Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för Laboratoriemedicin består av sju avdelningar inom vilka det bedrivs både forskning och undervisning. Institutionen är involverad i avancerad forskning inom såväl grundforskning som tillämpad forskning. Samtliga avdelningar bedriver verksamhet i nära kontakt med kliniker vid Karolinska universitetssjukhuset. Avdelningen för Biomolekylär och Cellulär Medicin (BCM) inriktar sig på användningen av modifierade biomolekyler, celler och cellprodukter som nya terapeutiska medel samt identifiering och studier av lämpliga biomolekylära och cellulära måltavlor för terapi och diagnos. Avdelningen är även kopplad till Karolinska ATMP Centrum.

Karolinska ATMP-centrum har etablerats av Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset för att åstadkomma ytterligare framsteg inom cell-, gen-, och vävnadsterapier. Karolinska ATMP-centrum är unikt och ledande i Europa då alla delar av ATMP finns under samma tak: forskning, utveckling, tillverkning och behandling.

De stora framstegen inom forskningen och utvecklingen av avancerade läkemedel på ATMP-området har potential att behandla och bota sjukdomar på ett sätt som inte varit möjligt med traditionella läkemedel och behandlingar. Redan i dag ser vi exempel på att genterapi drastiskt förbättrar överlevnaden för patienter som drabbats av vissa cancerformer. 

För att genterapier effektivt ska fungera, krävs det att dem formuleras på olika sätt. Virus har traditionellt använts för att leverera genterapier till vävnader och celler men på senare tid har även icke virala strategier använts effektivt. En plattform som använts flitigt, framför allt för leverans av mRNA-baserade läkemedel, är så kallade lipid nanopartiklar (LNPs).

Avdelningen för Biomolekylär och cellulär medicin söker en disputerad person med stark bakgrund och hands-on erfarenhet av RNA- och DNA-formuleringar baserade på LNPs.

Din roll

Cell och genterapi faller till stor del inom ATMP regelverk och innebär helt nya möjligheter att behandla och förhindra olika sjukdomstillstånd. I din roll som forskningsspecialist kommer du arbeta med att ta fram nya, mer effektiva LNP formuleringar för RNA och DNA terapier inom ramen för Karolinska ATMP Centrum. För att rikta leverans av LNP stil specifika vävnader/celler så kommer du även utarbeta strategier för att dekorera ytan av LNPs med målstyrande antikroppar.

Vem är du?

Vi söker dig med doktorsexamen inom molekylärbiologi och/eller biokemi eller annat relevant ämne. Du bör ha ett stort intresse av formulering och delivery av nukleinsyraterapier till celler och ha djupgående kunskaper kring LNPs.

Behörighetskrav

Du ska ha doktorsexamen inom molekylärbiologi och/eller biokemi eller annat relevant ämne. Det är ett krav att ha erfarenhet av att ha arbetat med RNA och DNA-baserade genterapiprodukter och i synnerhet med LNP formuleringar. Stor erfarenhet av cellulär imaging för att studera cellupptag av LNPs och andra nanopartiklar så som exosomer är ett krav. Medförfattarskap i vetenskapliga publikationer inom gen- och cellterapi är meriterande.

Bedömningsgrunder

Det är meriterande med doktorsexamen inom molekylärbiologi och/eller biokemi och särskilt meriterande med en dokumenterad erfarenhet av arbete med RNA och DNA baserade genterapiprodukter. Stor erfarenhet av LNP formuleringar och in vitro tester är extremt viktigt.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. 

Placering: Flemingsberg

Läs om Institutionen för Laboratoriemedicin

 

 

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan!

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-4130/2024
Kontakt
  • Samir El Andaloussi Professor , samir.el-andaloussi@ki.se
Facklig företrädare
  • Carina Eklund OFR , 08-58582665
  • Annica Lindkvist SACO , annica.lindkvist@ki.se
  • Henry Wölling SEKO , henry.wolling@ki.se
Publicerat 2024-10-31
Sista ansökningsdag 2024-11-14

Tillbaka till lediga jobb