Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Vi söker en postdoktor som är intresserad av att studera de molekylära och cellulära mekanismerna för motoriska störningar i samband med autismspektrumstörning (ASD). Projektet involverar genomredigering, transkriptomik från en cell, funktions- och beteendeanalyser med zebrafisk som modellsystem.

Forskningsmiljö

Detta projekt är ett samarbete mellan Michael Ratz (Institutionen för cell- och molekylärbiologi) forskningslabb och Johanna Lanner (Institutionen för fysiologi och farmakologi). Våra labb finns på KI:s campus Solna i Biomedicum, ett helt nytt och tvärvetenskapligt forskningscentrum med avancerade laboratorier och moderna lokaler utformade för att främja forskning och samarbete. Ratz-labbet utvecklar och använder nya genomiska verktyg för att avslöja ledningsreglerna för neurala kretsar i djurmodeller under normal utveckling och vid sjukdom. Lanner-labbet studerar molekylära mekanismer som driver muskelnedsättningar vid vanliga sjukdomar och vid genetiska störningar med hjälp av ett brett spektrum av in vivo och ex vivo metoder.

Som postdoc i detta projekt kommer du att ingå i KIRI, Karolinska Institutets forskningsinkubator, ett unikt initiativ på KI för att bygga en gemenskap för tvärvetenskaplig forskning och banbrytande upptäckter. Du kommer att ha tillgång till två PI:s som du kan möta och interagera med för att underlätta forskningsprocessen och öka synergieffekterna. Du kan också träffa andra KIRI-postdoktorer, presentera ditt arbete vid vetenskapliga evenemang och delta i KIRI-aktiviteter.

Läs mer om KIRI här: https://ki.se/en/research/ki-research-incubator-kiri

Ditt uppdrag

Projektet kommer att använda zebrafisken (Danio rerio) som en in vivo-modell för att belysa och rädda effekterna av ASD-riskgendeletioner på motorisk funktion. Projektet syftar (1) till att identifiera zebrafiskmutanter med motilitetsdefekter med hjälp av en in vivo CRISPR-skärm, (2) att avslöja molekylära förändringar i motorneuroner och muskelceller med encellig transkriptomik och (3) att rädda motorisk funktion med hjälp av genetiska och/ eller farmakologiska metoder. Du kommer att ha tillgång till toppmodern utrustning och faciliteter för att genomföra detta projekt. Du kommer att ha möjlighet att arbeta nära med experimentella- och beräkningsforskare inne i labbet.

Din profil

För att vara behörig till anställning som postdoktor krävs doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid anställningsbeslutet. Det anses som en fördel om du har avlagt din doktorsexamen inom det senaste året, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Kvalifikationer:

  • Du är en kreativ, hårt arbetande och positiv lagspelare.
  • Du har en doktorsexamen i utvecklingsneurobiologi, molekylär neurovetenskap, muskelfysiologi, muskelmetabolism, neuromuskulär sjukdom, biomedicinsk vetenskap eller annat relevant område.
  • Du har en stark bakgrund och dokumenterad expertis i att arbeta med zebrafisk (t.ex. generering av crispants, encellsbibliotekspreparat, in situ RNA-hybridiseringskedjereaktionsteknologi, immuncytokemi och fluorescensavbildning, beteendeanalyser)
  • Du kan arbeta självständigt, och du har interpersonell och kommunikationsförmåga för att lyckas med att arbeta i ett tvärvetenskapligt team. Du har en djup ansvarskänsla, tar initiativ och har kapacitet och flexibilitet att arbeta med forskare och studenter med olika kompetens.
  • Du har mycket god engelska i tal och skrift och är en god kommunikatör, både när det gäller presentationer och förberedelser av publikationer. Du har bra rekommendationer från tidigare handledare/lärare.

Meriter:

  • Du har erfarenhet av programmering (t.ex. med R och Python) för att analysera encellig transkriptomikdata.

Vem är du?

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara en svensk doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Stockholm

[Video om Karolinska Institutet, hur vi alla bidrar till "en bättre hälsa för alla"] -

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • Bevis om doktorsexamen
  • Ett komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-528/2025
Kontakt
  • Michael Ratz, michael.ratz@ki.se
  • Johanna Lanner, johanna.lanner@ki.se
Facklig företrädare
  • Shahla Rostami,OFR, shahla.rostami@ki.se
  • Elisabeth Valenzuela, SEKO, elizabeth.valenzuela@ki.se
  • Björn Andersson, SACO, bjorn.andersson@ki.se
Publicerat 2025-02-03
Sista ansökningsdag 2025-02-18
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb