Karolinska Institutet, Institutionen för onkologi-patologi, Forskargrupp Nistér/Barntumörbanken

Institutionen för onkologi-patologi bedriver grundläggande, translationell och klinisk forskning samt utbildning med anknytning till cancer. Cirka 300 personer från 40 nationer arbetar för närvarande vid institutionen. Drygt 30 forskargrupper med olika cancerforskningsprofiler är engagerade och vi har cirka 110 doktorander. Institutionen för onkologi-patologi ansvarar för grundutbildning i patologi, onkologi och rättsmedicin för läkarstudenter, samt tumörbiologikurser för biomedicinstudenter och patologiutbildningar för optiker.

Barntumörbanken (BTB) är infrastrukturfinansierad av Barncancerfonden och bedrivs som ett samarbete mellan de svenska universitetssjukhus där barn opereras och i övrigt behandlas för olika tumörsjukdomar, samt med de nationella vårdplaneringsgrupperna för barn med tumörsjukdomar. BTB är ansluten till Stockholms Medicinska Biobank (SMB) och fysiskt belägen inom Klinisk Patologi/Cytologis lokaler vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.
Barntumörbankens uppgift är samordnad insamling av främst färskt/fryst tumörmaterial och blod från alla barn med hjärntumörer och andra solida tumörer från landets sex universitetscentra för pediatrisk barnonkologi/barnkirurgi och patologi. Verksamheten omfattar både provinsamling och analys, särskilt storskalig genomanalys i samarbete med NGI, SciLifeLab. Huvudsyfte är att vara en forskningsresurs och långsiktigt arbeta för förbättrad kunskap, diagnostik och behandling av tumörsjukdomar hos barn. Barntumörbankens mål är att stödja såväl grundforskning som klinisk forskning kring barntumörsjukdomar genom att tillgängliggöra analysresultat och insamlade prover, samt samarbeta kring ytterligare analyser av proverna och erbjuda infrastruktur vid t ex kliniska studier. Ansvarig är professor Monica Nistér.

Arbetsuppgifter
Tjänsten innebär praktiskt arbete med en rad olika metodologier och procedurer, i första hand:

  • Extraktion av nukleinsyror från vävnad och blod samt kvalitetskontroll av dessa analyser
  • Hantering av vävnadsprover för infrysning, biobankning och uttag av material
  • Fryssnittning, paraffininbäddning och snittning, immunhistokemi- och immunofluorescens-baserade analyser
  • Prov- och dataregistrering, registerhållning och kvalitetskontroll
  • Avancerade procedurer för preparation av celler från tumörer efter olika protokoll, inklusive odling av celler från hjärntumörer under stamcellsförhållanden, uppsättning av nya kulturer, kryo-preservering

Kvalifikationer
Den sökande förväntas ha akademisk utbildning, PhD, vara legitimerad biomedicinsk analytiker eller biomedicinerare, samt ha erfarenhet av arbete med vävnadshantering och histopatologiska tekniker. Önskvärt är erfarenhet av biobankning genom klinisk patologi. Molekylärbiologisk kunskap och erfarenhet av molekylärbiologiskt arbete är också en betydelsefull merit. Den sökande bör ha erfarenhet av storskalig logistik samt databashantering/IT.
Arbetet är avancerat och ställer höga krav på självständighet, flexibilitet och noggrannhet. Den sökande ska ha god förmåga att kommunicera, dokumentera, arbeta i grupp och att utveckla/lära sig nya metoder. Han/hon bör vara kreativ samt besitta en dokumenterad god förmåga att tala och skriva både på svenska och engelska. Stor vikt läggs vid personliga egenskaper. 

Ansökningsförfarande
Detta är en visstidsanställning på 6 månader med god chans till förlängning med 18 månader. Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den medicinska akademiska forskningen och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Sedan 1901 utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Karolinska Institutet strävar efter att vara en arbetsplats med jämn könsfördelning som är fri från diskriminering och ger lika möjligheter för alla. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Anställningens omfattning Heltid
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2-2590/2019
Kontakt
  • Monica Nister, 08 517 703 09, 070 268 16 30
  • Elisa Basmaci , 073 625 14 99
Facklig företrädare
  • Andreas Lundqvist, SACO, 08 517 768 84
  • Helen Eriksson, OFR, 08 517 762 79
Publicerat 2019-04-26
Sista ansökningsdag 2019-05-17

Return to job vacancies