med ditt CV utan personligt brev. I ansökningsformuläret kommer du istället att få svara på några frågor om varför du söker jobbet. 

Anställningen är en heltidsanställning under 12 månader med möjlighet till förlängning.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-4137/2024
Kontakt
  • Päivi Östling, paivi.ostling@ki.se
  • Naima Kayser Leeoza, naima.kayser.leeoza@ki.se
Facklig företrädare
  • Helen Eriksson, OFR, helen.eriksson@ki.se
  • Henry Wölling, Seco, henry.wolling@ki.se
  • Per Hydbring och Nick Tobin, SACO , per.hydbring@ki.se/nick.tobin@ki.se
Publicerat 2024-10-30
Sista ansökningsdag 2024-11-29
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb