Karolinska Institutet, Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, Kutter

Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi (MTC) vid Karolinska Institutet bedriver forskning och undervisning inom immunologi, infektionsbiologi, cellbiologi och cancer. MTC har cirka 40 forskargrupper och våra nyckelord är multidisciplinära, överbryggande, nationella och internationella samarbeten.

Dr Claudia Kutters forskargrupp söker en Postdoktor (beräknings-/experimentell) inom området RNA-biologi, funktionell genomik och regulatorisk transkriptomik. Claudia Kutters labb ligger i framkant när det gäller att dechiffrera molekylära mekanismer genom vilka RNA (dvs långa icke-kodande, överföring och små RNA) reglerar gener och genomstruktur i både hälsa och sjukdomar (Geng et al. LSA 2024, Geng et al. Genome Research 2022, Søndergaard et al. Gut, 2022, Gao et al. Genome Research 2022). Den framgångsrika kandidaten kommer att ingå i ett multidisciplinärt och samarbetande forskarteam verksamt inom områdena kromatin- och RNA-biologi, genomik och transkriptomik och CRISPR-teknologier.

Din roll

I din roll som Postdoktor kommer du att tillämpa, optimera och integrera nya transkriptomomfattande tillvägagångssätt (baserade på bulk- och encells-RNA-sekvensering) för att studera genuttryck och transkriptreglering med hjälp av data erhållna från patienter och cellmodeller. Detta projekt fokuserar på rollerna för regulatoriska RNA i genomets organisation.

 

Forskargruppen för Claudia Kutter undersöker genom- och transkriptomomfattande reglering och funktionalitet genom att använda en kombination av nästa generations sekvenseringsteknologier (både bulk och encelliga) och metoder för genetisk screening med hög genomströmning, utvecklar beräkningsmetoder, tillsammans med tillämpning av experimentella tekniker. Gruppen använder sig av ett integrativt och kollaborativt förhållningssätt, har ett nära samarbete med beräknings- och experimentella grupper vid KI, Science for Life Laboratory (SciLifeLab) och andra lokala och internationella forskargrupper. Det finns möjlighet att delta vid kurser på campus. Ytterligare professionell utbildning är tillgänglig genom sommarskolor och återkommande workshops.

Laboratoriet ligger vid SciLifeLab på Karolinska Institutets campus i Solna, Stockholm. SciLifeLab erbjuder en attraktiv forskningsmiljö, tillhandahåller toppmodern instrumentering och kärnfaciliteter, och är hem för det näst största sekvenseringsklustret i Europa. SciLifeLab är ett samarbete mellan Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan och Stockholms universitet. Scilife lab huserar forskargrupper med olika bakgrunder och expertis, vilket skapar ett unikt gränssnitt mellan grundläggande biologi, genomik, bioteknik, läkemedelsupptäckt och translationell medicin.

Vem är du?

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Krav

  • Vi söker dig med stor erfarenhet inom genomik, beräkningsbiologi och/eller statistik samt erfarenhet av högkapacitetssekvens- och genuttrycksdataanalystekniker är krav för rollen.
  • Utmärkta färdigheter i programmering (främst R/Bioconductor, Python, UNIX), kunskap om biologiska databaser och dataintegration samt datavisualisering krävs.
  • Vi söker dig med har stark expertis inom RNA-biologi, sekvensering och CRISPR-teknologier.

I rollen förväntas du ta ledning i projektdesign och förvaltning samt datagenerering, analyser och tolkning, delta i teamets allmänna uppgifter och samarbeta med andra grupper (nationella och internationella) och gruppmedlemmar (t.ex. bihandledare). Den sökande förväntas rapportera de vetenskapliga resultaten som leder till vetenskapliga manuskript, delta i vetenskapliga möten och effektivt kommunicera med övriga gruppmedlemmar. Förmågan att arbeta i en mycket tvärvetenskaplig och internationell miljö, och att engagera sig i kontinuerlig professionell utveckling är ett måste.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna

För mer information om forskargruppen, vänligen se:https://www.scilifelab.se/researchers/claudia-kutter/

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)
  • Kontaktinformation till tre referenser
  • Kopia på examensbevis

Varmt välkommen med din ansökan senast 2024-02-19

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-300/2024
Kontakt
  • Claudia Kutter, claudia.kutter@ki.se
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Carina Ekelund, OFR, carina.eklund@ki.se
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
Publicerat 2024-01-19
Sista ansökningsdag 2024-02-18

Tillbaka till lediga jobb