Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för laboratoriemedicin består av sju avdelningar inom vilka det bedrivs både forskning och undervisning. Institutionen är involverad i avancerad forskning inom såväl grundforskning som tillämpad forskning. Samtliga avdelningar bedriver verksamhet i nära kontakt med kliniker vid Karolinska universitetssjukhuset. Institutionens utbildningsverksamhet bidrar till flertalet program och kurser inom KI:s totala utbildningsutbud.

Vid Wiklander-laboratoriet fokuserar vår forskning på en av de största utmaningarna inom modern läkemedelsterapi; att leverera effektiva behandlingar till målceller i kroppen. Trots biomedicinens stora framsteg i kartläggningen av sjukdomsmekanismer är många terapikandidater ej kliniskt tillämpbara. Detta beror delvis på avsaknad av effektiva metoder för att leverera dessa läkemedel till rätt vävnad i rätt dos. I vår forskargrupp utvecklar vi nya och innovativa metoder för leverans av läkemedel på ett effektivt och säkert sätt.

I gruppen utvecklar vi extracellulära vesiklar (EVs) med förbättrad förmåga att leverera läkemedel till tumörceller, med målsättningen att skapa mer träffsäkra och skonsamma cancerbehandlingar. Genom att modifiera celler för att producera EVs med specifika egenskaper bygger vi upp ett flexibelt leveranssystem som kan anpassas efter olika cancertyper.

Din roll

Som stipendietagare kommer du att delta i ett projekt som bygger vidare på gruppens tidigare publicerade plattform med antikropsdekorerande EVs. I detta projekt kommer EVs från naturliga mördarceller (NK-celler) att isoleras och karakteriseras för att undersöka deras tumördödande förmåga. Senare kommer du producera stabila cellkloner som genererar modifierade EVs som bär reporterproteiner samt en målsökande domän.

Du kommer att delta i planering, genomförande och analys av experiment. Isolering och karakterisering av EVs kommer att vara en central del av arbetet, liksom metoder relaterat till laddning och funktionstestning av EV-burna läkemedel. Arbetsuppgifterna kommer att utföras på plats i laboratoriet på Campus Flemingsberg under hela stipendieperioden.

Vem är du?

Behörig att erhålla stipendium vid KI på grund- eller avancerad nivå är:

  • Personer som är antagna (och registrerade i Ladok) till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå vid KI
  • Personer som är antagna (och registrerade) till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå vid ett universitet som KI har samarbete med

Utöver detta är du läkarstudent vid Karolinska Institutet med praktisk erfarenhet av cellodling, inklusive arbete med stabila cellinjer, DNA-kloning och flödescytometri. Det är meriterande om du har tidigare erfarenhet av arbete med extracellulära vesiklar och relevanta metoder för isolering och analys av EVs som exempelvis tangentiell flödesfiltrering (TFF), SEC och nanopartikelspårningsanalys (NTA). Du är noggrann, ansvarstagande och har ett intresse för laborativt arbete och forskning. Ingen tidigare publikations- eller övrig forskningsmerit krävs.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet en statlig myndighet. Det gör att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. Medarbetare på KI erbjuds också möjlighet till ett flexibelt arbetssätt. Det innebär att om den verksamhet du jobbar i tillåter, så kan du arbeta en del av din arbetstid på distans. Du får även träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar där utbildad personal finns på plats.  

Placering: Flemingsberg

Ansökan

Ansökan ska innehålla följande dokument (på svenska eller engelska):

  • CV med relevant laboratorieerfarenhet
  • Kort personligt brev (max en sida) med motivering till varför du söker stipendiet

Varmt välkommen med din ansökan senast 4 juni.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Stipendium grundutbildning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Stipendium
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-2114/2025
Kontakt
  • Oscar Wiklander, Biträdande lektor, oscar.wiklander@ki.se
Facklig företrädare
  • Carina Eklund, ST-OFR, 08-58582665
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Annica Lindkvist, SACO, annica.lindkvist@ki.se
Publicerat 2025-05-21
Sista ansökningsdag 2025-06-04
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb