Vill du bidra med utbildning och medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus (KIDS), bildades i sin nuvarande form 1993. Ca 400 studenter genomgår årligen sin medicinska grundutbildning vid KIDS vid enheterna för kirurgi och urologi, anestesi, diagnostisk radiologi, internmedicin och kardiologi, klinisk fysiologi, klinisk kemi, obstetrik och gynekologi samt ortopedisk kirurgi. Vid institutionen bedrivs en bred klinisk forskning inom olika områden. Institutionen har ca 90 registrerade doktorander och ca 10 disputerar årligen för medicine doktorsexamen

Din roll

Anställningen som biträdande lektor i internmedicin innebär ett övergripande ansvar för kurs inom internmedicin på läkarprogrammet på KIDS samt bedriva forskning kring internmedicinska sjukdomar på institutionen. Arbetet kommer att innebära ett ansvar för Klinisk medicin 1 (invärtesmedicinsk inriktning) eller Klinisk medicin 2 (invärtesmedicinsk fördjupning och breddning) i det 6-åriga läkarprogrammet, men även andra utbildningsmoment kan bli aktuella.

Anställningen är kombinerad med befattning som specialistkompetent läkare vid ett verksamhetsområde (beroende på sökandes profil) vid Danderyds sjukhus där klinisk erfarenhet och kunskap är av stort värde för att kunna organisera den kliniska utbildningen och forskningen på bästa sätt. Anställningen avses vara uppdelad i minst 50% utbildning och forskning som lektor vid KI DS och kliniskt arbete på Danderyds sjukhus som specialistkompetent läkare.

En anställning som biträdande lektor är en tidsbegränsad meriteringsanställning. Syftet med anställningen är att läraren ska ges möjlighet att utveckla sin självständighet som forskare och meritera sig såväl vetenskapligt som pedagogiskt för att uppfylla kraven på behörighet för en anställning som lektor inom en 6-årsperiod. 
Denna anställning som biträdande lektor är en tidsbegränsad anställning på 6 år med rätt att bli prövad för en befordran till lektor.

Behörighetskrav

Behörig att vara anställd som biträdande lektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens högst fem år före ansökningstidens utgång. Även den som har avlagt doktorsexamen eller uppnått motsvarande kompetens tidigare kan dock komma i fråga om det finns särskilda skäl. 
Med särskilda skäl avses:

  • föräldraledighet
  • förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer
  • plikttjänstgöring inom totalförsvaret
  • längre sjukdom
  • allmäntjänstgöring (AT; max 24 månader)
  • specialisttjänstgöring för kliniskt verksamma yrkeskategorier (max 24 månader)

Skäl, datum och omfattning ska tydligt specificeras i ansökan och ska styrkas med intyg.

Innehavararen av tjänsten ska ha erfarenhet av utbildning inom internmedicin och handledning på olika nivåer. Anställningen kommer att kunna kombineras med klinisk tjänstgöring som specialistutbildad läkare i internmedicin vid Danderyds sjukhus, och därför ska sökanden inneha läkarexamen samt specialistkompetens i internmedicinsk specialitet samt uppfylla Socialstyrelsens krav för utövandet av läkaryrket i Sverige.
Eftersom anställningen kräver samarbete med andra institutioner i regionen ska innehavaren ha erfarenhet av samarbete mellan olika verksamheter.
Eftersom tjänsten innefattar student- patientkontakt ska den sökande förutom engelska, besitta kunskap och färdighet i svenska, norska eller danska språket (C1-nivå enligt den gemensamma europeiska referensramen för språk, GERS).

Därutöver gäller även att sökande ska ha genomgått högskolepedagogisk utbildning omfattande 10 veckor (eller ha motsvarande kompetens) enligt SUHF:s rekommendationer för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning. Om sådan utbildning saknas vid anställningen ska lektorn inom ramen för anställningen genomgå sådan utbildning under de två första åren av anställningen.

Bedömningsgrunder

Vid bedömningen av de sökande lägger vi särskilt stor vikt vid pedagogisk- och vetenskaplig skicklighet.
Vid anställning som biträdande lektor vid Karolinska Institutet gäller de behörighetskrav och bedömningsgrunder som anges i anvisningar till anställningsordningen 3.2.2 i förhållande till fastställd anställningsprofil.
Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

Vid institutionen utgår årligen ca 250-300 artiklar och publiceras i internationella vetenskapliga tidskrifter. Även omfattande uppdragsforskning pågår. Vid institutionen ges årligen ett antal kurser för specialistkompetens i olika ämnen samt vidareutbildningskurser för specialister och forskarutbildningskurser.

Danderyds sjukhus är ett av Sveriges största akutsjukhus och bedriver universitetssjukvård fördelat på tolv verksamhetsområden varav nio är universitetssjukvårdsenheter. Årligen tar sjukhuset emot cirka 90 000 akutsökande, 429 000 besök i öppenvården och 50 000 i slutenvården. Internmedicin bedrivs i huvudsak vid tre verksamhetsområden: VO Hjärt och fysiologi, VO Internmedicin och infektion samt VO Medicinsk specialistvård. 

Vi erbjuder en kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Danderyd

Institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus

 Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Den ska bestå av följande handlingar; CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 28 februari 2023.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Särskild prövning för befordran till lektor

En biträdande lektor som är anställd enligt 4 kap. 12 a § högskoleförordningen ska efter ansökan befordras till lektor om denne har behörighet för en anställning som lektor enligt KI:s anvisningar till anställningsordning och vid en prövning bedöms lämplig för en sådan anställning enligt de bedömningsgrunder som KI har bestämt ska tillämpas i ett ärende om befordran till lektor. Vid ansökan om befordran till lektor tillämpas de bedömningsgrunder som framgår av de anvisningar till anställningsordning som gällde vid tillträdet för anställningen som biträdande lektor. Aktuella bedömningsgrunder hittar du här. En sådan befordran innebär en tillsvidareanställning som lektor.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50-100%
Ort Danderyd
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-298/2023
Kontakt
  • Anna Däckfors, administrativ chef,, 076-0500612,anna.dackfors@ki.se
  • Tomas Jernberg, prefekt,, 070-1671474,tomas.jernberg@ki.se
  • Anna Kiessling, grundutbildningsansvarig,, 070-4846213,anna.kiessling@ki.se
Facklig företrädare
  • Claes Frostell, SACO, 073-9620183,claes.frostell@ki.se
  • Venus Azhary, OFR, 0707-124127,venus.azhary@ki.se
Publicerat 2023-01-23
Sista ansökningsdag 2023-02-28

Tillbaka till lediga jobb