Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för mikrobiologi, tumör-och cellbiologi (MTC) vid Karolinska Institutet i Solna bedriver forskning och undervisning inom immunologi, infektionsbiologi, cellbiologi och cancer. MTC har drygt 430 verksamma medarbetare, varav 100 doktorander, 50 postdoktorer och 26 professorer. Våra nyckelord är tvärvetenskaplighet, kliniskt förankrad grundforskning samt nationellt och internationellt samarbete.

Avdelningen

Grupp Engstrand har sedan 2016 haft sin kärnverksamhet kring vilken roll mikrobiomet spelar för människans hälsa, med fokus på en djup förståelse för translationell mikrobiomforskning, och har etablerat en bred bas med tekniska, biologiska, kliniska och epidemiologiska plattformar för att studera komplexa mikrobiella samhällen i väldefinierade humanmaterial. En infrastruktur byggts upp för storskalig DNA/RNA extraktion och sekvensering av humana prover.

Culturomics-enheten bedriver mikrobiomforskning för att främja translationell medicin med hjälp av olika teknologier för att odla och isolera stammar av intresse från kliniska prover. Enheten fokuserar på att identifiera potentiellt nya arter från kliniska prover och karakterisera dem på både genotypisk och fenotypisk nivå. Dessa välkarakteriserade stammar väljs sedan ut eller manipuleras för att producera och leverera bioaktiva föreningar och immunogena peptider för gastroenterologi, andningsvägar, kvinnors hälsa och dermatologiska tillämpningar. Vi fokuserar för närvarande på deras roll inom onkologi och återkommande infektioner, där vi siktar på att utveckla levande bioterapeutiska produkter (LBP), stabila syntetiska konsortier och bakteriella vektorbärare.

I mars 2020 byggde Grupp Engstrand upp en storskalig diagnostikplattform (Nationellt Pandemicenter (NPC)) för analys av förekomsten av COVID-19 genom nukleinsyrapåvisning av SARS-CoV-2. Sedan 2021 utgjorde storskalig sekvensering av SARS-CoV-2 kärnverksamheten på NPC för att bidra till den nationella övervakningen av virusets evolution. Genom det nationella uppdraget under COVID-19 har enheten etablerat en nationell provsamling där COVID-19 prover från hela landet förvaras och förvaltas. Beredskapsplattformen används idag i mindre skala för forskningsstudier inom infektionssjukdomar och bioövervakning, med ett flertal molekylärbiologiska metoder och tekniker för mikrobiologiska analyser. Utveckling av nya analyser för applicering i samtliga verksamheter i Grupp Engstrand, samt i samarbetsprojekt utgör huvudaktivitet för infrastrukturplattformen.

Grupp Engstrand är en dynamisk miljö med medarbetare från olika discipliner och karriärnivåer. I enlighet med pågående uppdrag och forskningsprojekt är förändringar i arbetsflöde och tempo en del av den dagliga verksamheten.

Din roll

Arbetsuppgifterna omfattar forskning och utveckling, framförallt inom molekylärbiologiska analyser för diagnostik, med utgångspunkt i Grupp Engstrands befintliga verksamhetsområde och analysplattformar. Dessutom ingår i arbetsuppgifterna att operativt leda den diagnostiska analysverksamheten. Du kommer ansvara för planering, samordning och målstyrning av metod- och analysutveckling för den diagnostiska verksamheten. Aktivt delta i planering, upprättandet och upprätthållandet av verksamhetens rutiner och dokumentation. Tempot är stundtals högt, och förändras med varierande behovssituationer.  Uppgifterna omfattar även att ansvara för träning av personal. I arbetet ingår noggrann dokumentation och ansvara för labbutrymmen.

