Var med och utveckla utbildning av högsta kvalitet

Institutionen för global folkhälsa är en tvärvetenskaplig institution med målet att fördjupa kunskapen om hur befolkningens hälsa kan förbättras på lokal, nationell och global nivå. Forskningen vid institutionen syftar till att kartlägga hälsans bestämningsfaktorer, samt till att utveckla och utvärdera individinriktade och strukturella åtgärder för att förbättra hälsan. Många av institutionens forskare är vetenskapliga rådgivare till myndigheter och andra beslutsfattare på regional, nationell och internationell nivå. Vid institutionen finns 12 forskargrupper, omkring 110 forskarstuderande och cirka 140 anställda.

Vi söker etiska rådgivare för att arbeta i vårt projekt, Changemaker: Främjande av gemensamt utformade hållbara hälsointerventioner med unga förändringsaktörer från informella bosättningar för minskad risk för icke-smittsamma sjukdomar (NCD). Syftet med det övergripande projektet är att implementera och utvärdera ett hållbart hälsointerventionsprogram för hälsa, näring och miljöresultat för primärt förebyggande av icke-smittsamma sjukdomar (NCD) tillsammans med ungdomar i snabbt urbaniserande stadskärnor i Burkina Faso, Tanzania och Kenya.

Projektet kommer att genomföra en komplex intervention i flera lager som omfattar fyra huvudsakliga samdesignade och evidensbaserade strategier: stadsodling, hälsomoduler i skolor, hälsorådgivning med hjälp av motiverande intervjuer och massmediekampanjer. Vårt projekt syftar till att förstå och testa genomförandet av dessa insatser i låginkomstländer med hjälp av åtgärder inom flera sektorer.  

Din roll

Vi söker tre medlemmar till en rådgivande etisk kommitté för Changemaker-projektet. Rådet ska fungera oberoende av projektledningen. Vi önskar en bred representation av medlemmar till komiteén i syfte att öka mångfalden sett till  könsfördelning och geografisk tillhörighet. Uppgifterna omfattar att granska dokument och beslut som har betydelse för etiska aspekter av forskningen. Detta kommer mer specifikt att omfatta: 

 • Att granska metoder och genomföranden som beskrivs i protokoll.
 • Att granska etiska ansökningar och återkoppling från etikprövningsnämnder.
 • Utarbeta skriftliga bedömningar av de delar av forskningen som innefattar etiska överväganden. Dessa bedömningar kommer att vara oberoende obligatoriska delar av de tekniska rapporterna till forskningsfinansiärer. En tidsplan för dessa rapporter finns tillgänglig.
 • Att vid behov ge råd till projektansvarig och Changemakers forskningsteam om lösningar på etiska utmaningar.  

Vem är du?

Du ska ha:

 • Erfarenhet av implementeringsforskning eller program från låg- och/eller medelinkomstländer.
 • Ha bakgrund och/eller erfarenhet av etiska bedömningar, exempelvis som en del av en rådgivande kommitté.
 • En medlem i komittén ska ha en doktorsexamen i folkhälsa, global hälsa, hälsovetenskap, omvårdnad eller liknande program. Den andra medlemmen ska ha en bakgrund inom etik, exempelvis en magisterexamen inom etik, eller tidigare konsulterfarenhet inom etik. Den tredje personen ska ha en bakgrund av att arbeta med ungdomar, exempelvis inom global hälsa eller inom socialtjänsten. 
 • Ha utmärkta färdigheter i att läsa, skriva och kommunicera på engelska.

Följande färdigheter/erfarenheter anses vara önskvärda:

 • Erfarenhet från tidigare etiska rådgivande kommittéer i Afrika söder om Sahara.
 • Ha goda kunskaper i att läsa och kommunicera på franska.

Eftersom styrelsen kommer att arbeta självständigt behöver du vara kvalitetsorienterad och kunna arbeta bra tillsammans med andra i digitala mötesrum. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper. Konsulterna kommer att ersättas med en timlön. 

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet en statlig myndighet. Det gör att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. Medarbetare på KI erbjuds också möjlighet till ett flexibelt arbetssätt. Det innebär att om den verksamhet du jobbar i tillåter, så kan du arbeta en del av din arbetstid på distans. Du får även träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar där utbildad personal finns på plats.  

Placering: Solna

 Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Läs mer om Institutionen för global folkhälsa (GPH)

Ansökan

Varmt välkommen med din ansökan senast den 17 Maj 2024.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi. I denna rekrytering söker du med ditt CV utan personligt brev. I ansökningsformuläret kommer du istället att få svara på några frågor om varför du söker jobbet. 

Vid tillsvidareanställning tillämpar Karolinska Institutet 6 månaders provanställning.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Timlön
Antal lediga befattningar 3
Sysselsättningsgrad 3-5 working days per year/ 3-5 arbetsdagar per år
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1783/2024
Kontakt
 • Kristi Sidney Annerstedt, kristi.sidney@ki.se
 • Sibylle Herzig Van Wees, sibylle.hvw@ki.se
Facklig företrädare
 • Magnus Anå, OFR, 08-52486437,magnus.ana@ki.se
 • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
 • Saco Styrelse, saco@ki.se
Publicerat 2024-04-26
Sista ansökningsdag 2024-06-07

Tillbaka till lediga jobb