Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

En anställning som forskningsspecialist i Jonas Friséns grupp erbjuds. Gruppen har en dynamisk sammansättning av studenter, doktorander, postdoks, seniora forskare och fast personal av många nationaliteter. Forskningen stöds av medel från till exempel Vetenskapsrådet, Cancerfonden och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. 

Ämnesbeskrivning

Jonas Friséns forskningsgrupp studerar cellnybildning i den friska kroppen och vid olika sjukdomstillstånd, med en långsiktig målsättning att förstå sjukdomsmekanismer och kunna bidra till utvecklingen av nya behandlingar för patienter. Mycket av forskningen rör nervsystemet, till exempel karakterisering av stamceller och hur de bildar nya celler i den vuxna hjärnan eller efter till exempel ryggmärgsskador. Andra projekt fokuserar på immunsystemet och på cancer. Gruppen utvecklar även nya avancerade molekylära metoder för att på bästa sätt kunna angripa frågeställningarna. Mus används ofta som modellsystem, men en stor del av studierna sker på mänskliga celler.  

Din roll

Din roll blir att studera nervcellsnybildning i den vuxna människohjärnan genom att till exempel sortera celler från postmortem vävnad med FACS och analyseras med single nucleus RNA-sekvensering. Även kol-14 datering, histologiska metoder och spatiell transkriptomik är viktiga i projekten. För att analysera data så används avancerad bioinformatik och machine learning. 

Behörighetskrav

Behörig att anställas som forskningsspecialist är den som har uppvisat vetenskaplig skicklighet och har avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som bedöms motsvara svensk doktorsexamen samt dokumenterat forskningsarbete efter disputation.

Bedömningsgrunder

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

Erfarenhet av att studera adult neurogenes i mus och/eller människa, omfattande kunnighet och erfarenhet av FACS, snRNA-seq, spatiell transkriptomik, machine learning och bioinformatisk analys (användande på R och Python) av data som erhålls med dessa metoder.

Det är meriterande att den sökande har uppvisat

Erfarenhet av att hanterat human postmortem vävnad, erfarenhet av kol-14 datering av celler samt utbildning i molekylärbiologi och biokemi

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. 

Placering: Solna
Tio skäl att välja Karolinska Institutet

--[Video om Karolinska Institutet, hur vi alla bidrar till en bättre hälsa för alla] ---

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan!

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vid tillsvidareanställning tillämpar Karolinska Institutet 6 månaders provanställning.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1721/2024
Kontakt
  • Prof. Jonas Frisén, jonas.frisen@ki.se
Facklig företrädare
  • Shahla Rostami, OFR, shahla.rostami@ki.se
  • Björn Andersson, SACO, bjorn.andersson@ki.se
  • Elisabeth Valenzuela, SEKO, elisabeth.valenzuela@ki.se
Publicerat 2024-04-22
Sista ansökningsdag 2024-05-06

Tillbaka till lediga jobb