Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet? Anslut dig till Camilla Björkegrens grupp vid institutionen för cell- och molekylärbiologi, Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige, för att studera molekylära mekanismer som skyddar mot sjukdomsrelaterade kromosomavvikelser.

Institutionen för cell- och molekylärbiologi (CMB) har ett stort fokus på grundläggande vetenskap. Institutionen bedriver forskning och utbildning inom cellbiologi, molekylärbiologi, utvecklingsbiologi, stamcellsbiologi, cancer och infektionsbiologi. CMB är belägen i Biomedicum, ett tvärvetenskapligt forskningscentrum utformat för att husera en stor del av den experimentella forskning som bedrivs vid Karolinska Institutet Campus Solna.

Beskrivning av forskargruppen

Björkegrens grupp forskar kring grundläggande molekylära mekanismer som är avgörande för kromosomers organisation, dynamik och funktion. Gruppen fokuserar på familjen av SMC-proteinkomplex som bland annat kontrollerar kromosomers 3D-organisation, reparation och segregation. Genom att kombinera analys av in vivo-modeller med biokemiska studier reder Björkegren-teamet ut funktionen av det så kallade Smc5/6-komplexet, viket man vet är viktigt för kromosomstabilitet, viral restriktion och organismutveckling. För närvarande undersöker gruppen ett nyligen upptäckt samband mellan SMC-komplex, kromosomers 3D-organisation och transkriptionsinducerade förändringar i DNA-helixen, så kallad supercoiling.

Din roll

Du kommer att undersöka samspelet mellan kromosomorganisation och funktion, med fokus på SMC-komplex och deras koppling till DNA-supercoiling. Beroende på kompetens och preferens kommer du utföra olika funktionella analyser och genom-omfattande undersökningar in vivo, och/eller utföra biokemisk analys av olika varianter av renade SMC-komplex och topoisomeras-enzymer.

Den framgångsrika kandidaten kommer att ingå i ett internationellt, interaktivt och multidisciplinärt team med expertis inom biokemi, molekylärbiologi, cellbiologi och bioinformatik.

Vem är du?

Vi söker en ambitiös postdoktor med bakgrund inom molekylärbiologi och/eller biokemi. Erfarenhet från kromosomforsknings-fältet, genom-övergripande analyser av kromosomorganisation och/eller bioinformatik ses som meriterande.

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering:  Solna

Department of Cell and Molecular Biology | Karolinska Institutet (ki.se)

The SMC complexes, chromosome dynamics and stability – Camilla Björkegren's Group | Karolinska Institutet (ki.se

Camilla Björkegren | Karolinska Institutet (ki.se)

--[Video om Karolinska Institutet, hur vi alla bidrar till "en bättre hälsa för alla"] ---

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)
  • Ett motiveringsbrev (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-2145/2024
Kontakt
  • Prof. Camilla Björkegren, camilla.bjorkegren@ki.se
Facklig företrädare
  • Shahla Rostami, OFR, shahla.rostami@ki.se
  • Björn Andersson, SACO, bjorn.andersson@ki.se
  • Elisabeth Valenzuela, SEKO, elisabeth.valenzuela@ki.se
Publicerat 2024-05-31
Sista ansökningsdag 2024-08-15

Tillbaka till lediga jobb