Du kommer ansvara för kommunikation och aktivt delta i interna möten, samt med olika samarbetspartners. Du ansvarar även för uppföljning av resultat och dokumentation för upprätthållande av kvalitetssäkran i enlighet med uppdraget. Arbetet kräver stor kunskap och förståelse inom molekylärbiologiska tekniker och erfarenhet av att leda och utveckla olika diagnostisk verksamheter. Vi söker kandidater med omfattande erfarenhet av forskning och utveckling, med en stark grund inom avancerade molekylärbiologiska analysmetoder.  Goda kommunikations och handledaregenskaper är av stor vikt för att kunna utföra arbetet.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som senior forskningsinfrastrukturspecialist är den som har uppvisat vetenskaplig skicklighet och avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som bedöms motsvara svensk doktorsexamen. Den sökande ska även ha uppvisat teknisk och metodologisk skicklighet samt en god teknisk och metodologisk självständighet där de egna insatserna har varit betydelsefulla. Sökande ska uppvisat dokumenterad bred och djup kompetens inom ett flertal tekniker/metoder med inriktning mot både service och utveckling.

Utöver ovan nämnda krav för rollen:

  • Disputerad inom biovetenskap.
  • Omfattande erfarenhet och kunskap i utveckling av molekylärbiologiska analysmetoder för RNA- och DNA-analyser.
  • Erfarenhet av arbete med automatiserade analyssystem (ex TECAN Fluent, SP-960, Hamilton, Opentron, Brand).
  • Erfarenhet av att designa och implementera high-throughput flöden.
  • Förståelse för IT processer samt GDPR relaterade frågor då samverkan med sjukvården förekommer.
  • Erfarenhet av att hantera humant och infektiöst material (minst BSL2 klassificerade labb) .
  • Omfattande kunskap och förståelse av qPCR data analys och mjukvaruprogram för dessa analyser.
  • Erfarenhet av genteknologi.
  • Erfarenhet att dokumentera sitt arbete i ett LIMS.
  • God förmåga att uttrycker dig väl i tal och skrift på engelska och skapa professionellt utformade rapporter och presentationer.
  • God samarbets- och kommunikationsförmåga samt förmåga att dokumentera arbetets gång.
  • Erfarenhet av att sätta upp och driva laborativt arbete med kliniskt diagnostisk verksamhet.
  • Genuint intresse att bygga upp och vara en del av en innovativ miljö för diagnostiskt utvecklingsarbete.
  • Erfarenhet av att leda operativt arbete inom diagnostik.
  • Erfarenhet av att analysera och rapportera ut diagnostiskt qPCR data, samt handleda qPCR data analytiker och ansvara för kvalitetssäkran av testresultat.

Bedömningsgrunder

Meriterande för rollen:

  • Erfarenhet av storskaliga molekylära analyser, så som tekniker för DNA- och RNA-analys.
  • Erfarenhet av cellodling.
  • Undervisningserfarenhet.
  • Dokumenterad erfarenhet och vana av liknande arbetsuppgifter omfattande humanmaterial/kliniska studier.
  • Dokumenterad erfarenhet av att kunna arbeta parallellt med olika projekt.
  • Redan upplärd vid enheten.

Vi söker en ansvarskännande och driftig person som är positiv, flexibel och pedagogisk. Arbetet ställer höga krav på noggrannhet, planeringsförmåga, självständighet, servicevilja och ett strukturerat arbetssätt. Du har förmåga att dokumentera och kritiskt kontrollera ditt arbete på engelska och på ett spårbart sätt. Du har lätt för samarbete med andra och kommunicerar tydligt med kolleger och servicetekniker. Du arbetar på ett mycket dynamiskt sätt, har lätt att anpassa dig till omprioriteringar, men samtidigt hålla en professionell och precis arbetsnivå. Som person är du ansvarskännande och välstrukturerad. Du inger förtroende hos de du möter och har en god samarbetsförmåga. Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: Bevis om doktorsexamen, CV, meriter som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj för forskningsinfrastrukturspecialist/senior forskningsinfrastrukturspecialist.

Varmt välkommen med din ansökan senast 2024-12-17.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-4750/2024
Kontakt
  • Valerie Diane Valeriano, valerie.valeriano@ki.se
Facklig företrädare
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
  • Carina Eklund, OFR, carina.eklund@ki.se
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
Publicerat 2024-12-04
Sista ansökningsdag 2024-12-17

Tillbaka till lediga jobb