Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi (MTC) vid Karolinska Institutet bedriver forskning och undervisning inom immunologi, infektionsbiologi, cellbiologi och cancer. MTC har cirka 40 forskargrupper och våra nyckelord är multidisciplinära, överbryggande, nationella och internationella samarbeten.

Vi söker en person till Annelie Brauners forskarteam som vill bedriva translationell forskning, som utgår från patientprov och som konfirmeras med in vitro försök och musstudier. Vårt team är lokaliserat på Karolinska universitetssjukhuset, vilket ger en stor närhet till representanter för olika kliniska ämnesområden.

Din roll

Vi söker en forskningsspecialist för arbete med projekt som fokuserar på det medfödda immunsvaret med särskilt fokus på värd-bakterie-interaktionen vid E. coli-infektioner i urinvägarna.

Vi har tidigare visat hur den antimikrobiella peptiden, LL-37 har en nyckelfunktion för att motverka urinvägsinfektion (Nature Med, 2006). Vi kunde senare visa att lokal östrogenbehandling ökar flera olika antimikrobiella peptider, vilka medverkar till kroppens försvar mot infektioner (Science TM, 2013). Nyligen visade vi att personer med diabetes har lägre nivåer av antimikrobiella peptider jämfört med icke-diabetiker, vilket förklarar varför de får både fler, och allvarligare infektioner, (Nature Comms, 2022). Vi fortsätter nu dessa studier för att fördjupa vår förståelse av underliggande mekanismer av betydelse för svåra infektioner. Vidare studerar vi möjligheten att behandla infektioner orsakade av antibiotikaresistenta stammar med syntetiska antimikrobiella peptider, med målet att i framtiden skräddarsy terapi till särskilt sårbara patienter som exempelvis personer med diabetes.  

Behörighetskrav

Behörig att anställas som forskningsspecialist är den som har uppvisat vetenskaplig skicklighet och har avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som bedöms motsvara svensk doktorsexamen samt dokumenterat forskningsarbete efter disputation.

Bedömningsgrunder

Forskningsspecialisten behöver vara väl förtrogen med bakteriologisk odling och cellodling av cell-linjer samt immunologiska metoder. Vanligt förekommande metoder är bakteriella virulensfaktorer, biofilm assays, cellstimulering med bakterier, RT-PCR, ELISA, western blot, immunohistokemi, konfokal mikroskopi och flödescytometri.

Det är även önskvärt att den sökande arbetat med djurförsök. Dessutom analyserar vi patientprov. Stark bioteknologisk bakgrund är önskvärd.

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

  • Stark bakgrund inom molekylärbiologi, immunologi, mikrobiologi, cellbiologi och bioteknologi. 

Det är meriterande att den sökande har uppvisat

  • God samarbetsförmåga.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. 

Placering: Karolinska universitetssjukhuset, Avdelningen för klinisk mikrobiologi 

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV, meriter och beskrivning av planerad forskning som presenteras i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 2022-11-29

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Visstidsanställning (kortare än 3 månader)
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-4498/2022
Kontakt
  • Annelie Brauner, annelie.brauner@ki.se
Facklig företrädare
  • Henry Wölling, henry.wolling@ki.se
  • Carina Ekelund, carina.eklund@ki.se
  • Taher Darreh-Shori, taher.darreh-shori@ki.se
Publicerat 2022-11-16
Sista ansökningsdag 2022-11-29

Tillbaka till lediga jobb