Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

I vårt laboratorium undersöker vi hur lncRNA anpassar adipocyten för specialiserad funktion, specifikt i sammanhanget av lipiddroppsmetabolism. Vår undersökning fokuserar på lncRNA som kan ligga till grund för nedsatt metabol flexibilitet och bidra till patogenesen för kardiometabolisk sjukdom.

Vi integrerar resultat från välkaraktäriserade biopsier av humant vitt fettvävnad (WAT) och stora populationsgenetikstudier för att identifiera lncRNA som är involverade i lipidmetabolism och kardiometabolisk sjukdom. De sjukdomsassocierade lncRNA:erna undersöks i humana adipocyter cellmodeller och med hjälp av CRISPRi/a gengestörningar kopplade till lipidomik/metabolomik strävar vi efter att förstå effekten av lncRNA-uttrycket på adipocyters metabolism. Dessutom använder vi genvarianter för redigering i humana adipocyter för att förstå hur enstaka nukleotidpolymorfismer som är belägna i lncRNA-genlokus leder till förändringar i lipiddroppsmetabolismen. För mer information se forskargrupp hemsidan. 

Din roll

Detta projekt kommer att utforska hur lncRNAs reglerar insulinreglerad lipidlagring i fettceller och i sin tur typ-2-diabetespatogenes. Forskningassistenten kommer att använda omik och kliniska fenotyptdata för vitt fettvävnad för att upptäcka nya lncRNAs som är förknippade med adipocytinsulinresistens och defekter i lipidlagring. Forskningsassistenten kommer att föra fram dessa lncRNAs till molekylära studier i mänskliga adipocyter, där de kommer att använda avancerade molekylära gensystemsstörningssystem och internt utvecklad molekylär metodik för att avslöja hur dessa lncRNAs fungerar på molekylär nivå. Forskningsassistenten kommer att utbildas i att undersöka kliniska data för att identifiera kandidatlncRNAs och utveckla en utredningspipeline för att förstå hur de fungerar. Forskningsassistenten kommer att vara involverad i att lära sig av nuvarande labbmedlemmar och lära framtida labbmedlemmar som kommer att anställas.

Vem är du?

Färdigheter och personliga egenskaper

Obligatoriska krav

 • Den valda kandidaten ska ha avslutat en masterexamen i biologi/cellbiologi/molekylärbiologi/biokemi/bioinformatik eller ett annat relaterat ämne.
 • En god kunskap inom cellbiologi.
 • Tydliga kommunikations- och dokumentationsfärdigheter för att kunna förklara och replikera forskningsresultat.
 • Förmåga att arbeta självständigt.
 • Krävs goda kunskaper i engelska (skriftligt och muntligt).

Meriterande

 • Erfarenhet av cellodling samt grundläggande molekylärbiologiska tekniker såsom Western blot-analyser, qRT-PCR och liknande metodik är mycket fördelaktig.
 • Erfarenhet av omikdataanalys.
 • Erfarenhet av mikroskopi.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Som universitet är Karolinska Institutet en statlig myndighet. Det gör att du får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. Medarbetare på KI erbjuds också möjlighet till ett flexibelt arbetssätt. Det innebär att om den verksamhet du jobbar i tillåter, så kan du arbeta en del av din arbetstid på distans. Du får även träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar där utbildad personal finns på plats.  

Placering: Flemingsberg

Alastair Kerr forskargrupp

Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Ansökan

Varmt välkommen med din ansökan senast den 4 juni, 2024.

Skicka in din ansökan och stöddokument genom rekryteringssystemet Varbi. Använd knappen i det övre högra hörnet och följ instruktionerna. Vi föredrar att din ansökan är skriven på engelska, men du kan också ansöka på svenska.

Din ansökan ska innehålla följande dokument:

 • Ett personligt motivationsbrev för varför du har sökt tjänsten och CV.
 • Examensprojekt och tidigare publikationer, om några.
 • Annan dokumentation som visar de önskvärda färdigheter och personliga egenskaper som beskrivits ovan.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Flemingsberg
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-2055/2024
Kontakt
 • Alastair Kerr, alastair.kerr@ki.se
Facklig företrädare
 • Sidinh Luc, SACO, sidinh.luc@ki.se
 • Belinda Pannagel, SACO, belinda.pannagel@ki.se
 • Mari Gilljam, OFR, mari.gilljam@ki.se
Publicerat 2024-05-14
Sista ansökningsdag 2024-06-04

Tillbaka till lediga jobb