Karolinska Institutet,

Vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) bedrivs världsledande forskning inom åldrande, demens, epidemiologi och vårdvetenskap. Forskningen sträcker sig från grundforskning på molekyl- och cellnivå till kliniska studier och forskning på samhällsnivå. Vid NVS genomför cirka en tredjedel av KI:s studenter sin utbildning på grund- och avancerad nivå. Institutionen med cirka 540 anställda och en omsättning på 530 miljoner år 2023, består av sju avdelningar och finns på Campus Flemingsberg och Campus Solna.

Sektion och forskargrupp
Anställningen är knuten till Sektionen för Neurogeriatrik som består av sammanlagt cirka 80 medarbetare.
Forskargruppen är belägen vid Karolinska Institutet (KI), campus Flemingsberg, campus Solna och vid SLU i Uppsala. Vi är för närvarande fem doktorander, två tekniker, sex postdoktor, två biträdande professorer och två professorer. Vi har utvecklat den första biomimetiska spinnningsmetoden för produktion av syntetiska spindelfibrer. Vi har nyligen publicerat flera artiklar i högt rankade tidskrifter (Andersson et al., Nat Chem Biol. 2017; Kronqvist et al., Nat Commun. 2017; Rising & Johansson, Nat Chem Biol. 2015). Projektet genomförs med Sköld/Risling-laboratoriet vid Institutionen för Neurovetenskap, Biomedicum, KI, campus Solna.
Vi söker nu en postdoktor på heltid i 1 år med möjlighet till förlängning.

Projekt och arbetsuppgifter
Spindlar spinner den starkaste kända fibern, och materialet tolereras väl vid implantation. Detta projekt syftar till att undersöka om våra syntetiska spindeltrådsproteiner kan fungera som matris (i form av coatings och fibrer) för nervceller och i längden även för nervregeneration i djurmodeller. Vår grupp kan producera artificiella spindeltrådsproteiner i E. coli, rena dem och tillverka matriser. Den sökande kommer att utvärdera in vitro hur differentierade neuroblastom, dorsalrotsganglier, hippocampusneuron och Schwann-celler växer på spindeltrådsprotein. Gruppen har tillgång egen cellodlingsfacilitet, automatiserat cellanalysverktyg (CellIQ) liksom mikroskopieringsutrustning för konfokallasermikroskopi mm. Den sökande förväntas ha ett stort intresse för cellbiologi och regenerativ medicin, helst med fokus på regenerering av nervvävnad. Tidigare erfarenhet av kultur och analys av nervceller är ett krav. Erfarenhet av djurarbete är en fördel. Den sökanden förväntas tycka om praktiskt laborativt arbete och kunna självständigt generera och analysera data. Sökanden ska vid behov handleda doktorander och masterstudenter i labbet. Vi arbetar i samarbete med andra grupper och mycket tvärvetenskapligt, vilket kräver att sökanden ska vara oberoende, kreativ, ha en positiv attityd och vara samarbetsvillig. Sökanden förväntas arbeta på båda KI-campus.

Kvalifikationer
Behörig att antas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens.
Sökanden ska ha doktorsexamen i cellbiologi, medicin, biomedicin eller liknande ämne. Den framgångsrika kandidaten förväntas ha en stark drivkraft att bedriva forskning, vara organiserad och strukturerad och ha en ambitiös och innovativ attityd. Projektet är tvärvetenskapligt och bedrivs i samarbete med flera forskargrupper, och goda samarbetsförmågor är nödvändiga. Tidigare dokumenterad och omfattande praktisk erfarenhet av cellodling och analyser av celler eller vävnader från nervsystemet krävs. Erfarenhet av molekylärbiologi och automatiserade cellanalyser är meriterande. Vikt kommer att läggas på personliga färdigheter i utvärderingsprocessen. Mycket god förmåga att tala och skriva engelska är ett krav.

Ansökningsförfarande
Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  1. En komplett curriculum vitae inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  2. En komplett publikationslista
  3. En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2-2960/2019
Kontakt
  • Anna Rising, + 46 (0) 70 410 69 97, anna.rising@ki.se
  • Ulla Cronfalk-Hernlund, + 46 (0) 8 524 868 18,ulla.cronfalk-hernlund@ki.se
  • Maria Staiger, + 46 (0) 8 524 837 79, maria.staiger@ki.se
Facklig företrädare
  • Biborka Bereczky Veress, SACO, 46 70-173 85 75
  • Carina Eklund, OFR, 08-585 826 65
  • Henry Wölling, SEKO, 08-524 840 80
Publicerat 2019-05-15
Sista ansökningsdag 2019-06-06

Tillbaka till lediga jobb