Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Vår forskning involverar utveckling av nya och innovativa läkemedelsleveransteknologier som kan överföra behandlingar till målvävnaderna på ett säkert och effektivt sätt. I detta sammanhang utrustar vi exosomer med förbättrad leverans- och målriktningskapacitet och screenar vårt breda utbud av exosomdesigner i sjukdomsrelevanta cell- och djurmodeller. Parallellt kan exosomer även användas för diagnostiska ändamål. Tumörhärledda exosomer kan hittas i alla kroppsvätskor och kan fungera som ett fingeravtryck som bär genomisk och proteomisk information om cancern. Vätskebiopsi är ett växande forskningsfält med hopp om att förbättra cancerövervakning och förbättra implementeringen av personliga cancerterapier. Även om området till stor del har dominerats av cirkulerande tumörceller (CTC) och DNA (ctDNA), kan exosomer ha förmågan att ytterligare förbättra tidig cancerupptäckt eftersom exosomer tros utsöndras vid en tidigare tidpunkt av cancerutvecklingen. Därför erbjuder vår forskningsplattform en unik möjlighet att upptäcka och utveckla avancerade exosombaserade terapier och diagnostiska verktyg.

Din roll

Som postdoktor kommer du att arbeta med utvecklingen av biotekniska extracellulära vesiklar (EVs) som nya cancerterapier och utveckling av förbättrade strategier för anrikning av tumörhärledda EVs som en förbättrad flytande biopsiplattform i cancer.

Merparten av forskningen kommer initialt att bedrivas med cellinjer och djurmodeller innan metoderna tillämpas på patientmaterial. Arbetet kommer att involvera utveckling av stabila cellinjer för produktion av EVs som bär reporterproteiner, med eller utan en terapeutisk/målriktningsdomän. De stabila cellerna kommer att användas både för screening av lämplig cellkälla för terapeutiska tillämpningar av EVs och för märkning av tumörhärledda EVs som används för optimering av isoleringstekniker från komplexa medier såsom plasma. Därefter kommer de terapeutiska EVs att laddas med antitumörläkemedel och utvärderas in vitro och in vivo. Efter framgångsrikt isoleringsprotokoll kommer de märkta tumörhärledda EVs (och senare patienthärledda EVs) att sekvenseras och genomgå proteomisk analys, som kommer att jämföras med ctDNA/CTC.

Vem är du?

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Den sökande bör ha en gedigen bakgrund inom molekylär- och tumörbiologi eller bioteknik. Tjänsten kräver praktisk labbvana inom följande områden; RNA-sekvensering och/eller erfarenhet av molekylär kloning, omfattande kunskap om cellodlingsarbete inklusive generering av stabila cellkloner för proteinuttryck. Utöver detta önskas erfarenhet av proteomik och flödescytometrisk analys av proteinuttryck. Den idealiska kandidaten har dessutom erfarenhet inom EV- eller virusområdet. Klinisk erfarenhet inom området onkologi samt djurförsökslicens på FELASA-nivå och erfarenhet från experimentellt arbete på gnagare är meriterande.

Dessutom är goda kunskaper i engelska i både tal och skrift viktigt. Vi söker en energisk och passionerad person som passar in, och aktivt bidrar i vårt team.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Flemingsberg


Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan!

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-5244/2023
Kontakt
  • Oscar Wiklander, oscar.wiklander@ki.se
Facklig företrädare
  • Carina Eklund, OFR , 08-58582665
  • Annica Lindkvist, SACO , annica.lindkvist@ki.se
  • Henry Wölling, SEKO , henry.wolling@ki.se
Publicerat 2023-12-20
Sista ansökningsdag 2024-01-03

Tillbaka till lediga jobb