Karolinska Institutet, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Avdelningen för neurogeriatrik

Vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) bedrivs världsledande forskning inom åldrande, demens, epidemiologi och vårdvetenskap. Forskningen sträcker sig från grundforskning på molekyl- och cellnivå till kliniska studier och forskning på samhällsnivå. Vid NVS genomför cirka en tredjedel av KI:s studenter sin utbildning på grund- och avancerad nivå. Institutionen med cirka 540 anställda och en omsättning på 530 miljoner år 2023, består av sju avdelningar och finns på Campus Flemingsberg och Campus Solna.

Avdelningen för neurogeriatrik består av ca 65 medarbetare. Avdelningen bedriver experimentell och translationell forskning relaterad till främst Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar men också mer allmänna molekylära mekanismer med biomedicinsk relevans studeras. Avdelningen är främst lokaliserad till BioClinicum, KI Campus Solna, samt till viss del i Neo, KI Campus Flemingsberg.

Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Din roll

Det övergripande målet är att förstå de bakomliggande orsakerna till Alzheimers sjukdom. För att nå detta mål kommer vi att klarlägga patologiska mekanismer bakom sjukdomen. Proteiner och glykaner som är inblandade i sjukdomsförloppet kommer att affinitetsrenas från human hjärnvävnad, blodprover och spinalvätska samt från musmodeller och nervceller. Vätskekromatografi-tandem masspektrometri (LC-MS/MS) kommer att användas för att identifiera proteiner, glykosylerings-positioner och glykaner som är inblandade i sjukdomsförloppet. Våra resultat kommer att användas för att utveckla nya specifika biomarkörer för precisionsmedicin. Slutligen kommer vi utveckla nya molekyler som är kandidater för framtida behandlingsmetoder och system för distribution av dessa - till exempel via nanopartiklar.  

Vi söker nu en postdoktor för en visstidsanställning i två år. 

Vem är du?

Vi söker dig som har ett brinnande intresse för forskning och tidigare har jobbat med analytisk kemi, proteinkemi, glykobiologi samt biokemiska och cellbiologiska tekniker. Det är ett krav att du har erfarenhet av att analysera biologiska prover med LC-MS/MS. Tidigare erfarenheter från affinitetsrening och av att hantera humana prover, samt goda analytiska och statistiska kunskaper, är meriterande. Erfarenhet av att odla primärceller, avancerade mikroskopimetoder, studier om protein transport, ”nanodelivery” och neurovetenskap är också meriterande.

Du har även god samarbetsförmåga, förmåga att arbeta självständigt och mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift.

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering: Solna


Tio skäl att välja Karolinska Institutet

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Varmt välkommen med din ansökan senast den 9 maj 2024.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enl ök
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer STÖD 2-1611/2024
Kontakt
  • Sophia Schedin Weiss, forskargruppsledare, 0730462626
  • Lars Tjernberg, forskargruppsledare, 070-3665017
  • Johanna Lundblad, HR, 08-52486835
Facklig företrädare
  • Taher Darreh-Shori, SACO, taher.darreh-shori@ki.se
  • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  • Carina Eklund, OFR, 08-58582665
Publicerat 2024-04-17
Sista ansökningsdag 2024-05-09

Tillbaka till lediga jobb