Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Det Strategiska forskningsprogrammet inom diabetes (SRP Diabetes) vid Karolinska Institutet finansierar ett prestigefyllt postdoktoralt forskningsprogram. Programmet fokuserar på forskning inom diabetes och dess samsjukligheter. Genom detta postdoktorala program stödjer SRP Diabetes nästa generation av exceptionella unga forskare inom diabetesområdet, inklusive både experimentell och klinisk forskning. Inom ramen för detta program söker vi nu 7 enastående postdoktorala forskare. Fullständig information om varje projekt samt kontaktuppgifter till huvudansvariga forskare finns på: http://ki.se/en/srp-diabetes/postdoctoral-fellowships/

Din roll

Postdoktorerna kommer att vara anställda vid Karolinska Institutet och bedriva ett banbrytande forskningsprojekt i en konkurrenskraftig forskargrupp samt vara en del av SRP Diabetes dynamiska forskningsmiljö. Flera aktiviteter kommer att hållas under året, såsom föreläsningar med inbjudna toppforskare, symposier, interna retreatresor med mera, vilket ger många möjligheter att knyta kontakter både inom Karolinska Institutet och internationellt inom diabetes- och metabolismforskning.

Anställningarna är fullt finansierade och lön tillhandahålls för en period på två år. Vår avsikt är att tjänsterna ska påbörjas hösten 2025, men viss flexibilitet i startdatumet kan förekomma.

Kort projekttitel: Diabetes och Parkinsons sjukdom

Forskningsprojekt: Hjärnkretsdysfunktioner som ligger till grund för diabetes och Parkinsons samsjuklighet.

Vi söker en mycket motiverad postdoktoral forskare för att delta i ett tvärvetenskapligt projekt som utvärderar de metabola mekanismerna bakom samsjukligheten mellan diabetes och Parkinsons sjukdom. Under handledning av Dr. Anders Borgkvist och Dr. Cesare Patrone kommer du att undersöka hur typ 2-diabetes förvärrar Parkinsonpatologi och hur GLP-1-receptoragonister kan motverka dessa effekter. Projektet kombinerar metabola analyser i en diabetesmusmodell med anatomisk kartläggning, elektrofysiologi och optogenetik för att identifiera de hjärnkretsar som reglerar diabetesrelaterad störning av dopaminerg transmission och cellulära funktioner. Detta tvååriga, fullt finansierade projekt erbjuder en unik möjlighet till tvärvetenskaplig utbildning inom modern diabetes- och neurofysiologiforskning, vilket ger en unik grund för akademiskt oberoende och framtida finansieringsmöjligheter.

Huvudsakliga arbetsuppgifter för vald sökande:

  • Planera, leda och genomföra ett överenskommet akademiskt forskningsprojekt och relaterade aktiviteter.
  • Testa hypoteser och analysera vetenskapliga data från olika källor, samt granska och revidera hypoteser vid behov.
  • Utveckla forskningsfrågor, analysera detaljerade och komplexa kvalitativa och/eller kvantitativa data från olika källor och bidra med originella idéer till nya forskningsprojekt.
  • Koordinera flera aspekter av arbetet för att leverera nya forskningsresultat i enlighet med fastställda tidslinjer mellan dig och huvudhandledaren.
  • Anpassa befintliga och utveckla nya vetenskapliga tekniker och experimentella protokoll för att stödja forskningen.
  • Skriva forskningsartiklar regelbundet på internationell nivå för fackgranskade tidskrifter, bokkapitel och översikter.
  • Formellt presentera din forskning och representera forskargruppen vid interna, nationella och internationella konferenser och möten, antingen tillsammans med andra i teamet eller självständigt.
  • Informellt presentera din forskning för gruppen vid interna möten.
  • Vara delaktig i att inhämta information och ge rådgivning för andra medlemmar i gruppen gällande vetenskapliga protokoll och experimentella tekniker.
  • Handleda studenter inom kandidat- och magisterprogram samt strategiskt använda deras insatser för att påskynda projektets genomförande.

Urvalskriterier

Obligatoriska:

  • Doktorsexamen inom metabolism, diabetes eller neurobiologi (avlagd under 2025).
  • Förmåga att självständigt leda och hantera akademiskt forskningsarbete och relaterade aktiviteter.
  • Stark meritförteckning, inklusive publikationer i högt rankade tidskrifter och presentationer vid internationella konferenser.
  • Förmåga att bidra med idéer till nya forskningsprojekt och ansökningar om forskningsfinansiering.
  • Noggrannhet och stor uppmärksamhet på detaljer.
  • Ett genuint intresse för diabetesforskning.
  • Dokumenterade mycket goda interpersonella färdigheter och ledarskapsförmåga samt ett starkt intresse för att främja en samarbetsinriktad och teamorienterad arbetsmiljö.
  • Förmåga att på ett tydligt och logiskt sätt kommunicera forskningsidéer och resultat samt att på ett tryggt och effektivt sätt interagera med kollegor och det bredare forskarsamhället.
  • Stark muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga i engelska.
  • Noggrann och entusiastisk arbetsstil.
  • Utmärkta planerings-, organisations- och problemlösningsförmågor.
  • Erfarenhet av arbete med försöksdjur (gnagare) och skicklighet i stereotaktisk kirurgi är ett krav. FELASA kategori B-certifikat eller motsvarande krävs.

Meriterande:

  • Erfarenhet av djurmodeller för diabetes och metabola tester.
  • Kunskaper i virala vektorer och deras anatomianvändning, vävnadsförberedelse för histologi, immunohistokemi och mikroskopi – särskilt fluorescenskonfokalmikroskopi.
  • Dokumenterad erfarenhet av elektrofysiologiska registreringstekniker (t.ex. patch-clamp eller intracellulära mätningar).

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara en svensk doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • Bevis om doktorsexamen
  • Ett komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 2025-06-13

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-2082/2025
Kontakt
  • Anders Borgkvist, anders.borgkvist@ki.se
Publicerat 2025-05-16
Sista ansökningsdag 2025-06-13
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb