Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Anställningen är knuten till sektionen för Neurogeriatrik som består av sammanlagt cirka 80 medarbetare och femton forskargrupper. Sektionen bedriver forskning inom främst neurodegenerativa sjukdomar och proteinaggregering, särskilt Alzheimers sjukdom. 

Forskargruppen och projektet
Forskargruppen är belägen vid Karolinska Institutet (KI), campus Flemingsberg och vid SLU i Uppsala. Vi är för närvarande fem doktorander, två tekniker, sex postdoktorer, tre biträdande professorer och två professorer. Vi har utvecklat den första biomimetiska spinnningsmetoden för produktion av syntetiska spindelfibrer. Vi har nyligen publicerat flera artiklar i högt rankade tidskrifter (Andersson et al., Nat Chem Biol. 2017; Kronqvist et al., Nat Commun. 2017; Rising & Johansson, Nat Chem Biol. 2015) och erhållit prestigefyllda anslag från ERC. Vi söker nu en postdoktor på ett år med möjlighet till förlängning.

Spindlar spinner den starkaste kända fibern men mycket lite är känt om hur spindeltrådsproteinerna produceras och lagras. Spindeltrådsproteiner är stora och aggregationsbenägna, trots detta lyckas spindeln lagra proteinerna vid extremt höga koncentrationer och precist kontrollera deras polymerisering till en fiber. I det här projektet kommer vi studera molekylära detaljer kring spindeltrådsproteinernas syntes och veckning. Sökanden förväntas producera artificiella spindeltrådsproteiner i E. coli, rena dem och studera dem med biokemiska och biofysikaliska metoder.

Din roll
I denna roll förväntas du ha ett stort intresse för proteinbiokemi och proteinveckning.  
Du bör även tycka om praktiskt laborativt arbete och ska självständigt kunna generera och analysera data. Du ska vid behov handleda doktorander och masterstudenter i labbet och förväntas arbeta på båda KI-campus samt vid behov på SLU i Uppsala.

Vem är du?
Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. 
För denna tjänst ska du ska ha doktorsexamen i molekylärbiologi, biokemi, protein engineering eller liknande ämne. Omfattande tidigare erfarenhet av kloning, design av rekombinanta protein, proteinproduktion i E.coli, rening av rekombinanta proteiner och analys av de erhållna proteinerna är ett krav. Du ska även ha kunskaper i in vitro-translationssystem och ska ha publicerat i högt rankade vetenskapliga tidskrifter. 
Erfarenhet av eukaryot expression är en fördel liksom tidigare postdoc-vistelse utomlands.
Vi arbetar i samarbete med andra grupper och mycket tvärvetenskapligt, vilket kräver att du ska vara oberoende, kreativ, ha en positiv attityd och vara samarbetsvillig.
Du förväntas ha en stark drivkraft att bedriva forskning och behöver vara organiserad och strukturerad.
Mycket god förmåga att tala och skriva engelska och svenska är ett krav då arbetet kommer ske på båda språken.

Vikt kommer att läggas på personliga färdigheter i utvärderingsprocessen.

Vad erbjuder vi?
En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet även en statlig myndighet. Det innebär att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal, generös semester och en bra tjänstepension. Du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och får ersättning för läkarvård.

Placering: Campus Flemingsberg, Campus Solna och SLU i Uppsala

Ansökan
Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 9 december 2019.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi. 


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2-5867/2019
Kontakt
  • Anna Rising, Forskargruppsledare, 070 410 6997, anna.rising@ki.se
  • Ulla Cronfalk-Hernlund, Administrativ chef, 08 524 868 18, ulla.cronfalk-hernlund@ki.se
  • Maria Staiger, Personalhandläggare, 08 524 837 79, maria.staiger@ki.se
Facklig företrädare
  • Biborka Bereczky Veress, SACO, 46 70-173 85 75
  • Carina Eklund, OFR, 08-585 826 65
  • Henry Wölling, SEKO, 08-524 840 80
Publicerat 2019-11-25
Sista ansökningsdag 2019-12-09

Tillbaka till lediga jobb