Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Institutionen för laboratoriemedicin består av sju avdelningar inom vilka det bedrivs både forskning och undervisning. Institutionen är involverad i avancerad forskning inom såväl grundforskning som tillämpad forskning. Avdelningen för Biomolekulär och cellulär medicin inriktar sig på användningen av modifierade biomolekyler, celler och cellprodukter som nya terapeutiska medel samt identifiering och studier av lämpliga biomolekylära och cellulära måltavlor för terapi och diagnos.

Just nu söker biträdande professor Joel Nordins forskargrupp en forskningsspecialist för en tillsvidareanställning.

Ämnesbeskrivning

Vår forskning i Nordin-laboratoriet fokuserar på en av de största utmaningarna för modern terapi, nämligen leverans av makromoleyler. Nordin-gruppen utvecklar innovativa cell- och genterapier för avancerade tillämpningar. Vi har utvecklat en ny metod för att screena målproteiner för extracellulära vesiklar (EVs). I dag är EVs målstyrningskapacitet dålig, och de mest lovande strategierna för CNS-målstyrning uppnår cirka 1 % av den injicerade dosen som når hjärnan. Med ökad målinriktning kan vi börja förverkliga potentialen för leverans av EVs till svåråtkomliga vävnader, t.ex. CNS och benmärg. 

Din roll

I rollen som forskningsspecialist kommer du arbeta med utvecklingen av biotekniska målinriktade nanopartiklar.
Det mesta av forskningen kommer att utföras med hjälp av cellinjer och djurmodeller. I detta projekt kommer extracellulära vesiklar (EVs) användas, som är naturliga icke-toxiska nanopartiklar som frigörs av alla celler. EVs innehåller makromolekyler, t.ex. mRNA och proteiner, och kan konstrueras för att laddas med olika typer av molekyler, t.ex. mRNA, siRNA och CRISPR/Cas9. I dag är dock målinriktningen och det funktionella upptaget av EVs i bästa fall dåligt. Vi strävar därför efter att förbättra både laddning och målinriktning och slutligen frigöra potentialen hos EV-medierad leverans till svåråtkomliga vävnader. Detta skulle göra det möjligt för oss att behandla flera sjukdomar som är utom räckhåll i dag. 

Behörighetskrav

Behörig att anställas som forskningsspecialist är den som har uppvisat vetenskaplig skicklighet och har avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som bedöms motsvara svensk doktorsexamen samt dokumenterat forskningsarbete efter disputation.

Därutöver krävs det att man har:

  • Gedigen bakgrund inom molekylärbiologi 
  • Erfarenhet av att arbeta med plasmidbibliotek för identifiering av peptidsekvenser för målinriktad behandling
  • Praktisk erfarenhet av arbete i laboratorium inom följande områden: PCR, kloning, cellodling, lentivirusproduktion, framställning och rening av EVs Kunskap angående neurodegenerativa sjukdomar, såsom Alzheimers sjukdom
  • Utmärkta kunskaper i engelska i både tal och skrift 

Bedömningsgrunder

Det är särskilt meriterande att den sökande har uppvisat

  •   Framtagande av DNA och RNA från olika vävnader och celler

Som person ser vi gärna att du är en energisk och passionerad person som passar in och bidrar aktivt till vårt team.  I denna rekrytering lägger vi stor vikt vid personliga egenskaper.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. 

Placering: Flemingsberg

Läs mer om avdelningen för Biomolekulär och cellulär medicin

Läs mer om Joel Nordin forskargrupp

Ansökan

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska. Ansökan ska innehålla följande handlingar: CV och personligt brev.

Varmt välkommen med din ansökan senast den 3 april.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1156/2023
Kontakt
  • Joel Nordin, Bitr. Professor, joel.nordin@ki.se
Facklig företrädare
  • Carina Eklund, OFR, 08-58582665
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Annica Lindqvist, SACO, annica.lindkvist@ki.se
Publicerat 2023-03-20
Sista ansökningsdag 2023-04-03

Tillbaka till lediga jobb